Фотографска изложба ''Светът на L.P.'' – 16-31 март, СофияИзложбата представя резултати от авторския проект на Антоан Божинов, който в продължение на месеци обикаля из страната и посещава местата, където живеят и работят малките хора, като ги снима и взима интервюта от тях.

Изложбата се организира от Културния център на СУ "Св. Климент Охридски" и е подкрепена от Фондация "Работилница за граждански инициативи", направена с активното съдействие на Национална организация "Малки български хора”. 

Откриване: 16-ти март (вторник), 18.30 ч.
галерия "Алма Матер", фоайето на входа на Ректората към ул. "Шипка"


Светът на L.P. – това е светът на малките хора. Същият свят, в който живеем и ние, “големите”. Виждаме ги рядко. Защо? От една страна, общите пространства не са съобразени с техните нужди. Което затруднява извършването на съвсем прости действия като пазаруване, достъп до здравни заведения, държавни и общински сгради, ползване на градския транспорт. От другата е неприятното сепване, ироничните погледи, подхвърлените реплики и неприязън, които срещат навън.

Те си приличат в едно – ниския ръст. Който е следствие на повече от 350 заболявания, понякога и на лекарски грешки. Имат много и различни здравни проблеми, които се задълбочават с възрастта повече, отколкото при другите. Но не можем да ги наречем “болни хора”. Не можем да им лепим етикети и да ги маргинализираме. Какъв е броят на малките хора в България? – няма статистика. Може да са двеста, триста, хиляда...

Тази изложба си поставя скромната задача да изведе от анонимност, доколкото може, малките хора в България. Да покаже истината, такава, каквато е – те са в малкия и големия град, на село и в столицата, а не само в цирка, филмите и реалити шоутата. Те са инженери, лекари, икономисти, както и обитатели на социални заведения, безработни, семейни или самотни, т.е. - като всички други. Но им е по-трудно, отколкото на много други. Нека свалим част от товара им, тази част, която зависи от нас.Изложбата "Светът на L.P." е финансирана от Фондация "Работилница за граждански инициативи" по програма "Общностно развитие и гражданско участие, фонд "Хората решават"" с подкрепата на Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа".

 

Първото представяне на изложбата беше по време на Международните фотографски срещи в Пловдив, след това в зала "Кутловица" в Монтана през ноември 2009, а на 11 февруари 2010 г. беше открита в ХГ "Илия Бешков" - Плевен.

Периодично са публикувани статии в списание “За хората”. Първият материал от юни 2009 г можете да видите ТУК.
Повече снимки можете да видите ТУК.

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии