“Йежи Левчински, портрет / Jerzy Lewczyński, portret” – лекция на Войчех Новицки - 09 юни 2015 / 19.00 часа

Йежи Левчински, портрет /
Jerzy Lewczyński, portret” –
лекция на Войчех Новицки,
09 юни от 19.00 часа,
ФотоСинтезис Арт Център,
кафе-галерия

Лекцията е посветена на един от най-големите полски творци на XX век, авангардист, човек, оказал влияние върху няколко поколения фотографи. Левчински е артист, значително изпреварил своето време; днес, малко след смъртта си, той остава много известен в Полша и слабо познат в чужбина.

Войчех Новицки (род. 1968) – куратор на изложби, писател, журналист, член на Програмния съвет на Месеца на фотографията в Краков, един от учредителите на фотографска фондация „Imago Mundi”. Публикувал е „Дъното на окото. Есета за фотографията“ (Dno oka. Eseje o fotografii, 2010), „Залички“ (Salki, 2013).

Той е автор на монографични албуми, посветени на изтъкнати фотографи („Йежи Левчински. Паметта на образа“, 2012, както и „Тревогите на Вилхелм фон Бландовски“, 2013) и съавтор на издания, посветени на фотографията (в т.ч. Anima Magdy Hueckel, 2013, Mark Power: The Sound of Two Songs, 2010).

Като куратор с най-голямо желание създава визуални есета (последно Лъчение/Promieniowanie, за ролята на текста във фотографията, Mузей Манга в Краков 2014, Dusseldorf 2015). Автор на монографични изложби, в т.ч. на Йежи Левчински, Михаил Грейм, Вилхелм фон Бландовски, както и на многобройни изложби в рамките на Месеца на фотографията в Краков. Куратор на основната програма на Месеца на фотографията в Краков 2015, посветен на конфликтите.

Участието на Войчех Новицки е по покана на Полски институт в България, дългогодишен партньор на Месец на фотографията в София и Фотосинтезис Арт Център.

 

SaveSave
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии