Сто дни в Китай - фотоизложба на Румяна Николова и Николай Генов / 17.05.2010 19:00 ч. / София

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Май 13, 2010

Откриване: 17 май (понеделник) от 19.00 ч.
в подлеза на НДК
Изложбата може да бъде видяна от
 
17 до 30.05.2010 г.

ПРИЯТЕЛИ, ПОРАДИ ЛОШОТО ВРЕМЕ, СЕ НАЛОЖИ ДА ПРЕМЕСТИМ ИЗЛОЖБАТА В ПОДЛЕЗА НА НДК - до фонтана! Всъщност, мястото е същото, но няколко стъпала по-ниско - на завет и сушинка :-)

В галерия под открито небе пред НДК от 17 до 30 май ще бъде представена фотографската изложба „Сто дни в Китай”, организирана от  PhotoSynthesis с изключителното съдействие на Olympus България.

Изложбата включва над 150 фотографии, които разкриват образа на древен и днешен Китай.  Те са резултат от тримесечно пътуване и изминати над 20 000 километра в земята на една от най-старите човешки цивилизации.

Авторите Николай Генов и Румяна Николова, добре познати от филмите и пътеписните им книги, изминаха с раници на гръб хиляди километри с обществен транспорт по въздух, вода и суша. Нощуваха в евтини общежития и хотели. С една дума, живяха така, както днес живеят пристрастените към пътувания из страната си милиони китайци.

Плаваха по Великия канал на река Хуанхъ, обиколиха магическите карстови  пейзажи по поречието на река Ли и видяха отблизо пустините Гоби и Такламакан. Посетиха най-разнообразния етнически район на света - Сишангбана в провинция Юнан и столицата на етноса Хака с традиционните кръгли драконови къщи.

150-те фотографии са заснети с фототехника Olympus и са допълнени от увлекателен разказ за тяхното пътешествие и малко известни факти за една от четирите велики цивилизации на древността.

Ето и какво разказват Николай и Румяна за своето пътешествие: 

“Можем да наречем нашите 100 дни в Китай и пътуване из древната Поднебесна империя, и среща с днешното „китайско чудо”. Защото в маршрута ни се преплетоха пътищата на коприната и чая, на свети хора, завоеватели, учени мъже и обикновени скитници като нас. Стигнахме до западния край на Великата китайска стена – един от най-великите градежи на човечеството, и видяхме как наследниците на нейните строители поставят съвременни рекорди, извели страната им на второ място сред най-развитите икономики.

Дивихме се на природни чудеса, изкачвахме свещени върхове, плавахме по реки, родили цивилизации. Смирено стояхме в нозете на огромни статуи на богове. И гледахме света в краката си от върховете на гигантски паметници на архитектурния гений. Живяхме сред китайци, отличаващи се колкото от нас, толкова и помежду си. Неусетно изминахме над  ДВАЙСЕТ ХИЛЯДИ КИЛОМЕТРА В ЗЕМЯТА НА ЕДНА ОТ НАЙ-СТАРИТЕ ЧОВЕШКИ ЦИВИЛИЗАЦИИ.

От най-древното селище на старокаменната епоха до най-новите градежи в Шанхай за EXPO 2010, от топлото море и джунглата на юга до снежния „покрив на света” и пустините на Севера, от най-гъстите човешки поселения на Изтока до необятната пустош на Запада, от оризовите тераси до небостъргачите. Сто дни сред трудолюбивите, усмихнати и горди хора на  Китай. “

Официалното откриване на изложбата на 17 май (понеделник) от 19.00 часа ще бъде съпроводено с демонстрации на бойни изкуства и китайски традиционни танци.

 

Изложбата е организирана от:


 За авторите:


Румяна Николова
е журналистка, неизлечимо пристрастена към пътуването. Автор е на стотици материали в печата, сред които много пътеписи. Заедно със съпруга си Николай Генов е автор на филмите „Чудесата на Индия: Безсмъртната вяра и Традиция на пет хилядолетия”.


Николай Генов
е пътешественик по убеждение и фотограф на свободна практика. Фоторепортажите и пътеписите му са публикувани в нашия и чуждестранния печат.
Автори са на книгите „Книга за България”, „Никой не си тръгва от Индия завинаги”, „Пътища на духа”.

 

Изложбата се провежда с любезното съдействие на Дирекция „Култура” към Столична община и Посолството на Китайската народна република.

Фотографиите са отпечатани благодарение на FACTOR.BG - EPSON Distributor, ProFocus & Service.

 

Save
// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Май 13, 2010

Фотогалерия: Сто дни в Китай - фотоизложба на Румяна Николова и Николай Генов / 17.05.2010 19:00 ч. / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии