Родопи - свещената планина - фотографска изложба / 26.09.2012, 17:30 ч. / София

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Септември 28, 2012

изложба родопи николай генов, снимки родопи


Откриване:  26 септември (сряда) от 17:30 ч.
на площада пред Народния театър „Иван Вазов“
Изложбата може да бъде видяна от 
26.09 до 17.10.2012 г.

 
Космическият глас на България - Валя Балканска и 101 каба гайди ще отекнат в центъра на столицата за откриването на изложбата “Родопи – свещената планина”.

Хиляди мистериозни каменни ниши, които продължават да нямат своето обяснение. Една от малкото запазени снимки на уникално и също останало обвито в загадъчност скално образувание с формата на глава. Историята на единствения жител на изоставено село.

Няма друго място в България така богато на природни феномени и свидетелства за кипящ живот през цялата ни история.

В „Родопи - свещената планина“ фотографите Николай Генов и Христо Тодев показват снимки, правени в продължение на десетилетия.

Очакваме ви на 26 септември (сряда) от 17,30 ч на площада пред Народния театър „Иван Вазов“, за да се докоснем до магията на Свещената планина!

Изложбата е и официалната премиера на едноименния фотографски албум “Родопи – свещената планина”, събрал природата,  историята и традициите на Родопите, представени във впечатляващи снимки и увлекателни текстове.

Албумът е една моментна снимка на Свещената планина, запечатала е най-значимото, открито досега, и малко известни чудеса на земя, в която всеки има шанс да бъде първооткривател.

Изложбата се реализира с изключителното съдействие на Столична община и община Смолян.



Изложбата е част от инициативите, с които София ще кандидатства за „Европейска столица на културата 2019г.”



––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 

Очаквайте албума за Родопите!
Николай Генов и Христо Тодев представят Свещената планина с впечатляващи снимки!


Николай Генов и Христо Тодев години наред обикалят родопските пътеки. Познаваме Николай от неговите пътеписи, книгите, изложбите и филмите му за екзотични места. Христо Тодев  е алпинист от Димитровград и е сред най-добрите познавачи на тази планина. Двамата събират впечатляващите си снимки, гарнирани с увлекателните текстове на спътничката и съавтор на Ники - Румяна Николова, и подредени от дизайнерката Биляна Савова.
 


Най-добрите снимки ще бъдат представени в изложбата пред Народния театър, организирана от нас и Столична община от 26 септември до 17 октомври. Тези 260 невероятни кадъра са събрани в уникален двуезичен албум, първия по рода си, издаден от „Клуб 8"!
 


 

Двама приятели скитници - Николай и Христо, се обединихме от любовта към красивите и труднодостъпни природни кътчета на Родопите. Още преди години почувствахме величието на тази планина и я обикаляме неуморно.

Именно в Родопите природата е искала да демонстрира невероятните си творчески способности. Усетихме, че планината е истинският земен рай, в който човек е допуснат милостиво, сякаш по Божията воля.  Никъде геологията, тектониката, историята и етнографията не са си давали толкова чудна среща, както в Родопите. В минали геоложки времена планината е била воден басейн, в който кипяла активна вулканична дейност. По-късно под въздействието на ерозия, порои, реки, вятър и земетресения в нея се образували изумителни скални изваяния: кули, гъби, кубета, човешки и животински фигури. Примесите на метали ги обагрили в невероятни краски. Някога хората виждали в тези образувания своите богове и постепенно започнали да ги обожествяват.

Някъде доизвайвали скалите в странни форми, свързани с техните вярвания. Около изящните природни ваяния възникнали светилища, култови центрове, селища и некрополи. Така се родила необикновена цивилизация сред каменните мистерии на този чуден свят. Мегалитна култура, по-загадъчна и от обратната страна на Луната.
Като пътешественици добре знаем, че сред многото планини по света, обявени за свещени, като хълма Говардхан, тибетския връх Кайлас, върховете около Мачу Пикчу в Перу... напълно заслужено се нарежда и Родопа планина. За нея са писали много велики автори на древността. Пръв я нарича свещена планина Херодот. В нея било древното Дионисиево светилище, където било предсказано могъществото на Цезар, а  Александър Велики узнал, че му предстои да завладее половината свят. Омир наричал Родопите „Снежните планини на траките", Вергилий – „Планината на изкуплението".  За древните тя била „Орфеевото царство", защото легенди разказвали, че в нея e роден митичният тракийски певец Орфей.
 

 

Махалите крепости

Оглозганата от пороите тясна пътека се вие стръмно нагоре. По избелелия от далечината склон се виждат наредените като кубчета каменни къщурки високо в свещената планина, където човешки крак рядко стъпва. Големи райони в нея днес са безлюдни и забравени от цивилизацията. А ние сякаш свикнахме да търсим екзотика само в далечни страни и дори не проумяваме, че тя е съвсем близо -  в Родопите, които можем да назовем „планината - континент" заради съхраненото богатство на природа и история. Нужни са часове ходене, за да се достигнат махалите крепости...

Луксозният албум е с твърди корици и 240 страници, изпълнени с прекрасни снимки и текстове. Албумът е двуезичен - на български и английски. Цената му 49 лв. и скоро ще имате възможност да го закупите в магазините на ФотоСинтезис и чрез списание ОСЕМ.

Повече за албума можете да видите на страницата на сп. ОСЕМ ►

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Септември 28, 2012
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии