Фотоизложба ''Българите от Голо Бърдо, Албания''

На 28 януари (петък) от 18:30 ч в музей "Земята и хората"  ще бъде открита изложбата на Веселка Тончева - етнолог и фолклорист и Алескей Жалов - спелеолог

Идеята на тази изложба е чрез запечатаните гледки, хора и моменти от делника и празника, да се представи непознатата за мнозина в България, а и на Балканите, общност на българите от областта Голо Бърдо, Република Албания.

Фотосите са заснети в рамките на няколко спелеоложки и фолклорно-етноложки експедиции, проведени в периода 2006 – 2010 г.
Те представят културата и начина на живот на хората от тази общност и отразяват част от извършените целенасочени проучвания на голям изследователски екип.
Изложбата е структурирана в няколко модула, представящи съответно природата, разположението и границите, историята, религията, традиционната материална култура, делниците и празниците на българите от Голо Бърдо.

 

Автори на изложбата са различни хора, участвали в експедициите в голо Бърдо, но екипът Веселка - Алексей оформят концептуално изложбата, като подбират снимиите, оформят текста.

Изложбата е адресирана към онези, които знаят по-малко или повече за българите от Голо Бърдо, и които биха искали да визуализират представата си за това място и тези хора. Фотообективът е уловил различни елементи от бита и културата на голобърдци, но за зрителя тази картина практически не е непозната, защото в голямата степен местните къщи, традиционната везба и тъкачество, тъкани и орнаментиката в тях, украсата на обредните хлябове, формата и техниките за изработвана на традиционни предмети са близки и идентични с българските, те маркират единството на българската традиционна култура чрез нейното диалектно многообразие, част от което е и областта Голо Бърдо, мислена като „най-западната българска земя”.


Ето няколко снимки от експозицията:

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии