Гума арабика - уъркшоп на Марек Грауш

През юни 2013 г. във Варна – от 20-ти до 26-ти полският художник-фотограф и преподавател по стари фотографски техники Марек Грауш ще проведе 7-дневен уъркшоп по ГУМА АРАБИКА, наричана още „гумен печат“, чието начало е положено в края на 19 век. Само малка група фотографи, предимно в Европа, е останала вярна на тази техника, смятана за стара и благородна. Сред тях е и Марек Грауш, благодарение на който тя преживява истински ренесанс не само в Полша, но и в Япония, където той я преподава наред със своя успешна изложба.

Гума арабика е смола от сенегалска акация, която се смесва с калиев бихромат и пигмент. Като се положи върху хартия и изсушена на тъмно сместа става светлочувствителна и се копира контактно заедно със сложения в копирната рамка негатив. Това се прави еднократно или няколко пъти с различни пигменти. Резултатът е фотография, която напомня на акварел или по-скоро на графика.

Всички необходими материали и инструменти лекторът ще докара от Полша. От участниците се иска само да представят  4 снимки на тема портрет, акт, стара архитектура или пейзаж – на цифров носител или по e-mail - в размер 19х25 см. Форматът на гумите ще бъде 18х24 см, а заедно с паспартуто във формат 26х32 см. Всеки участник на края ще получи по 5 свои завършени гуми, които могат да се продадат по минимум 20 евро. По този начин участниците по желание могат да си възвърнат сумата за участие в уъркшопа, която е 100 евро на човек.

Групата ще бъде от 25 човека. Поради редкия случай на такова събитие за България и големия интерес, предимство ще имат варненци от средите на Фотоклуб „Варна“ и Фотографско общество.

С пристигането си Марек Грауш ще открие своя изложба на тази тема в една от варненските галерии, където едновременно ще се провежда и уъркшопа, а веднага след уъркшопа ще се открие и изложбата на участниците с по 2 гуми от всеки.

Желаещите за участие се умоляват да внесат най-късно до края на м. Март сумата от 100 евро и да представят своите 4 снимки, според изискванията по-горе, на Борислав Чонков (вж по-долу). Всеки ще получи предварително на български език ръководството „Гумирането – моят фотографски свят“ на Марек Грауш. Който внесе до края на февруари поне половината такса от 50 евро, ще се ползва с предимство. Мястото на уъркшопа ще бъде съобщено допълнително.

Освен прикрепените към тази информация снимки на гуми от Марек Грауш, могат да се видят също (не само гуми) в сайта http://rasfokus.ru/users/guma55 
За подробности и записване:
Борислав Чонков, тел.: 052 608 348,  0877 137 148,  E-mail: czonkow@o2.pl

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии