Nikon D40x или Гъливер в страната на великаните

Общото впечатление, което оставя този модел е, че впечатляващо скромните му размери ни най-малко не са постигнати за сметка на качеството на изображенията, тъй като тази малка камера е наследила голяма част от дигиталните и оптичните технологии, използвани в професионалните модели на Nikon. 10.2 мегапикселовият сензор, мощният процесор, 3D цветното матрично мерене и бързата реакция на фотоапарата (готовност за снимане 0.18 сек. след включването му) посрещат спокойно дори изискванията на фотографите, свикнали с “тежката артилерия” на професионалния клас камери Nikon.

Заедно с това D40x дава нови измерения на лекотата и удоволствието при снимане – той е изключително ергономичен, удобен и приятен за работа. „Освободен” от прекомерно количество бутони и снабден с логично меню, фотоапаратът позволява бърза работа с настройките и програмите още при първото хващане в ръце.
Ако това е първият ви огледално-рефлексен фотоапарат, може да разчитате и на специалното помощно меню, което ще ви даде полезна информация и ще ви помогне още по-лесно да използвате всички предимства на апарата.
Допълнително улеснение е системата за контрол на светкавицата i-TTL, която автоматично контролира работата на светкавицата за отлични резултати, дори в сложни светлинни условия.

D40x предлага 8 готови програми, които съобразяват експозиционните параметри с някои от най-често сниманите сцени, както и P/S/A/M режимите за ръчен контрол.
За постигането на още по-добри кадри, фотоапаратът разполага с D-lighting системата на Nikon, която се грижи за просветляването и извеждането на детайлите от недоекспонираните части на снимката, като едновременно с това запазва правилно експонираните части непокътнати.
 

Oсновни технически характеристики и впечатления

Размери - Със своите размери от 126 x 64 x 94mm и тегло от 495g (без батерия), D40x е един от най-компактните до момента 10 мегапикселов огледално-рефлексен фотоапарат в света. Той е по-малък дори от Canon EOS Digital Rebel XTi и Sony Alpha 100 и слага край на оплакванията, че ДСЛР камерите са „прекалено големи и тежки”, за да бъдат носени винаги и навсякъде.
 

Сензор - RGB CCD, 23.6 x 15.8 mm; 10.75 милиона пиксела, Nikon DX формат
Макар че D40x не използва сензора на своя „по-голям брат” D80, а подобен на него, всички опасения, че това ще донесе със себе си компромиси с качеството се оказаха напразни – резултатите на D40x показват отлични характеристики дори при ISO 3200, а при ISO 1600 и ISO 400 нивата на шум са изключително ниски.
 

ISO - 100 до 1600, с допълнителна опция Hi1, която увеличава ISO до 3200. Ако не искате да  настройвате ръчно, можете да използвате функцията AutoISO, която избира ISO настройките според околната осветеност и така допълнително улеснява процеса на снимане.
 

Баланс на бялото - автоматичен (TTL баланс с 420-пикселов RGB сензор), шест ръчно избираеми режима с възможност за фина настройка и предварително зададен баланс на бялото, които осигуряват реалистично предаване на цветовете. 
 

Дисплей - 2.5” TFT LCD с 230,000, с ниска температура на работа и възможност за настройване на яркостта. Едрият шрифт и различните графични оформления го прави много удобен за работа с менютата. Качеството на дисплея ви дава отлични възможности за преглед и корекции на снимките направо във  фотоапарата.
 

Визьор – голям и светъл с  увеличение 0.8x за по-чиста визия и прецизно композиране на кадъра. Покрива над 95% от кадъра (вертикално и хоризонтално). Имате много добра видимост на индикаторите за фокус, скорост, диафрагма, режимите на снимане и на светкавицата, оставащите кадри и корекциите в експонацията. Разполагате и с възможност за диоптрична корекция (-1.7 до +0.5).
 

Автофокусен сензор - TTL Nikon Multi-CAM530, бърз и прецизен. Използван е софтуер за контрол на автоматичния фокус от по-високия клас модели D200 и D80, който осигурява по-бързо и точно прихващане и следене на обектите, дори при недостатъчна осветеност.  Възможно е „заключване” на фокуса в избраната позиция чрез натискане на спусъка до половината или чрез АЕ-L/AF-L бутона.
 

Измерване на експозицията – система за 3D цветно матрично мерене 3D Color Matrix Metering II, 420 пикселов RGB сензор. Както сме споменавали и преди, тази уникална система на Nikon оценява всяка сцена по яркост, цвят, контраст, фокусна зона и разстоянието от камерата до обекта, съпоставя информацията с повече от 30 000 действителни фотографски ситуации, за да изчисли бързо и точно най-добрите експозиционни стойности за желания кадър. Имате възможност за централно и  точково измерване за по-голям контрол.
 

Aвтоматични и ръчни настройки - 8 готови снимачни шаблона дават идеално решение в най-честите снимачни ситуации за потребители, които тепърва започват да се занимават с фотография. Режимите са Авто, Авто без светкавица, Портрет, Пейзаж, Деца, Спорт, Макро и Нощен портрет. Режимът Авто без светкавица увеличава ISO чувствителността вместо да включи светкавицата и така дава възможност за снимки в музеи, концертни зали и други места, на които употребата на светкавица е нежелателна. Пълният ръчен контрол (М) е налице, наред със стандартните режими Приоритет на диафрагма (А), Приоритет на скорост (S) и Програмен (P). Както при всеки ДСЛР, който има за цел да привлече и току-що „прохождащи” в този клас фотографи, при D40x голяма част от функциите са изведени в менютата за сметка на външните бутони за пряка навигация, което на моменти забавя донякъде работата .
 

Серийни снимки – до 3 кадъра в секунда. Тази скорост се достига в режими S и M при ръчно фокусиране и скорост на затвора 1/250 сек. или по-висока.
 

Светкавица – вградената светкавица на D40x предлага няколко предварително зададени режима на работа ( Автоматичен, Деца, Портрет, Нощен портрет и Макро), а  i-TTL системата автоматично контролира светкавицата и при сложни светлинни условия.
 

Батерия – Li-ion EN-EL9, която осигурява до 520 снимки с едно зареждане.
 

Обективи – съвместим с: 
1) AF-S, AF-I Nikkor: поддържа всички функции, 2) други видове G или D AF Nikkor: всички функции без автоматичен фокус, 3) PC Micro-Nikkor 85mm f/2.8D: може да се използва само при пълни ръчни настройки (режим М) – поддържа всички функции без автоматичен фокус, 4) други AF Nikkor*/AI-P Nikkor: всички функции без автоматичен фокус и 3D Color Matrix Metering II (3D цветно матрично мерене), 
* с изключение на обективи за F3AF
 

Накратко:
Nikon D40x  предлага отлично качество на оптимална цена, компактни размери, изключително бърза реакция и лекота на снимане, които ще допаднат както на начинаещите собственици на ДСЛР, така и на онези, които искат да преминат в „по-леката” категория ДСЛР,  без да изгубят от качеството на изображенията.

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии