Нещо повече от светлина: BOWENS

НОВО ВЪВ PhotoSynthesis: BOWENS

BOWENS е създадена през 1923 г в Лондон като компания за ремонт на фотоапарати, която до 1950 г се превръща в една от най-големите европейски компании в този сектор.

Някъде по това време BOWENS започват производство на осветителна техника за целите на фотографията. Първите светкавици с марката са произведени през 1943 г, а към 1950 г компанията вече е разработила и започва производството на първите електронни студийни светкавици.

До 60те години на XX в., студийните светкавици са големи, тромави, не особено ефикасни и се захранват от обемисти електрически генератори чрез дебели и тежки кабели. През 1963 г BOWENS предизвиква истинска революция в областта на студийната фотография, като създава първата в света електронна студийна светкавица с вграден източник на електричество. Тази разработка на компанията, придобила известност под името „моноблок”, бързо и трайно се превръща в стандарт за производителите на студийно осветление в цял свят.

След изобретяването на моноблока, BOWENS насочва все по-големи ресурси към създаването и производството на студийно осветление. През 1966 г компанията за пръв път презентира своите продукти в рамките на реномираното фото изложение Фотокина и прави първите си стъпки в посока глобална дистрибуция.

През 1968 г BOWENS произвежда подобрен вариант на моноблока под името Monolite 400, който окончателно утвърждава позицията на компанията като световен лидер в създаването и производството на студийно осветление. Следват изключително успешни продуктови серии като Quad, Prolite и Esprit, които печелят доверието и предпочитанията на професионалните фотографи.

И днес, вече като подразделение на Calumet Professional Imaging Group, компанията продължава да произвежда студийно осветление и фотографски аксесоари в своята фабрика, базирана в Клактън, Англия, а продуктите й са най-използваните в световен мащаб, за което спомага и широката дистрибуторска мрежа на BOWENS, обхванала повече от 70 държави.

 Уникалните по рода си серии Esprit GEMINI и Esprit GEMINI DIGITAL са първата стъпка в света на контролираната светлина, която BOWENS предлага на своите клиенти. Те удачно съчетава възможността за студийно и извън студийно ползване. Малките и олекотени моноблокове от тази серия могат да се комплектоват с допълнителна батерия Travel-Pak или новата Travel-Pak+, която осигурява два пъти по-висока мощност.

 По-високият клас осветление от сериите Digital DX и Digital PRO е предвидено за изключително интензивна и прецизна работа. То позволява пълен контрол над количеството и качеството на светлината, като по този начин отговаря дори на най-високите изисквания в областта. За висшия пилотаж в професионалната фотография пък отговарят генераторите с вградено компютърно управление на самостоятелните светкавични глави. „Големият” QUADEX-3000 работи с до четири светкавични глави, докато по-компактният му вариант QUAD-2400 позволява включването на две отделни светкавични глави.

 Същевременно, BOWENS предлага и богата гама продукти за контрол върху характеристиките на светлината. Рефлектори, дифузьори, отражателни чадъри, пчелни пити, оптичен и не оптичен спот, разнообразни размери и форми софт боксове, както и уникалната WAFER Light Bank Sistem, съвместима с повечето марки осветление.

Освен самостоятелни продукти, BOWENS предлага и цели осветителни комплекти с аксесоари, подбрани според нуждите на потребителите – от комплекти за  портретна и модна фотография до такива, които са специално предвидени за постигане на разнообразни нестандартни ефекти.

Един от най-интересните комплекти на BOWENS е комплектът за предметна фотография с малко странното име “dot.com Table-Top Studio”, който е специално разработен за снимане на малки предмети за нуждите на каталожната търговия. Той включва две ниско температурни тела с непрекъснато светене, стативи и палатка. Любопитното е, че може да се използва и от любител с компактен фотоапарат.

Разбира се, BOWENS предлага и необходимите за всяко студио (а и за прецизна работа извън него), радио синхронизатори, стативи, релсови системи, отражателни дискове и др.

Фотогалерия: Нещо повече от светлина: BOWENS

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии