И нека лятото да е добро - фотографска изложба на Димитър Караниколов / 27.04.2016, 19:00 ч. / София

ФотоСинтезис Арт Център, кафе-галерия | 27 Април 2016 от 19:00 до 21:00 ч.
Откриване: 27 април (сряда) от 19.00 часа в присъствието на автора 
ФотоСинтезис Арт Център, кафе-галерия,
София, бул.”Васил Левски” 57
Изложбата може да бъде видяна от 27.04 до 17.05.2016 година

“Нека лятото да е добро!” е част от традиционния тост в странaта на почти последните останали номади – Монголия. Лятото е нужно да бъде добро за монголските казахи, чийто суров начин на живот едва е докоснат от съвременната цивилизация.

През юни 2015г. Димитър прекарва няколко седмици сред номадите казахи и се връща оттам с истории във фотографии за един свят от друго време.

Mонголските казахи обитават Алтайските планини и долини в най-западната част на Монголия, на границата с Казахстан, Китай и Русия. Без каквато и да е инфраструктура  - пътища, електричество, мобилни комуникации и развито земеделие те живеят не по-различно от начина, по който са живели техните прадеди векове наред. 

 
Произвеждат сами  почти всичко, от което имат нужда, рядко използват пари и не познават идеята за собствена земя. Занимават се с животновъдство и местят лагера си от юрти до 6 пъти в годината в търсене на свежи пасища. Тези преходи са и през дългата и изключително сурова зима, в която температурите често падат до под -40 °C.

Някои семейства все още умело практикуват древната традиция за лов с опитомени орли. Малките орлета се “открадват” от гнездото още преди да се научат да летят и се обучават да ловуват лисици. След 7 години “служба” биват пускани отново на свобода.

Деиетата на казахите номади включва основно овнешко и конско месо и няколко вида сирене (произведено от смесено мляко на як, кози, крави и овце). Млякото от кобила има специален статут и то се използва само за  кумис - трациционна ферментирала леко алкохолна напитка (2.5%), която дори най-малките деца пият постоянно.
Повечето казахи никога не са опитвали свежи зеленчуци и почти не приемат прясна вода - като я заменят с черен чай с мляко.

 
 
 
 

Димитър Караниколов завършва архитектура в София през 2002г., специализира в Холандия, след което живее и работи 7 години в Лондон. Занимава се предимно с aрхитектурни визуализации, които той определя като “фотографии” на бъдещи сгради. През свободното си време пътува и снима…Пътят го отвежда в Исландия, Япония, Мароко, Перу, Борнео...През лятото на 2015 участва във фотографска експедиция в Западна Монголия (водена от известния травъл фотограф Тимъти Алън).

Повече на :
www.dimitarkaranikolov.com

FACEBOOK:
www.facebook.com/dimitarkaranikolovphotography
INSTAGRAM:
www.instagram.com/karanikolov
 
// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Април 20, 2016

Фотогалерия: И нека лятото да е добро - фотографска изложба на Димитър Караниколов / 27.04.2016, 19:00 ч. / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии