Изложба УСЕЩАНЕ ЗА МОРЕ - откриване на 26.10 пред Народен театър ''Иван Вазов''

На 26 октомври пред Народен театър "Иван Вазов" в София беше открита изложбата "Усещане за море", която представя най-добрите кадри от едноименния годишен конкурс на Фотосинтезис.

Бяха обявени имената на наградените автори и връчени техните награди, докато публиката подгряваше настроението с чаша вино и хубава музика.Събитието включи танцов спектакъл на танцов театър "ДеЖаНи, а специален гост беше поетът Недялко Йорданов.

Конкурсът се провежда за трета поредна година и заедно с последващата изложба се утвърди като традиционно място за представяне на качествена фотография от нови автори, професионалисти и сериозни любители фотографи.

Конкурсът „Усещане за море” е посветен на поета Христо Фотев, в чиято лирика морето е централен философско-поетичен символ. Той стартира през зимата на 2008 година, когато бялата магия поражда необходимост от енергия и живот. Крайният срок беше обявен за май месец, но в последствие удължен до 30 септември, за да улови летните емоции, които подтикват към творчески интерпретации.

Целта на конкурса беше да се провокира абстрактното мислене у фотографите и да се изразят с образна метафора, като съчетаят многоликия образ на морето с поетичния изказ на поета.
Не случайно темата е  „УСЕЩАНЕ за море"  - морето има хиляди лица, то е и вдъхновение, полет, свобода, безкрайност, жив образ на живота, на човешката душа…То може да бъде не само вълни и пясък, но и фургон на пътя с щайга риба, дървените столове на хоремага, сабото от лятото на 10-годишните, старата джанка в двора, солени устни, утринна мъгла, капка сълза, сините очи на любимия човек, просто една усмивка, лудория, един танц, музика, стихотворение... Или нещо друго... Че може и да е в нас самите...

Фотографиите бяха журирани от значими имена и майстори в различни области на изкуството.
Те оценяваха творбите не само по естетически и технически критерии, но и по вложена творческа мисъл в интерпретацията на темата. Ето кои са те:
Александър Иванов - един от най-добрите пейзажисти у нас, признат и в чужбина; тази година носител на статуетката за цялостен принос в областта на фотографията на НСФА;
Евгения Христова - художник, изкуствовед и фотограф, също добре познат и редовно присъстващо лице на визуални творчески представяния;
Николай Трейман - фотограф с традиции във фамилията, утвърдил се и като преподавател с акцент върху мисловния процес във фотографията.
 

За финалната изложба журито номинира 48 от изпратените над 2000 фотографии на повече от 400 участници, и избра 3-те най-добри морски вдъхновения и интерпретации.
Ето и имената на наградените и техните награди:
(кликнете върху заглавието на снимката, за да я видите в по-голям размер):

1 награда – Ангелина Шишманидова  за снимката си „Лятно време”
Тя получава ваучер на стойност 1500 лв за покупка на фотографска техника и аксесоари във верига магазини Фотосинтезис.

2 награда – Емилиан Дечев  за снимката си ”Но морето не напуска нас” 
Той получава ваучер на стойност 1000 лв за покупка на фотографска техника и аксесоари във верига магазини Фотосинтезис.

3 награда – Хилми Масрафчи  за снимката си ”Лебедово море” 
Той получава ваучер на стойност 500 лв за покупка на фотографска техника и аксесоари във верига магазини Фотосинтезис.

В стила на Фотосинтезис да прави приятни изненади, беше излъчена още една награда:
Статул Карабашев получи поощрение за снимката си ”Новогодишни емоции в северно море”
Той получава албум с фотографии на Александър Иванов „360 градуса България”.


Изложбата се осъществява с любезното съдействие на Дирекция Култура към Столична община и с подкрепата на Народен театър „Иван Вазов”.
Фотографиите са отпечатани благодарение на FACTOR.BG - EPSON Distributor, ProFocus & Service.


          

Изложбата може да бъде видяна пред Народен театър "Иван Вазов" до 9 ноември включително.

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии