Новият Fujifilm X-T2: 24МП X-Trans CMOS III APS-C, подобрен автофокус и 4К видео

Компанията Fujifilm представи X-T2, като наследник на пуснатата в началото на 2014 година безогледална камера със сменяема оптика X-T1. Fujifilm цели две години активно актуализираше софтуера на камерата. Имайки предвид наличието наголям и детайлен електронен визьор и сравнително не малкия избор от сменяеми обективи, моделът се оказа доста удачен и придоби голяма популярност сред фотографите. Но актуализациите на фърмуера могат да доведат до подобрения само в определени граници, затова дойде време за X-T2. Тази камера може да снима видео с разделителна способност до 4K/30p (както и видео във FullHD/60p), a електронният визьор е станал още по-добър.
 
     
     
     
 
Въпреки че двете камери изглеждат почти идентични, в действитеност X-T2 е наедрял малко спрямо своя предшественик. Ключовото нововъведение на X-T2 всъщност е 24,3-мегапикселовият сензор X-Trans CMOS III, който дебютира в X-Pro 2. Допълнителните 8 мегапиксела, в сравнение с X-T1, позволяват да се постигне значителен прираст на детайлизацията в изображението.

Във видеоклиповете, които се записват с битрейт до 100 Mbit/сек, може да се налагат вградени художествени ефекти. Между другото, 4K видеоклиповете са ограничени до продължителност от 10 минути, а FullHD до 15 минути, въпреки че при използване на батерийния грип (с батерии в него разбира се), продължителността в двата формата се увеличава до 30 минути. Но закупуването на допълнителен батериен грип добавя и още възможности на X-T2 освен традиционното подобряване на удобството при вертикално снимане. Той не е евтин, но позволява да се поставят две допълнителни батерии в него и по този начин камерата работи с три такива, които могат да се зареждат едновременно с помощта на включения в комплекта мрежови адаптер. Също така се появява опция за включване на специалния режим Boost, при които камерата може да снима до 11 кадъра в секунда, взимайки мощта на всичките три батерии. Без грипа максималната скорост е 8 к/с. И отново при наличие на грип с батерии честотата на опресняване на електронния визьор се повишава до 100Hz (срещу 60Hz), така че времезакъснението с него значително се намалява, а автофокусът става по-бърз. Той включва освен това и жак за слушалки за аудио мониторинг по време на заснемане на видео.
 
X-T2 ви позволява да правите снимки със стойности на ISO до 12800 (срещу ISO 6400 при X-T1) и има максимална скорост на затвора до 1/8000 сек. (с помощта на електроненния затвор до 1/32000 сек.). Джойстикът за избор на фокуса е заимстван директно от Fujifilm X-Pro 2 и е заменил бутона Focus Assist. Той наистина дава възможност значително по-удобно и интуитивно да изберете областта на изображението за фокусиране.
 
Броят на AF точките при X-T2 е увеличен до 325 (91 от тях са с фазова детекция), като по този начин зоната на фокусиране е станала по-широка и по-плътна. Fujifilm твърди, че новият процесор може значително да подобри AF скоростта  и предвиждането на следващата точка за фокусиране. Сред другите нововъведения - две карти SD памет, по-удобен 3.5-мм жак за външен микрофон, както и поддръжка на USB 3.0.
 
Интересно нововъведение е способността на дисплея да се отклонява на дясно и това е в допълнение към съществуващата вече възможност за накланяне нагоре и надолу.
 
Сред другите характеристики на X-T2 можем да споменем следните: три различни режима на работа на автоматично ISO; нов режим на симулация на черно-бял филм ACROS; вграден Wi-Fi за прехвърляне на снимки на вашия смартфон и публикуване в Instagram. Но ключовите иновации се отнасят, разбира се, до новият 24-мегапикселов сензор, подобрен автофокус и 4K-видео. Fujifilm анонсира също  и външна светкавица EX-F500, която ще помогне за разширяване на възможностите на Fujifilm X-T2 и не само.

Фотогалерия: Новият Fujifilm X-T2: 24МП X-Trans CMOS III APS-C, подобрен автофокус и 4К видео

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии