Измерване на светлина - семинар - 02 октомври

Дата: 02.10 (неделя) - от 11 ч до 15 ч
Цена: 80 лв
Сума за авансово плащане: 25 лв
Срок за записване: до 27 септември
Лектор: Георги Неделчев


Съдържание на семинара:

1. Измерване на отразената светлина

- Измерване на отразена светлина с фотоапарат – видове измерителни системи, предлагани от съвременните фотоапарати.
- Сива сарта на Kodak – какво представлява и за какво служи тя.
- Анализ на контраста на сцената (Зонова система на Ансел Адамс). Философия на класическата зонова система в чернобялата фотография. Какви промени налага цифровата фотография по отношение на зоновата система.
- Зонова система в цветната фотография. Принципни разлики между изразните средства на цветната и чернобялата фотография. Разлика в подходите за определяне на контрастите в цветната и монохромната фотография.

2. Измерване на падащата светлина

- Видове светломери, според функционалността им.
- Определяне контраста на светлината.
- Измерване на експозиция на двуизмерни предмети.
- Измерване на експозиция на триизмерни предмети.

Малко повече по темата от лектора:
Съвременните цифрови технологии предлагат невиждано досега удобство при работа с фотоапарат. Автоматичните функции са толкова усъвършенствани, че сега е по-лесно от всякога да се направи добра в техническо отношение снимка. Фирмите производители на фотоапарати постоянно внушават с рекламите си, че с техните продукти снимането е лесно и безгрижно. Наистина, на един любител фотограф не му е нужно нищо повече.

Е... не всички снимки са перфектни, но това някак си се приема в реда на нещата. Та нали в повечето случаи всичко е ОК! Масово е мнението, че при цифровата фотография не е необходимо да се измерва светлината. Тъй като произвеждането на един кадър не е свързан с никакви моментни разходи, методът на пробата и грешката е най-използваният в днешно време. Нещо, което беше немислимо при филмовата фотография. Вярно е, че снимането на филм (особено на диапозитив) възпитава дисциплина в снимащия, но това едва ли е сериозна причина фотографите да презират цифровата фотография и да не приемат новостите.

Филм или цифрова матрица, магнитна лента или грамофонна плоча – това са само технологии. Вярно, технологиите са носители на духа на времето си, но все пак си остават само такива. Яшихиса Майтани, дълги години главен конструктор на Olympus, казва:
 “Филмът, лентата или плочата – каквото и да се използва, то винаги е междинен етап в предаването на образа от фотографа към зрителя. И така ще бъде винаги. Няма нищо свещено в сребърния филм и за мен няма особено значение дали той продължава да се използва или отстъпва мястото си на други материали поради по-лоша ефективност или цена.”

Така че, нека не се смесват различните технологии за получаване на изображения с методите за манипулация на светлината, които си остават непреходни.

Когато става дума за професионален подход или безкомпромисно отношение към качеството, не може и не трябва да има непредвидени резултати. Единственият начин за 100% предвидимост на това как ще изглежда снимката е измерването на светлината, а именно контрастите и експозицията. Разбира се трябва да стане ясно, че измерванията сами по себе си не са достатъчни. Изключително важен е анализът на тези измервания и взетите в последствие решения, базирани на този анализ.

Всичко това е комплексен процес, пренебрегван от много хора напоследък и то напълно незаслужено. Без  усвояването му е немислимо да се използват пълноценно изразните средства на фотографията.

Носете си собствен светломер, ако имате такъв.

 

Записване:
За да се запишете за участие е нужно да изпратите предварителна заявка на e-mail: photo(at)photosynthesis.bg със следната информация:

 

Трите ви имена, телефон и e-mail за контакти.

Избраната тема за обучение и дата на провеждане.
В полето „Subject” посочете темата и датата на избрания семинар (Светлина – 02 октомври)

 

Ако желаете да се запишете за повече от една лекция, моля посочете избраните теми и ще получите информация за сумата за плащане (съответно с преизчислената отстъпка)
Потвърждение на заявката ще получите до 2 работни дни.

 
Заплащане:
След като получите потвърждение за участие, е нужно да заплатите в някой от
нашите магазини капаро в размер на 25 лв.

Семинарът ще се проведе в Център ФотоСинтезис в София, бул. "Васил Левски" 57

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии