"Нещо друго" - изложба на обложки на грамофонни плочи - 10-22 ноември

изложба на обложки на джаз плочи - дюкян меломан и фотосинтезис арт център

ФотоСинтезис и Дюкян Меломан представят
изложба на обложки на грамофонни плочи
“Нещо друго”
ФотоСинтезис Арт Център

от 10 до 22 ноември 2011

 

Когато през 1938 г. на 23 годишния Алекс Стейнуейс му хрумва да използва обложката на грамофонната плоча за носител на графично послание, плочите се продавали в джоб от кафяв картон. Идеята му да се сложи нещо визуално, което да изкушава купувача, се оказва революционна и поставя началото на самостоятелно направление в изобразителното изкуство – оформлението на обложките на албумите – днес неотделима част от продукта, който обслужва.
 

Нововъведението на Колумбия (Стейнуейс работи за тази компания до 50-те години на ХХ в) бързо е оценено от всички други издатели, и скоро в конкуренцията за вниманието на публиката се включват всички компании, всяка с повече или по-малко оригиналния почерк на своите художници. Средата на века е времето, в което името на компанията се асоциира с определен набор от артисти и повече или по-малко - с определено звучене и стил, както и с определен външен вид на плочите.
 

Блу Ноут е името, което познавачите на джаза най-вече асоциират с определен тип звучене и репертоар от средата на 50те до средата на 60те години на ХХв. Плочите на Блу Ноут са предмет на колекциониране не само заради уникалното си звучене, но и защото могат и визуално да бъдат безпогрешно причислени към духа на музиката, която носят. Изложени са повече от 30 образци от каталога на компанията от периода, оформени от Рийд Майлс, който е автор на преобладаващата част от обложките на Блу Ноут.
 

Посетителите на изложбата ще имат възможност да слушат грамофонни плочи на система, предоставена от Киров Хай Енд, както и да прослушат музиката от всеки експонат чрез своите смартфони.

Вижте повече на страницата на изложбата►

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии