Фотопленер "Русе - картини от един град" с Olympus / 18.09 - 09.10.2009 /

// Фото школа / Пленери | PhotoSynthesis | Септември 18, 2009

Приятели, местата са запълнени!

Благодарим ви за големия интерес и молим тези от вас, които евентуално размислят и се откажат, да ни уведомят възможно най-рано, за да можем да вземем с нас някой от желаещите, за които местата не стигнаха!

 

С Olympus в Малката Виена!

Може би малко от нас знаят, но в България има град, който е наречен „Малката Виена” . Неговата уникална архитектура е известна сред пътешествениците още от края на 19 век.
PhotoSynthesis  и  Olympus България ви канят да се потопите в атмосферата на „Малката Виена” и да се включите във фотографския пленер „РУСЕ  - КАРТИНИ ОТ ЕДИН ГРАД”.

Пленерът ще се проведе на  09, 10 и 11 октомври тази година и ще включва обиколка и снимане на архитектурните и културно-исторически паметници на града и региона, и природните забележителности в околността, сред които природен резерват „Русенски Лом”, Басарбовските и Ивановските скални манастири, крепостта Червен,  както и пещерата „Орлова Чука”.

Olympus България ще предостави на разположение на участниците фотографска техника Olympus, ще може да тествате в действие най-новото и най-доброто от марката.

Olympus-Bulgaria
ПРОГРАМА НА ПЛЕНЕРА:
ДСнимки и обиколки из Русе

 
- Потегляме за Русе рано сутринта с организиран транспорт (часът ще бъде уточнен по-късно)
-  Настаняване в хотел „Бистра&Галина” 
http://www.bghotel.bg/
В  14,30 часа се разделяме на две групи за снимки из Русе.  Наши водачи ще бъдат доц. д-р Васил Дойков и историкът гл.ас. Живодар Душков, които ще ни разкажат и покажат най-интересните места в града.

- Ще обиколим централната част на града, която е еталон за европейска архитектура в България, дело на десетки архитекти  и строители. Голяма част от старинните сгради в стил неокласицизъм и сецесион са създадени под влиянието на виенската архитектура. Около 200 от сгради от Русе се числят към фонда на русенското архитектурно-историческото наследство, а 12 от тях са с национално значение

- Посещение и снимки в Музея на транспорта и Музея на градския бит („Къщата на Калиопа”), където ще си направим ретро фотосесия с костюми от 19в. 

Националният  музей на транспорта  е разположен в сградата на първата жп гара в България - гара Русе-Изток, обявена за исторически паметник..
Там ще имаме възможност да снимаме уникални експонати, сред които бойният вагон на маршал Толбухин, салон-вагоните на цар Фердинант и цар Борис III, купето на султан Абдул Азис.

Къщата-музей "Градски бит на Русе", популярна като Къщата на Калиопа, заема сграда, строена през 60-те години на 19 век. В нея са показани интериори на гостна, всекидневна, музикален салон и спалня, с мебели от Виена, а за да се настроим на ретро вълна, ще можем да се снимаме сред тях с костюми от 19 век.   http://www.museumruse.com/expositions/kaliopa_bg.htm.
Басарбовския скален манастир – Ивановски скален манастир – Средновековна крепост Червен – пещера Орлова чука. Ще отделим и време за обяд след изтощителните снимки , за да се насладим на местните специалитети.
Какво ще видим:

Басарбовският манастир е единственият в България и един от малкото на Балканите функциониращ скален манастир.  Ивановските скални църкви са включени в Списъка на световното културно и природно наследство под закрилата на ЮНЕСКО заради красивите си и добре запазени стенописи.  За разлика от традиционния манастирски комплекс,  Ивановският преставлява своеобразна мрежа от малки скални църкви, параклиси и килии, издълбани в скалите на живописния каньон на река Русенски лом, на 32м. височина над водата.

Крепостта Червен е най-запазената българска средновековна крепост. Тя е разположена върху свод от скали, до които отвеждат 235 каменни стъпала. Крепостната й стена е висока 12 метра.http://cherven.pgsag.com/architecture.html

Пещерата Орлова чука  е една от най-големите и най-красиви пещери в България. Общата дължина вероятно е над 20 км, като броят на залите и галериите е над  40. Първата пещерна зала е наречена Концертната зала, защото в нея Русенската филхармония изнася концерт още през 1976 година, а оттогава това се случва ежегодно по време на на Мартенските музикални тържества в Русе.

Ден трети ( неделя): Снимки в природен резерват "Русенски Лом" и отпътуване по родните места 


Цена за участие в пленера: 95 лв.

Цената включва:
- Две нощувки със закуска в уютния хотел  “ Бистра&Галина” в центъра на Русе
http://www.bghotel.bg/
- 1 обяд

- Организиран транспорт от/до София и Варна и в рамките на пленера
- Такси за посещение на природните и историческите забележителности в рамките на пленера

Всички участници в пленера ще имат възможност да участват в изложба с кадри от пленера, която да популяризира града и околностите му.

Olympus-България и ФотоСинтезис предоставят на участниците в пленера възможността да закупят техника и аксесоари  Olympus с отстъпка от  4% от всички магазини ФотоСинтезис в страната, както и онлайн на http://magazin.photosynthesis.bg  с отстъпка от 8% до 04 ноември 2009.

Записване:
Срокът за записване е до 4 Октомври 2009.
За да участвате в пленера изпратете заявка на
sharizanova@photosynthesis.bg, като в полето Subject напишете „Пленер Русе”.
В заявката отбележете трите имена на желаещите и отбележете дали ще ползвате транспорта от Варна или София.
Важно: За да се организира транспорта от Варна е необходим малко по-ранен срок за записване, затова молим варненската фотографска група за подаване на заявка за участие до 30 септември.

Плащане:
Възможностите за заплащане на цената са две – на място в някой от нашите магазини в страната или чрез банков превод. Ако желаете да платите по банков път, придружете заявката с ЕГН на участниците (за издаване на документ за плащане), името на фирмата и данъчния й номер, ако е необходимо издаването на данъчна фактура. 
Срок за плащане - до 4 октомври 2009.

Пленерът се организира с любезното съдействие на Община Русе, хотелски комплекс “Бистра&Галина „, Музея на транспорта - Русе, Музея на градския бит – Русе, Исторически музей – Русе.

Пленерът ще се състои при записани най-малко 30 участници. Организаторите си запазват правото за промени в обявената програма.

 

Списък на моделите фотоапарати и обективи, които ще бъдат на разположение на участниците в пленера:

micro 4/3 система:

 Olympus EP-1 PEN + 14-42mm f/3.5-5.6

Olympus EP-1 PEN + 17mm f/2.8 Pancake

Olympus FL-14

Olympus MMF-1 - адаптер за обективи 4/3 към micro 4/3

 

 Тела:

Olympus E-420

Olympus E-520

Olympus E-620

Olympus E-30

Olympus E-3

 

 Обективи:

ZD 14-42mm f/3.5-5.6 ED

ZD 40-150mm f/4-5.6 ED

ZD 14-54mm f/2.8-3.5 II

ZD 12-60mm f/2.8-4 ED SWD

ZD 50mm f/2 ED MACRO

ZD 50-200mm f/2.8-3.5 ED SWD

ZD 70-300mm f/4-5.6 ED

ZD 7-14mm f/4 ED

ZD 8mm f/3.5 ED FISHEYE

ZD 35-100mm f/2 ED

 

Светкавици:

Olympus FL-50R

обратно към програмата

 

Bistra&Galina-hotel

SaveSaveSave
// Фото школа / Пленери | PhotoSynthesis | Септември 18, 2009
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии