ФОТОСМАГОРИИ - фотографска изложба на Любомир Арабаджиев / 10.10.2013, 19:00 ч. / София

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Октомври 01, 2013

Откриване: 10 октомври (четвъртък) от 19.00 ч.
във ФотоСинтезис Арт Център, 
галерия-сутерен
София, бул."Васил Левски" 57
Изложбата може да бъде видяна от 10.10 до 30.10.2013 г.

“... спомените са фантазии на тема минало ...”
 

С Фотография се запознахме през 1971г. Аз бях на 10, а тя - една нова фотокамера Смена, ухаеща на изкуствена кожа и бакелит. От това време са останали спомени за нетърпението, с което чаках “другата седмица”, когато лентата, дадена за проявяване, щеше да е готова, за съветите да не снимам срещу слънцето, които не спазвах с удоволствие и няколкото изподраскани, навити в стегната ролка, ленти. Малко по-късно мой приятел ме заведе в пионерския фото клуб в Стара Загора, показа ми как се появяват снимките и каза, че е много просто, трябва само да имаш увеличител УПА-601 и три вани, задължително надписани с пирограф: “ПР”, “ВОДА” и “ФИК”.
 

После беше класика – мазето с увеличителя, червената светлина, носенето на вода с кофа, сушенето на снимки по прозорците, и най-вече онази магия на Фотография, която за съжаление никога няма да се повтори.
В началото на 80-те навлязох в активен любовен период и изневерявах на Фотография с някакви жени. За последен път със Стела. Живеехме на уникално място, една стена ни делеше от галерия “Баер”, срещу западния ни прозорец беше кино-фото клуб “Родина”, а на север гледахме към римския форум на Августа Траяна. Нямаше начин в такава среда Фотография да не ме открие отново и накаже за опита да й избягам.  Стана изведнъж заедно с демократичните промени. Увлечението се превърна в страст, играта в съдба.
 

Разочарован от клишетата в изкуството и простотията в отношенията, започнах да снимам продуктите на въображението си.  Създавах на сребърния лист сцени, каквито аз харесвам, без да чакам случайността да ми поднесе сюжетите готови. С други думи – Фотосмагории.
Всичко това беше и е невъзможно, без помощта на личностите, които ми позират, забавляват се, когато го правят и ми вярват. Лишено е от смисъл, без хората, които обичат това изкуство. Искрено им благодаря.
 


Любомир Арабаджиев
 

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––


За автора: Любомир Арабаджиев живеe и работи в Стара Загора. Снима на филм и използва различни техники на позитивна обработка, класическа, тониране, сепия и берлинска лазур, фотоколаж и бром масло.   Има реализирани самостоятелни фотографски изложби в Стара Загора, Пловдив, Щутгарт, както и участие в изложби в Австрия,  САЩ, презентации в МоМА-Ню Йорк, Лос Анжелис, участия в Арт Експо 2001 и 2002 - Ню Йорк. Работи с галерии в САЩ.

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Октомври 01, 2013

Фотогалерия: ФОТОСМАГОРИИ - фотографска изложба на Любомир Арабаджиев / 10.10.2013, 19:00 ч. / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии