Nikon D40 - мнението на този, който винаги има мнение

// Техника / Фотоапарати | | Март 14, 2007


За този фотопапарат се изписа и изговори толкова много, че тук мислим да се ограничим само с техническата информация и след това да го подложим на изненадващ (нас самите) редакторски тест.
Казано съвсем накратко, Nikon D40 е най-малкият и компактен огледално-рефлексен фотоапарат на Никон към момента, който комбинира брилянтното качество на сменяемите Никор обективи и практичността на удивително малкото и леко тяло D40.

Интуитивна, лесна и “безгрижна” функционалност
-  Той  е с идеалните мини размери от 126 x 64 x 94mm и тегло oт 475g.
-  Без излишни бутони и сложни настройки - бутоните и менюто са ясни за разбиране от първия път, когато ги видите. Nikon D40 предлага много лесен за ориентация контрол върху процеса на снимане, така че дори потребители, които взимат за първи път в ръце огледално-рефлексен фотоапарат, да се чувстват изключително комфортно с него.
-  Удобен и стабилен с впечатляващата ергономия, характерна за всички камери на Nikon – D40 залепва в ръката с усещането, че скоро няма да поискате да се измъкне оттам.
-   Голям и ярък 2.5 инчов TFT LCD дисплей (230 000 точки), който позволява увеличение на заснетият кадър до 19 пъти и в същото време показва основните менюта с ясен и приветлив интерфейс, като максимално улеснява смяната на различните параметри на снимане.
-  Обширен и светъл визьор с увеличение 0.8x за по-чиста визия и прецизно композиране на кадъра.
-  Може да разчитате и на помощ от самия апарат. Това е една много полезна функция, която в реално време показва ефекта от някоя настройка на снимане върху заснетото изображение и така много лесно може да изберете подходящите за вашия случай.
 
Изключително качество на изображението
- 6.1-ефективни мегапиксела RGB CCD сензор, формат DX–23.7х15.6мм ( което ще ви позволи да получите перфектно качество при печат минимум при 30х40 см).
- Нов по-мощен процесор и софтуер, идентични с тези на по-високия клас камери Никон (D200 и D80), благодарение на които получавате изключително точно пресъздаване на естествените цветове и нюанси. 
- 3D цветно матрично измерване на експозицията ви осигурява идеалните стойности за почти всякакви светлинни условия. Тази уникална система на Никон оценява всяка сцена по яркост, цвят, контраст, фокусна зона и разстоянието от камерата до обекта, съпоставя информацията с повече от 30 000 действителни фотографски ситуации, за да изчисли мигновено и точно най-добрите експозиционни стойности за желания кадър. За по-голям контрол разполагате и с централно и с точково измерване, което съвпада с избраната от вас фокусна точка.
-  Белият баланс ви позволява избор между автоматичен и 6 настройки за различните типове осветление, заедно с ръчен баланс, който може да зададете сами.
 
Прецизен и бърз
- D40 е готов за работа, когато сте и вие – отнема му само 0.18 секунди, за да бъде включен.
-  Бърз и точен автофокусен сензор с 3 фокусни точки.  Подобреният софтуер,  който контролира автофокуса и обективите е от по-високия клас модели D200 и D80  и осигурява прецизност, по-бързо прихващане и следене на обектите, дори в условия на недостатъчна осветеност.
- Снимането в серия е с 2.5 кадъра в секунда, като можете да направите до 100 снимки с тази скорост на най-големия размер и на най-голямото качество на JPEG компресията и до 9 снимки в RAW формат.
-  Скоростта на затвора е от 30 до 1/4000 s, заедно с ръчна.
 
Удобни автоматични и ръчни настройки за по-голям творчески контрол
-  Може да избирате между 8 готови снимачни шаблона, които са идеално решение в най-честите снимачни ситуации за потребители, които тепърва започват да се занимават с фотография. Режимите са Авто, Авто без светкавица, Портрет, Пейзаж, Деца, Спорт, Макро и Нощен портрет.
-  Новост е режимът Авто без светкавица, който увеличава ISO чувствителността вместо да пусне светкавицата и така дава възможност да направите снимки в музеи, концертни зали и други места, на които употребата на светкавица е нежелателна. Досега повечето фотоапарати в авто режим винаги включваха светкавицата и потребителят не можеше да направи нищо, за да убеди фотоапарата, че не му е нужна .
-  Естествено пълният ръчен контрол е налице, наред със стандартните режими Приоритет на диафрагма, Приоритет на скорост и Програмен.
-  Разполагате и с ръчна настройка на чувствителността от ISO 200 до 1600,  като имате и избор Hi1,  която увеличава ISO до 3200. Ако не искате да я настройвате ръчно може да използвате функцията AutoISO, която избира ISO настройките според околната осветеност и така допълнително ви улеснява.
-  Четирите режими на работа на вградената светкавица също са по ваш избор.
 
Възможност за редактиране на изображението и добавяне на ефекти във фотоапарата
Вградени във фотопарата са и някои функции,  които могат до много голяма степен да премахнат нуждата от компютър – така че може да направите много редакции още на мястото,  където току-що сте заснели снимката.
- D-Lighting автоматично просветлява тъмните части на снимката, без да променя светлите участъци и така спасява недоекспонираните кадри.
-  Наслагване на изображения –  много интересна функция, която е налична при D80. Тя ви позволява да си изберете части от изображения (при RAW формат) и да ги използвате, за да композирате ново изображение, което може да бъде запазено като RAW или JPEG формат.
-  Red-eye correction за премахване на ефекта на “червени очи”, който понякога е причинен от светкавицата.
-  Кроп за изрязване на част от снимката и за получаването на малък файл за Интернет,например.
-  Опция “Малка снимка” – запазва снимките в по-малък размер, което е удобно за Интернет.
-  Монохромна снимка - Черно-бяла, Сепиа, Циан.
-  Добавяне на филтри - Скайлайт, Топъл, Цветови баланс.
 
Китовият обектив на D40 е новият AF-S DX Zoom-Nikkor 18-55mm f3.5-5.6G ED II (3.0x) с перфектна рязкост и оптимален контраст, заедно с удобството от широкоъгълен до нормален диапазон.
Едновременно записвате заснетите кадри в RAW и JPEG формат. Фотоапаратът ползва SD карта, като поддържа и новият SDHC стандарт за карти над 4GB. Връзката с компютър е чрез бързия USB 2.0 интерфейс, като освен USB кабел, в комплекта имате и кабел за връзка с телевизор,  така че ако сте свързали D40 с телевизора, докато може да покажете снимките директно от фотоапарата на семейството си или на приятели в момента на заснемането им. Батерията е литиево-йонна с дълъг живот (до 470 кадъра с един заряд на батериите).
В обобщение Nikon D40 е толкова невероятно удобен за работа, че наистина ви остава само да съсредоточите върху момента на снимане.
 
 Подозренията ми, че Nikon най-сетне са направили фотоапарат за мен се потвърдиха напълно, когато го взех в ръце. Колегите ми фотографи винаги са ми действали особено потискащо, в момента, в който извадят целият си фотографски арсенал върху скромното ми бюро. Общото ми впечатление от тази обилна фототехника беше свързано най-вече с нейните размери (големи), тежест (нелека) и тайнствен начин на работа (пълна загадка за мен). Все пак трябва да им отдам дължимото и да споделя, че те винаги са подкрепяли моите фотографски опити и поощрявали желанието ми да се сдобия с фотоапарат, “който прави нещо повече”. Поради това, благодарение на чистата случайност все още не съм се обзавела с D200 и обектив 18-200 (или нещо подобно с цифри в заглавието).

За щастие, Nikon ги изпревариха.
Това определено е моят фотоапарат, както и за всички, които отдавна са чакали момента за първия си огледално-рефлексен фотоапарат. За тези, които искат да преминат от правене на снимки към правене на наистина хубави снимки и искат да се занимават с фотография по такъв начин, че техниката да бъде един удобен иструмент в ръката им.
Така че, възнамерявам да се сдобия с него, защото
-  е удобен и е страхотно удоволствие да го държа в ръка
-  говори на език, който разбирам
- от това, което чух от заобикалящите ме фотографи – дава ми достатъчно възможности, за да правя, каквото поискам дори и тогава, когато започна да искам повече т.е няма да ми “стяга” и единствените ограничения, с които ще се сблъскам са границите на моето въображение.
-  казано накратко, усещам, че сме добра двойка
// Техника / Фотоапарати | | Март 14, 2007
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии