Водни удоволствия - фотографска изложба на Аксел Зомер / 23.10.2008, 19:00 ч. / София

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Октомври 16, 2007

Откриване: 23 октомври (четвъртък), 19:00 ч.
във ФотоСинтезис 
SkyCity център,
София, кв. "Гео Милев", ул. "Коста Лулчев" 52

Изложбата може да бъде видяна от 23 до 30.10.2008 г.

 

Лятото е времето на безгрижните водни радости и удоволствия. Но, когато човек живее в голям град далеч от морето, езерата или реките, той е принуден да разчита на по-различни и нестандартни предложения. Тук на помощ често идват градските фонтани.

През лятото на 2002 г. авангардният датски творец Йепе Хайн (Jeppe Hein, род. 1976 г.) показва в Мюнхен своята идея за градски фонтан - своеобразен "воден павилион" - интерактивно помещение с водни стени (диаметър ок. 6 м и височина приблизително 2.5 м). Всеки желаещ може да достигне до вътрешността на павилиона без да се намокри, благодарение на светлинни сензори, които "срутват" една от водните стени за около 20 секунди.

Това изкуствено пространство, което развива по един игрови начин темата за модерното сливане на личното и общественото пространство, както и реакцията на жителите и гостите на Мюнхен, живо заинтригуват немския фотограф Аксел Зомер (Axel Sommer).

Зомер започва систематично да документира това силно обществено критично пространство от полупропускащи водни стени, което бива изключително бързо възприето от гражданите на Мюнхен, от гостите на града и туристите и се превръща в магнит на масите за игри и безгрижни водни удоволствия. За около три месеца той прави повече от 500 диапозитивни кадъра.

Показвайки 40 от фотографиите си в специална изложба, Аксел Зомер, се стреми не само да покаже на публиката един по-различен поглед към приятното оформление на обществените пространства в големите градове, но и да прекара паралел към все по-настъпващото разкриване и комерсиализиране на личното в Интернет, рекламата, модата и изобщо от една страна, и все по-агресивното и всеобхватно унищожаване на личното пространство от страна на медиите, държавния контрол и "политическата коректност".

Официално откриване: 23 октомври, 19:00 часа, София, партерния етаж на SkyCity център (кв. "Гео Милев", ул. "Коста Лулчев" 52). Изложбата можете да посетите до 30 октомври, включително, всеки ден от 10:00 до 22:00 часа.

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Октомври 16, 2007
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии