Фотоизложба и филм “Чадар – сянка от стъкло” на Герасим Величков

// Актуално / Други | PhotoSynthesis | Ноември 29, 2010

На 2.12.2010 г. от 18.30 ч. в Клуба на архитектите на ул. “Кракра” № 11, ще се открие фотоизложбата и ще се състои премиера на едноименния филм “ЧАДАР – СЯНКА ОТ СТЪКЛО”.

Автор е Герасим Величков - Джери, най-добрият познавач на Тибет и Хималаите в България.
Неуморим скитник с множество пътувания до рядко посещавани кътчета по света, сред които джунглите на остров Борнео и Амазония, водопадите в сърцето на Венецуела, върховете на Централна Африка, Северна Америка и ледените земи на Патагония, Аляска и Шпицберген, остров Пасха, нос Хорн, Пакистан и Западен Китай, са само част от безкрайния списък.


В 45 фотографии от едно интересно и трудно пътуване до Кашмирските Хималаи - Северна Индия, Джери разказва за зимната експедиция, която предприема, заедно с приятеля си Ники Генов.
За да достигнат своята цел - затънтената област Занскар, населявана от шепа планинци, където традиционният начин на живот се пази и днес, двамата преминават през замръзналите каньони на река Занскар, приток на Инд. Несигурният лед по речното корито е единственият път, по който може да се проникне там през зимата. Освен за суровите зимни красоти на Хималаите, изложбата е и разказ за хората, обитаващи този трудно достъпен край и показва моменти от драматизма по преодоляването на необикновения маршрут.


След откриването на изложбата ще бъде показан филма "КАКВО ТЪРСИ БУДА В ХИМАЛАИТЕ?" (2006) – 27 мин

Изложбата ще продължи до 12 декември 2010 г.

 

 

 

 

По време на изложбата на 6 и 9 декември от 18 ч. ще бъдат прожектирани шест филма за Тибет, Ладак, Венецуела, Пакистан и будизма в Хималаите на същия автор.

Понеделник, 6 декември, 18 ч.

1. ДА СЕ ПРЕЧИСТИШ В ХИМАЛАИТЕ ( 2008 ) - 27 мин.
Сивотата на зимен Ладак се разчупва от чести будистки празници, съпроводени с цели театрални преставления. Фестивалът Спиток Густор изпълва зрителя не само със странни цветове и звуци, но и с  изненадващи мисли.
2. В ПАКИСТАН ПЛАНИНАТА ОТИВА ПРИ МОХАМЕД (2010) – 30 мин.

Ледниците в Каракорум са дълги и трудни за преминаване. Отвъд тях, в подножието на Хиндукуш,  живее малко известна народност с особен бит и традиции.

3. КАЙЛАШ - ОСТА НА ВЯРАТА (2010) – 23 мин.
Свещената планина в Тибет е притегателен център за поклонници от няколко религии. Пътят на пилигримите води „през трудностите към звездите”.


Четвъртък, 9 декември, 18 часа

1. РЕКА ОТ КОСИТЕ НА ШИВА (2006) – 27 мин.
В цяла Индия, да се стигне до изворите на великата река Ганг, се счита за специална привилегия. Всяка пролет потоци от хора се устремяват натам, а заедно с тях и ние.

2 НЕБЕСНИТЕ КЛАДЕНЦИ НА КАНАЙМА (2010) – 25 мин.
Венецуела крие в себе си чудновати природни творения - плосковърхи плата, между които препускат буйни реки, а от шеметните им отвесни скали се изливат ефирни водопади.

3. ЧАДАР - СЯНКА ОТ СТЪКЛО (2010) – 30 мин.


 

 

 

В помощ на всички, които искат да научат малко повече за Ладак и Занскар, ви предлагаме със съкращения глава от книгата „Свещени Места по света от Юкатан до Хималая”, където спътникът на Джери – Николай Генов описал пътуването на двамата по ЧАДАР.
Можете да изтеглите в pdf формат ОТТУК

 

Бъдете добре дошли!

// Актуално / Други | PhotoSynthesis | Ноември 29, 2010
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии