Nikon Coolpix P5000 – идеален за любителя, полезен за професионалиста

Новият Nikon от серията Coolpix - P5000 ярко се откроява в пренаситения пазар за любителски  фотоапарати. Влизайки почти без конкуренция в класа „многофункционални”, този фотоапарат веднага зае полагащото му се място. 

Любителят, който има желание да се докосне до истинското усещане при снимане и същевременно да разполага с всевъзможните улеснения, присъщи на компактните фотоапарати, едва ли би могъл да попадне на по-подходящо предложение. Всичко в този скромен на размери и богат на възможности фотоапарат е създадено, за да бъде удобно за хора, чието призвание е да снимат за удоволствие.

Професионалистът от своя страна, често се нуждае от възможност за бърза реакция и дискретност. P5000 е фотоапарат, който може да бъде винаги на разположение, без да бие на очи. Допълнителните изисквания на сериозно занимаващите се с фотография могат да бъдат удовлетворени в много голяма степен, благодарение на снимачните режими с приоритет на диафрагма (A), скорост (S), програмна автоматика (P) и пълни ръчни настройки (M) и заедно с това възможностите за използване на  външна светкавица, конвертори, филтри и т.н. Идеята на този нов модел на Nikon е да подсигури професионалистите в многобройните ситуации, при които обичайното им профи оборудването не е под ръка или употребата му е неуместна. Те могат с лекота да се възползват от  удобството на този “втори” апарат, който не само е компактен и лек, но и с достатъчно опции, за да постигне професионален резултат и желаното качество на изображението. 

Nikon P5000 привлича вниманието с изчистения си и ергономичен дизайн: масивен корпус, който създава усещане за нещо стабилно, въпреки неголемите си размери. Това усещане се затвърждава в момента на включване на фотоапарата, който, подобно на добър автомобил, безшумно започва да изпълнява очакваното от него с подобаващата за марката си прецизност. С комбинацията между гумираната ръкохватка на корпуса, удобно разположените бутони и оптичния визьор, P5000 връща автентичността при снимане, поизместена напоследък от протегнатата напред ръка и втренчения в дисплея поглед.

Още с първото докосване на спусъка прави впечатление скоростта, с която фотоапаратът реагира. Прецизността при предаването на цвят и детайли, разработката на детайлите както в тъмните, така и в светлите участъци на кадъра и чудесният обектив с 3.5-кратен зум, даващ голяма рязкост на изображението, са само част от предимствата на този компактен модел. Като съвременен отговор на нуждите в този клас, много голям плюс представлява наличието на „чехъл” за използване на външна светкавица, както и възможността за монтиране на разнообразни приставки, с чиято помощ гъвкавостта при снимане се увеличава многократно. А десетте мегапиксела, които предлага P5000, са напълно достатъчни и за най-капризните фотографи.

Nikon P5000 разполага със 17 предварително зададени режима на снимане, които осигуряват отлични резултати при заснемане на някои от най-често срещаните сцени. В случай, че искаме да направим портретна снимка на дневно осветление с максимална детайлност, може да бъде избран режим, при който приоритет при фокусирането има лицето. Софтуерът разпознава образа, „прихваща” го и автоматично го следи през цялото време. Тази функция е идеална за снимане на едно или две лица, а заедно с оптичния стабилизатор на картината , дори абсолютно начинаещ може да постигне завидни резултати.

Оптичната стабилизация и големият диапазон на светлочувствителност ( ISO 64-3200) дават възможност за удачни снимки без употреба на светкавица дори в неблагоприятни светлинни условия. Интересното тук е, че 2.5-инчовият TFT LCD дисплей също показва стабилизиран образ за още по-лесно кадриране.

Особено ценна е възможността да се снима на много висока чувствителност – 3200 ISO, като резултатът е снимка с висока резолюция и добре различим детайл. Шумът при тази чувствителност не дразни, тъй като е с фактурата на филмовото зърно, в резултат на което снимките са напълно използваеми. Заедно с това фотоапаратът разполага и с рядко срещаната при компактните модели чувствителност от 64 ISO за фини и детайлни кадри.


От всичко тествано и казано до тук, изводът е, че това е фотоапарат от висок клас, достатъчно компактен и едновременно с това предлагащ всичко, което може да потрябва на начинаещ, напреднал любител или дори професионалист. P5000 спокойно може да претендира за място в полупрофесионалния клас апарати и да стане верен спътник на всеки, който знае какво иска и търси начин да разбере как да го постигне! 

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии