„Фотосафари в подземното царство” в Триград / 1-3 октомври 2010

// Фото школа / Пленери | PhotoSynthesis | Септември 14, 2010

Свикнали сме да ходим по земята и да вдигаме поглед нагоре, да снимаме природните красоти, които слънцето огрява денем, а луната – нощем. Но какъв е животът под краката ни, там, където няма светлина...?

Почти 1/3 от земната повърхност на сушата е изградена от разтворими от водата скали. Валежите от дъжд и сняг и речните води, които попадат върху тези скали разтварят повърхността им химически и механично. После водата прониква в тесните скални пукнатини и постепенно ги разширява. В резултат на неуморната и продължителна работа на водата, в разтворимите скали се образуват разнообразни по вид, форма и големина подземни кухини, които се наричат пещери.

Триградският карстов район е един от най-големите в Родопите. Разположен е в източните части на Велийшко - по билото на Мурсалица, в горното течение на река Въча и нейните притоци.
Освен с разнообразието на подземни форми, природата е богата и почти девствена, редувайки плавен и заоблен релеф с внушителни  стръмни и скалисти склонове в каноните на речните долини.

Ако сте по-запален фотограф - ще научите къде и кои са интересните обекти в подземния свят и как да се подготвите, за да си проправите път под земята. Ако пък сте по-запален пещерняк – ще научите как и с какво да направите добра снимка в тъмнината (все пак фотографията е рисуване със светлина).


Място: Западни Родопи, с.Ягодина-с.Триград
Продължителност: 1-3 октомври 2010
Брой участници: 12-15 души

Цена за участие: 145 лв.
Цената включва: 2 нощувки със закуска, посещение на Музея по спелеология в Чепеларе; входна такса и снимане в пещерите: Ягодинска, Дяволско гърло, Санчова дупка, Горна Каранска, Синьозелената; презентация и дискусия със спелеолога Алексей Жалов.

В цената не е включен транспорт.
Досегашния ни опит показва, че повечето участници предпочитат да се придвижват с личен автомобил и се комбинират по групи. Можем да улесним желаещите за разпределение по коли, като в заявката си впишете разполагате ли със собствен транспорт, имате ли свободни места (и колко), от къде пътувате. След формиране на групата всички ще получат списък с останалите участници.

Маршрут
За целия пленер са приблизително 600 км, считано с тръгване от/до София
1 октомври: София - Пловдив - Асеновград - Чепеларе - Чудни мостове - Пампорово - Девин -
с.Триград (около 300 км)
2 октомври: Триград - Тешел - Ягодина - Тешел - Триград (около 35 км)
3 октомври: Триград - Девин - Кричим - Пещера - Пазарджик - София (около 230 км)

 

Пленерът е с изследователско-образователна насоченост, така че участниците ще се срещнат със света на спелеологията, ще имат възможност да снимат както в известни, така и в необлагородени пещери. Ще се запознаят и с днешните проблеми на тази жива система, когато се ползва като туристически обект. Така с придобитите знания, впечатления и снимки участниците ще допринесат за популяризирането и опазването на пещерите.

По време на пленера ще бъдат осигурени няколко допълнителни светкавици и стативи, но е желателно да носите своите, за да паснат на вашия фотоапарат.

Ще пътуваме в ранните часове на утрото и ще се прибираме по-късно вечер, за да имаме повече време за снимане на пещерните красоти и причудливостите на карстовите форми. По време на пътуванията също ще можем спираме за снимки, и попътно да подкрепяме силите си.

Разказвач и водач в това пещерно приключение ще бъде Алексей Жалов - зам.председател на Българската федерация по спелеология. Автор е на книжката „Подземен бележник”, която можете да видите онлайн: http://www.helictit.info/db_files/publications/11958636836157.pdf. А негови снимки можете да разгледате тук: http://picasaweb.google.com/alexey.zhalov

Ето как се описва сам:
"Издънка" съм на спортни хора (доц.Мария Квартирникова, д-р и проф.Константин Жалов, д-р). Докалкото се познавам, съм носител и на духа двамата си дядовци проф.инж. Алекси Квартирников - изтъкнат български учен и общественик и Никола Жалов - виден родопски краевед, издател и общественик.Завършил съм ВИФ (Национална спортна академия "В.Левски", "първата ми любов" е морето и ветроходството, после обикнах планините и най-вече пещернячеството, занимавам се с пещернячество като хоби от 1969, а професионално от 1978 г. В този период съм участвал с стотици експедиции у нас и извън страната и съм проучвал повече от 1 500 пещери. Членувам в пещерен клуб "Хиликтит"-София и работя в качеството си на изпълнителен зам.председател на Българската федерация по спелеология, основател и Генерален секретар на Балканския спелеоложки съюз, Вице генерален секретар на Европейската федерация по спелеология, Зам.председател на сдружението за българите в чужбина "Нашенци". Имам 250 публикации в периодичния и научния печат и съм автор или съавтор на 6 книги.


ПРОГРАМА ПО ДНИ

1 ден - 01.10 (петък)
07:00 – тръгване от София
Около Пловдив или Асеновград правим спирка за закуска и евентуално среща с участници от провинцията.
Преди Чепеларе се отбиваме към с.Забърдо и отиваме до природната скална забележителност Чудните мостове (Еркюприя). Снимаме уникалния пещерен феномен, хапваме по залък и продължаваме по маршрута си.

В ранния следобед пристигаме в гр.Чепеларе, където правим посещение на Музея по спелеология и родопския карст – единственият подобен музей в страната. Там гид ще ни бъде самият шеф на музея Георги Райчев. Разглеждайки експозицията и изслушвайки беседата, се запознаваме със света на пещерите и спелеологията. Пътят нататък дава възможност да се заснеме скалния феномен „Настанския слон”, и ако има достатъчно светлина - Триградското ждрело.

Около 19 ч пристигаме в с.Триград и се  настаняваме за нощувка в х-л «Силивряк»


2 ден – 02.10. (събота)
Ставаме рано. Съненото село и околността са приятни за снимки, разбира се преди или след чаша мурсалски чай или кафе :)

След закуска в хотела потегляме и отново прекосяваме издигащите се до 300 м стени на каньона и се насочваме към Ягодинската пещера. Маршрутът ни преминава през не по-малко внушителното Буйновско ждрело – което няма как да не „запечатаме” в обективите си. Все пак гвоздеят на програмата са красотите на Ягодинската пещера.
След като хапвайки вземем и порция „слънчева топлина”, правим кратък преход до Санчова дупка – дива пещера, където за да снимаме ще трябва да се поизцапаме малко, но и да изпитаме емоциите на пещерните изследователи.
Ако ни остане време, можем да прескочим и до близката Горна Каранска пещера.
Връщаме се в Триград за вечеря към 19 ч, а след това в хотела Алексей Жалов ще ни разкаже и покаже още интересни факти и забележителни неща от света на спелеологията.

3 ден - 03.10 (неделя)
Закусваме рано и тръгваме рано към пещерата Дяволското гърло, за да обозрем внушителната Голяма зала и чуем грохота на водопада и подземната река. Тук не се задържаме повече от час, защото  ни очакват още емоции. В зависимост от обстоятелствата, съществуват две възможности да продължим подземното снимане – Синьозелената пещера или „Задника на дявола” (откъдето изтича реката, която влиза в "Дяволскоко гърло" - в нея се влиза с гумени лодки), но нека направим изборa си на място.

На връщане ще минем край яз. Цанков камък и яз. Кричим, където също може да се поснима при желание и възможност.
След това, колкото и да не ни се иска, ще поемем пътя към шумния град, за да се потопим отново в ежедневието. 

Записване:
Всеки желаещ да се включи, трябва да направи предварителна заявка за участие на e-mail:
lkulekova@photosynthesis.bg  до 26 септември 2010 включително.
В полето subject напишете „Plener Trigrad”.
Заявката за участие трябва да съдържа следната информация:
- трите имена
- телефон за обратна връзка
- марка и модел фотоапарат, плюс евентуално външна светкавица

Всеки изпратил заявка за участие ще получи потвърждение за записване на посочения от него e-mail.

Заплащане:
До 2 дни след като получите потвърждение за участие, е нужно да заплатите в някой от нашите магазини авансово част от сумата в размер на 50 лв. Доплащането в размер на 95 лв. може да направите на място при събирането на групата за тръгване. 

Съвети:
Екипировка:
Всеки е добре да си носи удобни и здрави обувки (гумени ботуши), топли дрехи, дъждобран или яке. Имайте предвид, че влажността в пещерите е над 90%, а температурата варира от + 6 до -10оС.
За влизането в необлагодорените пещери е важно е да си носите фенерче или челник (за предпочитане, за да са ви свободни ръцете). Както и дрехи, които могат да се цапат (комбинезон).

Фототехника:
- резервна / добре заредена батерия - поради ниската температура животът на батерията може бързо да се скъси. 
- втора / външна светкавица – ако решите да използвате светкавица, за да направите добра снимка в пещерна галерия е желателно да разположите повече от един светлинен източник, за да осветите различните форми и пластове и да придадете обем.
- покривало за фотоапарата, особено ако снимате дълго на едно място, за да не ви капе.
- статив - за дълга експонация. Дори да има налично осветление в пещерните галерии, все пак е тъмно и за снимане от ръка ще се наложи да вдигнете много чувствителността (респективно шума в кадъра), което намаля качеството на снимката.
- фенер - можете да вземете различни светлинни източници, за да осветите някои пещерни форми или цели галерии – подходящи за дълга експонация.
- цветни филтри / цветно фолио – можете да го поставите пред различните светлинни източници

Мобилните телефони в пещерата не работят – така че бъдете винаги част от групата и внимавайте :)
Макар и да не е жарко лято, разликата в температурите вътре и вън е значителна и може да се образува конденз – след излизане от подземните дълбини не бързайте да прибирате техниката в чантата, а изчакайте да се „адаптира”.


Още пещерна и полезна информация:
http://speleo-bg.org/ - Българска федерация по спелеология
http://hinko.org/hinko/Dowloads/Downloads.php - спелео библиотека
http://www.hinko.org/
http://www.helictit.info


 ТРИГРАД
Няколко са легендите за произхода на името и самото село. Твърди се, че е старо тракийско селище. И никога досега от създаването си не е било преименувано независимо през какви исторически етапи преминава. Според едно от преданията името Триград идва от факта, че е горяло три пъти, но то не се приема за достоверно. Друга легенда разказва, че по време на потурчването на реката имало три греди и когато праведните минавали по тях, неверниците загивали. Трета причина за името била, че е ограден от три върха. Най-достоверно звучи легендата, че името идва от археологическите разкопки през 80-те години, когато се доказва, че тракийският произход на Триград идва от тракийското Три Ибрие - Три града. На километри от селото са открити гробищни могили, което говори, че е било голямо и известно селище. От векове е известно като място на лечебни билки и древни предания.

Местна легенда разказва, че когато Орфей засвирел, вятърът затихвал между клоните на дърветата, сякаш заслушан в неговата музика, птиците спирали във въздуха и животните спирали по горските пътеки, а зверовете се укротявали. Когато вакханките разкъсали певеца и го хвърлили в реката, всяка капка от кръвта му се превърнала в красиво планинско цвете, наречено силивряк. Силиврякът е рядък реликтен ендемит за Балканите, притежаващ уникалните свойства на амброзията. Докато пътувате из региона, можете да се полюбувате на нежните му цветове по планински поляни. 

Статия на Алексей Жалов за спелеологията и накратко за някои от пещерите, които ще бъдат посетени по време на пленера, можете да прочетете ТУК.

Част от снимките са на Алексей Жалов и са правени в обектите, включени в маршрута!
   

 

За въпроси: lkulekova@photosynthesis.bg или 02/8182643


* Организаторите си запазват правото за евентуални промени в програмата, за което
ще бъдете информирани своевременно.

 

Save
// Фото школа / Пленери | PhotoSynthesis | Септември 14, 2010
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии