Фотографска експедиция "Непознатата Странджа" - 14-16 ноември 2008

// Фото школа / Пленери | PhotoSynthesis | Октомври 31, 2008


С помощта на

и

 Мото Пфое ООД, официален представител на„Странниче, ти, който дойдеш тук, бъди здрав!” Поздрав на Странджа планина, изсечен върху камък през II век пр. Хр.

Ние от ФотоСинтезис ви каним да се присъедините към фотографски пленер-експедиция „Непознатата Странджа”. Пленерът е съвместна инициатива с Природен парк Странджа, oрганизиран с подкрепата на Olympus България и Мото-Пфое, официален представител на Land Rover за България. 

В рамките на три дни (14.11, 15.11 и 16.11) ще бъдат обходени ключови места и маршрути на територията на парк „Странджа” с водачи от парка, добре запознати със забележителностите по места.

Основната задача на експедицията е да запечатаме във фотографии и видеофилми разказ съхранената девствена природа,  както и следите, оставени от отминали цивилизации - многобройните културни паметници и запазена автентична архитектура, както и бита и живота на хората в населените места в района.

Целта на проекта е в един следващ етап това съхранено в образи богатство  да бъде видяно и споделено с всички, които до момента не са успели да се докоснат до него.

Този пленер ще бъде последван от втори такъв през пролетта като по този начин ще можем съберем повече снимков материал и да покажем една по-цялостна картина на парка. Най-добрите фотографии от двата пленера да бъдат показани в пътуваща изложба на открито в най-големите градове в страната. 


Събраният снимков и видео материал от  настоящия пленер ще бъде безвъзмездно предоставен на парк „Странджа”.

Предвидени за обхождане и снимки са седем маршрута на територията на парк „Странджа”. За тази цел ще бъдат сформирани седем групи от фотографи. Всяка група ще има водач по маршрута.

Цена за участие: 80 лв.
Цената включва: Две нощувки (14.11. и 15.11.) и организиран транспорт.
Цената не включва храна.
Транспортът е организиран от начална точка София на 14.11. рано сутринта. Желаещите да се включат, които не са от София,  могат да направят това на междинни спирки по пътя София-Пловдив-Ст.Загора-Бургас.
За да участвате изпратете заявка за участие на e-mail: astefanova@photosynthesis.bg до 09.11.2008г. В полето subject напишете „Strandja”. Заявката трябва да съдържа ваши данни за контакт ( трите имена, адрес, телефон, e-mail) и информация за техниката, с която снимате. Тази информация е нужна за разпределянето на фотографите по групи.


Файловете, които ще бъдат предоставени на парка, трябва да позволяват отпечатване в размер 40х60 без интерполация.

Потвърждение за участие ще бъде изпратено по e-mail на 10.11.2008г.
Сумата за участие може да бъде платена на място на 14.11. при събирането на групите за тръгване.

Молим всички желаещи да се включат в проекта да имат предвид, че маршрутите включват и дълги пешеходни преходи, някои от местата за нощувка са в местни къщи, храненето също ще е в съответните населени места и съобразно техните условия и възможности.
По този начин всички ние ще се потопим в атмосферата на истинската Странджа.

Маршрути:

Група 1
14.11 (петък) – Пристигане в с.Синеморец. Нощувка в селото.
15.11. ( събота)
 - Пешеходен преход от с.Синеморец през  м. Липи, м.Листи до м.Силистар
-  Превозване от м.Силистар до с.Резово. обиколка на с.Резово и околностите (локаторна странция, потънал кораб, откъсната скала, селски дол и кариерата)
-  Превозване от с.Резово до гр.Ахтопол,обиколка на града и  околностите ( спирка по пътя на нос Кастрич), крепостна стена и църква
 - Превозване от гр.Ахтопол до с.Варвара, обиколка на селото и  околностите
(манастир Св.Богородица,рибарско селище,”меките скали” и др.)
-    Превозване от с.Варвара до с.Бръшлян
-    Нощувка в с.Бръшлян

Група 2
14.11 (петък) - Пристигане в с.Бродилово. Нощувка в селото. Качване на Слънчеви поляни в подножието на Папия. Обиколка на селото – църква, стара къща, дърводелец.
15.11. ( събота)
- Пешеходен преход покрай реката до Царско кладенче
- Преход с лодка по р.Велека от  м.Царско кладенче до с.Синеморец.
-  Превозване от с.Синеморец  до к-г Нестинарка, гр.Царево (кв.Василико, северен плаж /Попски плаж/  и др.), превоз до  к-г Арапя.
-  Превозване от к-г Арапя към с.Велика – м.Скокът, природна забележителност Попови скали, резерват Тисовица
-    Превозване и нощувка в с.Бръшлян

Група 3
14.11 (петък) - Пристигане в с.Българи. Нощувка в селото. Познавателна пътека в защитена местност Марина река и Пирена ( вариант и за събота).
15.11. ( събота)
- Обиколка на с.Българи и околности ( Конака, старите гробища, параклиса на нестинарите)
- Превозване до с.Кондолово ( параклис Св.Петка, находище на дървовидна странджанска боровинка) , пешеходен преход до старата железница, параклис Св.Илия и др..
-  Превозване от с. .Кондолово до с.Бръшлян
-    Нощувка в с.Бръшлян

Група 4
14.11 (петък) - Пристигане в с.Граматиково. Нощувка в селото. Превоз до църква на исихастите „Св.Троица” в м. Малката Котвина. ( възможно и в събота)
15.11. ( събота)
- Обиколка на селото и околностите с превоз ( Дяволски дол – Припор – Тумбата), пешеходен преход до чешмата-Калин вриз, м.Сорнешка
- Превозване до м.Качул и поглед от кулата на Кукулят. Превозване до м.Индипасха.
- Превозване от м.Качул до с.Бръшлян – спирка на скалните гъби Камъка
-    Нощувка в с.Бръшлян

Група 5
14.11 (петък) - Пристигане в с.Калово. Обиколка на селото. Нощувка в селото.
15.11. ( събота)
- Превозване до ждрелото на р.Младежка, Студената чешма.
- Превозване до с.Заберново, обиколка на селото и околностите (параклиси, долмени, защитена местност Парория)
- Превозване от с.Заберново  до м.Качул покрай реката
- Превозване до  м.Петрова нива
- Превозване до с.Бръшлян
- Нощувка в с.Бръшлян

Група 6
14.11 (петък) - Пристигане в с.Кости . Нощувка в селото. Параклис „Св.Илия” ( нестинарския параклис на Кости), странджански дъбове-столетници.
15.11. ( събота)
-  Обиколка на село Кости и околностите – старт 7.30 часа – сутрешна мъгла в защитена местност Кълката, църквата
- Пешеходен преход – въжен мост, местност Студената вода, манастир в Богородишки дол, водопад „Казанчето”, най-стария бук в Странджа
-  Превоз от с.Кости до местността Одерето,
- Превозване  до  Малко Търново – път по билото на вододела на р.Резовска и р.Велека
- Превозване  от  Малко Търново до с.Бръшлян
 - Нощувка в с.Бръшлян

Група 7
14.11 (петък) - Пристигане в Малко Търново. Нощувка. (Спирка по пътя в с.Младежко, пещера с изворите на р.Младежка)
15.11. ( събота)
- Обиколка на града и околностите (местността Пропада и Мишкова нива) ,
- Превозване до с.Сливарово – църквата, Иванов вир
- Превозване от с.Сливарово до с.Бръшлян
- Нощувка в с.Бръшлян

В събота (15.11) всички групи нощуват в с.Бръшлян (архитектурен резерват). В неделя (16.11.) всички групи тръгват за Бургас (София).

Настоящият пленер е първа стъпка от един по-мащабен проект, чиято основна идея е да запечата тези скрити лица на България.  Неговата цел е създаването на актуална база данни с богат и професионално заснет снимков и видео материал от места със съхранена девствена природа и от трудно достъпни малки населени места, които ще бъдат придружени от подробна информация под формата на пътепис, записани истории, местни легенди, традиции, обичаи,  интервюта с местни жители.

Събраната база данни ще бъде предоставена за еко проекти и подпомагане на природозащитни организации, които работят в посока за опазване на дивата природа,  за проекти, свързани с развитието на описаните райони и малки населени места, които насърчават опазването на уникалната местна природна среда, на общините и организации на местно ниво със сходна цел, за издаване брошури, карти и пътеводители.

Разпределението по групи ще бъде извършено от нас.

// Фото школа / Пленери | PhotoSynthesis | Октомври 31, 2008
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии