Nikon Z9 - нов безогледален шедьовър

// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Октомври 28, 2021
Изглежда, че дългото чакане - повече от половин година след официалното потвърждение за разработването на Nikon Z9 - си струваше, а новият модел повече от достойно отговаря на предизвикателството, отправено от Canon EOS R3 и Sony A1. Производителят пък еднозначно заявява, че Nikon Z 9 е най-добрият и модерен фотоапарат, създаван някога от марката.

Потвърдиха се слуховете за нов пълноформатен многослоен сензор, създаден изцяло от Nikon, с разделителна способност от 45.7 мегапиксела, нов процесор EXPEED 7, 8K30p и 4K120/60/30p видео от цялата ширина на сензора, подобрен автофокус за следене на обекти, нов blackout-free електронен визьор, нова батерия, ISO 64-25600 (32-102400), серийно снимане с до 20 к/сек RAW, 30 к/сек JPEG и до 120 к/сек в режим C+ с 11MP, и др.

Nikon Z9 не изневерява на прочутата ергономия на телата на марката, а разположението на бутоните с подсветка е съобразено с предложенията на професионални фотографи. Прибавен е и допълнителен джойстик. Корпусът с вграден вертикален грип е изработен изключително надежно и е по-здрав дори от този на DSLR флагмана Nikon D6. Оборудван е с подвижен сензорен дисплей с накланяне по 4 оси и нов електронен визьор, който позволява снимане на живо без затъмнение и със своите 3000 нита се явява най-яркия електронен визьор в момента.  

Автофокусната система разполага с 493 точки и автоматична зона с 405 точки, с десет различни режима за избор на автофокусна зона. Deep learning технология позволява на фокусната система да открива едновременно до девет различни типа обекти и се комбинира с 3D проследяване за максимална надеждност, а проследяването вече работи не само за хора и животни, но и за автомобили. Диапазонът на чувствителност също е впечатляващ: от -8.5 до +20 EV.

Прочитането на сензора е най-бързото в света към момента и практически изцяло елиминира "желе-ефекта" - до такава степен, че Nikon изцяло са премахнали механичния затвор. Оптимизацията за работа с електронен затвор дава максимална скорост на затвора от 1/32000 сек и възможност за серийно заснемане на повече от 1000 последователни RAW кадъра с 20 к/сек, а режимът C+ позволява скоростта на серията да се вдигне до впечатляващите 120 к/сек с AF/AE. При смяна на обектив сензорът се предпазва от "защитен затвор" с множество ламели. За феновете на класическия "картечен" звук Nikon са добавили опция, която да им го предостави. 

Nikon Z9 може записва непрекъснато UHD 8K видео с 30 fps в продължение на повече от два часа, а от компанията обещават, че с ъпдейт на фърмуера през следващата година ще е възможен и запис с 60 fps, както и N-RAW запис за файлове с около два пъти по-малък размер от ProRes RAW. Кадровата честота при запис на 4K видео може да достигне до 120 fps, а AF със засичане на очи и пълен AF/AE се поддържат и в режим на видеозапис. Моделът поддържа вътрешен 10-bit 4:2:2 запис в ProRes 422 HQ или H.265.

Като флагман, предвиден да покрива топ изискванията на професионалистите, Nikon Z9 предлага изключително разнообразие по отношение на опциите за свързване - пълноразмерен HDMI, USB-C, Ethernet, 10-pin и PC Sync са допълнени от Bluetooth и 5 GHz Wi-Fi. На разположение е и GNSS. Първите доставки на Nikon Z9 в магазини ФотоСинтезис се очакват след около месец, а цената на модела е 11799 лв. 

В допълнение, Nikon обявиха пускането на пазара на два нови обектива за системата Z - NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S и NIKKOR Z 24-120mm f/4 S, както и нов адаптер - FTZ II. Анонсирана беше и разработката на NIKKOR Z 400mm f/2.8 VR TC S.// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Октомври 28, 2021

Фотогалерия: Nikon Z9 - нов безогледален шедьовър

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии