Фотоизложба ИСТОРИЯ НА ЕДНО ПОКЛОНЕНИЕ. Пътят на Сантяго. Първият европейски културен маршрут.

Изложбата разказва чрез изображения за пътешествието на двама галисийци: фотографът Мануел Валкарсел и музикантът Алехандро Гонсалес, по пътищата на Свети Яков на България, Унгария, Австрия, Чехия, Словения, Италия и Северна Испания до Сантяго де Компостела.

Oрганизирана от Правителството на автономна област Галисия и се осъществява със съдействието на Посолството на Испания и Министерството на Културата.

Откриване: 19 януари (сряда), 18.00 ч.
Галерия „Средец” на Министерството на културата (бул. „Ал. Стамболийски” № 17)

Експозицията е плод на скорошно пътешествие на двама галисийци - фотографа Мануел Валкарсел и музиканта Алехандро Гонсалес, по пътищата на Свети Яков (на испански Сантяго), които водят началото си от вековна историческа традиция. Това е съвременно пътуване, целящо да потопи зрителя в интимността на исторически пространства, съставляващи неотменна част от културната памет на човечеството. Пътят на Сантяго, първият Европейски културен маршрут, е едно от големите богатства, принадлежащи на всички европейци. Културно и морално наследство на Запада и на цялото човечество, този вековен маршрут е извървян от милиони поклонници от Средновековието до наши дни. Авторите на изложбата са запечатали отражение на едно наситено преживяване, каквото е преминаването към Галисия на Свети Яков. Двамата артисти демонстрират тънка чувствителност към културните и религиозни традиции на местата и извървените от тях пътища и изваждат наяве понякога скрити за погледа реалности, като с този свой подход показват ситуации и обстоятелства, типични за маршрутите на поклонението заедно със скромността на живота в съпътстващите ги селища. „История на едно поклонение. Пътят на Сантяго, Първият европейски културен маршрут” е и изложба, която показва многообразието и богатството на Европа, набраздена от пътища, водещи към Сантяго де Компостела.

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии