Най-лошото парти, на което съм бил.

// Други / Други събития | PhotoSynthesis | Август 29, 2016
This is the worst party I've ever been to - един от най-популярните фотографски проекти от тази година ще бъде показан в галерия "Виваком АртХол" от 8-и до 18-и септември. В София пристига и авторът Скот Брауър, който ще присъства на откриването на 8-и септември от 19:00 часа, а в следващата седмица ще прави прегледи на портфолиа, ще води безплатен уъркшоп и ще има вечерна публична прожекция на други свои проекти и разговор с публиката.

Събитията са организирани от Фондация "БГ прес фото" с изключителната подкрепа на Посолството на САЩ в България и в партньорство с Фотосинтезис и Виваком АртХол.

Скот Брауер документира вътрешнопартийните надпревари ("праймърис") на кандидат-президентите в щата Ню Хемпшир. В САЩ това е напрегната борба за спечелване на първичните вотове за кандидати на републиканците и демократите. Желаещите да получат номинация трябва да си осигурят достатъчно средства за шумна кампания, добър екип с умни стратегии, да пътуват и да се срещат с избирателите и, посредством всевъзможни инициативи и събития, да спечелят техния глас на предварителните избори по щати.

В шумотевиците, сред тълпите и шарени украси Скот Брауер окъпва в остра светлина заобикалящата бутафория с мощната си светкавица. Със стилистиката на "моментна снимка" той запечатва моменти и детайли, които разкриват събитията отвъд желания от техните организатори естетически облик. Проектът се разгръща и включва и събитията след първичните кандидатпрезидентски вотове, като националните конгреси на двете партии в Кливланд, Охайо, и във Филаделфия, Пенсилвания.

В навечерието на президентските избори и у нас, и отвъд Океана, изложбата "Най-лошото парти, на което съм бил" ни позволява да усетим духа на надпреварата за президент на САЩ. Също и да направим паралел между активните кампании за изборите в САЩ, които са като своеобразен празник за артистичните и емоционални привърженици и противници, и изборите у нас - състоящи се предимно във вътрешнопартийни свади, сиви участия в ТВ предавания, скучни листовки и плакати и безвкусни концерти.

______________________________

Скот Брауер за проекта си:

Декориране в последния момент, зле изглеждащи костюми, твърде много фотоапарати, почетният гост винаги закъснява, залите или са претъпкани, или никой не идва в тях, половината от хората са облечени в цвят каки, всеки иска да говори за политика и религия...

Кампанията за предварителните президентски избори в Ню Хемпшир е най-лошото парти, което можете да си представите. И продължава с месеци.

От юни 2015 снимам републиканските и демократичните кандидати за президент в хода на кампанията в щата Ню Хемпшир – от срещи и приветствия в обществени блиблиотеки, през бирарийни посещения, балонени фестивали, оръжейни магазини, вечери с избиратели в малки градчета, бални зали, културни домове, до университетски аудитории. Много от тези места посрещат кандидат-президенти от десетилетия и това започва особено да им личи.

За работата по тази история използвах остра и директна светкавица, напомняща за ранните пресфотографи. Организаторите на кампаниите обикновено носят собствено осветление и фонове, и така техниката ми на снимане е преднамерен опит да отнема контрола им върху стилистиката на събитията и облика, с който ще бъдат представени чрез медиите. Фотографирането по този начин показва действителността извън рамките на политическия спектакъл: студена храна оставена на бюфета, транспаранти прикрепени с лепенки, окабеляване в ъгъла на стаята, отегчен персонал и журналисти, клипсове за папки придържащи американското знаме в перфектната позиция. Работата ми не цели да е критична към който и да е от кандидатите, а по-скоро да освети баналността на тези събития докато се подготвят, изпълняват, реквизитът се прибира, и така отново, и отново, и отново.

______________________________

Скот Брауър е фотограф на свободна практика, живеещ в Бостън, Масачузетс. Фотографиите му са публикувани в "Тайм", "Ескуайър", "Нюзуийк", "Ню Йорк Таймс", "Уолстрий Джърнъл", "Блумбърг Бизнесуийк", "Дъ Глоуб енд Мейл", "Лю Монд", "Уайърд" и други. Работата му е награждавана от "Фондация Магента", Асоциацията на бостънските пресфотографи, Feztic Art и Visual Culture Awards, показвана в изложби на LUMIX Festival, Kaunas Photo Festival, Organ Vida Festival, Eastreet3, Flash Forward Festival, Southampton Arts Center (курирарна от Международния център по фотография, Ню Йорк), FotoAplauso, Ballarat International Foto Bienalle, Format International Photo Festival и други. Брауър е също един от създателите на dvafoto.com – списван от години блог за фотожурналистика, света на фотографията и етиката. От 2015 Брауър списва колона за тетрадките с чернови на фотографи в списание Raw View.
// Други / Други събития | PhotoSynthesis | Август 29, 2016
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии