Изложба ''ABC. Белгийско съвременно изкуство'' в СГХГНа 12 април от 18.00 часа в Софийската градска художествена галерия ще се открие изложбата "ABC. Белгийско съвременно изкуство" по идея на Патрик Сандрен.


Събитието се осъществява и със специалното съдействие на Льо Френоа - Национално студио за съвременно изкуство, както и фондация "Култура и развитие". Куратори са Доминик Паини, бивш директор на Центъра "Жорж Помпиду" и Паскал Проние.
Изложбата е част от "Дигитален поглед към съвременното изкуство", представляващ интеркултурен и образователен проект.

Едновременно в София се представят изложбите "ABC. Белгийско съвременно изкуство" и "Льо Френоа - Национално студио за съвременни изкуства" в Националната художествена академия.

Това е първата художествена проява от такъв мащаб, която представя пред българската публика две особено интересни и заредени с творчески потенциал художествени сцени, които са представителни за съвременните творчески процеси. Едната сцена е Белгия - емблематична за съвременните предизвикателства с многобройните й творци, които винаги са били носители на най-авангардното в областта на художествените изразни форми. Другата сцена е "Льо Френоа" - студиото за съвременни изкуства във Франция, вдъхновено от "Баухаус", което има отзвук и разпространява влиянието си на международно равнище.
   

Откриване: 12 април от 18.00 ч
Изложбата може да бъде видяна до 15 май 2011г в Софийска градска художествена галерия, ул. "Ген Гурко" 1, София (вход откъм ул. "Княз Ал. Батенберг").

"АВС Съвременно белгийско изкуство" е изложба, която няма амбицията изчерпателно да покаже цялото разнообразие в съвременното белгийско изкуство. Акцентът е поставен върху видеото и фотографията. Това са области, в които Белгия се е откроила през последните двадесет години. Изложбата представя 23 работи на 20 ключови творци от големите белгийски градове (Антверпен, Брюксел, Гент, Лиеж), оказали влияние върху развитието на съвременното европейско изкуство. Изложбата е илюстрация на кураторската идея, че в Белгия съжителстват на пръв поглед несъвместими художествени тенденции, като минимализъм и концептуализъм, съпътствани от едно постдадаистично игрово изкуство с жизнено чувство за хумор. Тя гостува в София след представянето й в Национално студио за съвременни изкуства "Льо Френоа".
Изложбата е придружена от каталог.По повод изложбата ще се проведе пресконференция в залата на Софийска градска художествена галерия - на 12 април от 11.00 ч.
В пресконференцията ще участват:

Аделина Филева, Директор на СГХГ;
Патрик Сандрен, председател на фондация „Култура и развитие” и инициатор на проекта;
Мария Василева, главен уредник на СГХГ;
Доминик Паини, куратор на изложбата, бивш директор на Центъра „Жорж Помпиду”;
Жана Дамянова, главен представител на кинофорума „Отворен клас” за България;
известните белгийски творци Едит Декиндт и Гвендолине Робин, участници в изложбата.

Известният френски изкуствовед Доминик Паини, куратор на изложбата, ще направи специално за журналистите информационен тур в залите на СГХГ и ще представи творбите на гостуващите автори от Белгия.Снимки:
Емилио Лопес-Менчеро, В опит да бъда Джеймс Енсор, 2010;
Софи Уетнал, Да заснемеш светлината, 2001;
Стефан Бальо, Франки, 2007
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии