Новият Fujifilm X-T5 - 40MP в компактно тяло

// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Ноември 02, 2022
Две години след излизането на пазара на последния модел от серията X-T, се появява Fujifilm X-T5.

Новият фотоапарат е оборудван с 40.2-мегапикселовия X-Trans CMOS 5 HR APS-C сензор, познат от Fujifilm X-H2, което е сериозна стъпка напред по отношение на разделителната способност в сравнение с 26-мегапикселовия сензор на Fujifilm X-T4. На разположение е и нов режим за изображения с изключително висока разделителна способност - Pixel Shift Multi-Shot заснема 4 снимки, които после може да се комбинират в едно 160-мегапикселово изображение.

За снимащите на видео най-голямото предимство е възможността за запис на H.264/H.265/MP4/MPEG-4 4:2:2 10-Bit 6.2K 30p видео (6240 x 3140), както и на 4К видео с презапасяване от 6.2K. Трябва да се отбележи, че и в двата случая се снима с 1.2х кроп, докато X-H2 и X-H2 използват целия сензор. Fujifilm X-T5 записва още 4К видео със 120 фрейма в секунда и Full HD видео с 240 фрейма в секунда.

Поддържа се ProRes и Blackmagic RAW през HDMI. Добавена опцията Flickerless Shutter Speed, която позволява фина настройка на скоростта на затвора за избягване на трептенето при различните видове осветление.

Новият фотоапарат запазва характерния за серията дизайн с малко по-ръбати линии и почти без някакви други сериозни визуални отлики - разменени са местата на USB и HDMI порта, добавено е Bluetooth лого и други подобни. Основната разлика в корпуса е по-отчетливия захват за пръстите, премахването на въртящия се дисплей, който при X-T5 само се накланя в три посоки, както беше при X-T3 и премахването на контактите за допълнителен грип за батерии. Това прави Fujifilm X-T5 първия фотоапарат от серията, който няма да има грип за батерии.

Всички останали параметри на Fujifilm X-T5 са идентични или изключително близки до тези на X-T4.

Датата на първите доставки в магазини ФотоСинтезис засега не е известна.

// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Ноември 02, 2022

Фотогалерия: Новият Fujifilm X-T5 - 40MP в компактно тяло

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии