Sony α7S III - изцяло нова машина за видеографи

Почти пълни 5 години след появяването на Sony A7S II, считан от мнозина тогава за най-добрия фотоапарат за видеозаснемане, от компанията най-накрая обявиха официално пускането на пазара на неговия наследник - дългоочаквания Sony A7S III.

Както изглежда, от Sony са използвали тази цяла вечност според стандартите на индустрията, за да се вслушат в забележките и изискванията на потребителите, снимащи видео с предишните модели на марката.

Резултатът от това спокойно можем наречем "видеоапарат", тъй като Sony Alpha 7S III (ILCE-7SM3) е очевидно разработен с много мисъл за видеографите и въз основа на обратната връзка от тях. Всичко в новия модел е насочено към максималното използване на възможностите при заснемане и постпроцесинг на 4K видео. Нека обобщим в началото най-важните от многото новости, след което ще се спрем малко по-подробно на всяка от тях, както и на някои допълнителни.

- 4К 120p и FHD 240p видео
- Вътрешен 10-bit 4:2:2 запис във всички формати
- Нов сензор с едри пиксели и 2 пъти по-бърз трансфер на информацията
- Нов, 8 пъти по-бърз процесор
- Нова система за охлаждане за поне 1 час 4K 60p видео без прекъсване
- Напълно функционален въртящ се сензорен дисплей
- Двойна стабилизираща система
- 9.44 млн. т. QXGA визьор
- Нови кодеци с двойно по-висока ефикасност на компресията
- Подобрена ергономия
- По-дълготрайна батерия


За разлика от конкурентите си от Canon, които заложиха на многопикселов сензор и 8K видео в наскоро обявения EOS R5, от Sony са създали много по-скромния откъм разделителна способност 12.1-мегапикселов сензор, като са преценили, че това е оптималният вариант за 4К видеозаснемане. Цялата скромност на сензора обаче приключва дотук - това е изцяло нов Exmor R CMOS сензор със задно осветяване и с максимално едри пиксели, благодарение точно на по-ниската разделителна способност. Освен отличното съотношение сигнал-шум, новият сензор позволява пълно отчитане на пикселите без binning до 4К 60p, както и около 2 пъти по-бързо изчитане на информацията в сравнение със сензора на Sony A7S II и минимизиран “желе” ефект -  до практически незабележими проявления.

В съчетание с новия процесор BIONZ XR, сензорът позволява подобрен динамичен диапазон от над 15 стъпки при заснемане на видео (14 за фотографии) и изключително представяне в условията на слаба осветеност. В съчетание с 3D LUT LC-709 и новия S-Gamut3.Cine, видеографите могат да разчитат на съхранени цветове и динамика дори и при максималното ISO от 409600.

Sony A7S III ще предложи на потребителите си множество възможности за избор формати,  кадрови честоти и битрейти, според това, което им е необходимо във всеки конкретен случай - като се започне от изцяло новия XAVC S-I 4K (All-I) с 50/25 к/сек. 10-bit 4:2:2 с битрейт от 500 Mb/s, който изисква карти памет SDXC V90 или същото, но в S&Q със 100 к/сек с битрейт наполовина - 250Mb/s, който пък изисква карти CFexpress Type A, та до едва 200Mb/s при XAVC HS 4K (Long GOP) с 50 к/сек 10-bit 4:2:2 и 100 Mb/s при XAVC S 4K (Long GOP) S&Q 100 к/сек 8-bit 4:2:0.

Новият модел ще е способен на вътрешен 4К 10-bit 4:2:2 запис с до 120 к/сек, както и на външен 4.2К (4264 x 2408) 16-bit RAW запис с до 60 к/сек с Atomos Ninja V.

Автофокусната система на A7S III предлага хибридно фокусиране, което използва 759 точки с фазова детекция, които покриват цели 92% от кадъра и които работят в комбинация с 425 точки с контрастна детекция. Фокусирането по очи в реално време е с около 30% по-добро спрямо това на предишни модели с процесор BIONZ X, а видеографите имат съвсем нови възможности за настройване на скоростта на префокусиране при преход от един обект към друг, както и на чувствителността при следене на обект и евентуалното прихващане на друг.

Всичко дотук вече звучи доста добре, но вероятно едно от най-големите предимства на камерата е изцяло новата пасивна и безшумна система за охлаждане, която позволява непрекъснато снимане на 4К 10-bit 4:2:2 видео с 60 к/сек за поне час, без да се налага прекъсване поради прегряване, както и за поне 40 минути при заснемане на 4К 10-bit 4:2:2 видео със 120 к/сек (данните са при околна температура от 25° C).Изцяло променен е и корпусът на А7S III, оборудван с подвижен сензорен екран, който е напълно функционален както за фокусиране и задаване на обекти за проследяване, така и за работа с менюто и с настройките по време на запис. Грипът е по-изразен и удобен, поставен е нов и по-удобен бутон за старт и стоп на видеозаснемане на горния панел, добавен е джойстик за избор на фокусни точки и настройки.

Новият електронен визьор на камерата е 9.44 млн. точки QXGA OLED Tru-Finder с опресняване със 120 к/сек, което го превръща във визьора с най-висока разделителна способност в момента. Увеличението му е 0.9x. 

Налични са два слота за карти памет, като и двата са съвместими както с SD (USH-II) карти, така и с новите CFexpress Type A, които Sony ще пусне на пазара заедно с новия модел фотоапарат и които предлагат скоростите на CFexpress Type B, но в по-малък корпус.

Стабилизацията на изображението, което предлага A7S III, е двойна - комбинация от 5-осева стабилизация на сензора и цифрова стабилизация active mode, като информацията от цифровата стабилизация се записва дори когато тя е изключена, за да може да бъде приложена при необходимост в постпродукцията.

Новият модел поддържа и S-Log 2/3, което го прави особено подходящ за допълнителна камера при работа с професионалните кино камери на Sony, като например PXW-FX9, без евентуални проблеми в постпродукцията.

Променени и добавени са и доста други, на пръв поглед по-дребни опции и фукнци, които обаче са се оказали необходими, според потребителите на по-ранните модели. Реформирано е потребителското меню, добавена е възможност за запаметяване на различен комплект настройки поотделно за фото и за видеозаснемане за по-бързо и удобно превключване между двата режима на работа и мн. др.И понеже все пак става дума за фотоапарат, си заслужава да се спомене за възможността за серийно заснемане с 10 к/сек до 1000 последователни RAW кадъра без прекъсване (с карта CFexpress Type A), работата на AF до -6EV, 14-те стъпки динамичен обхват, новият формат HEIF с намален размер на файла с 10-bit цвят и др.

Заедно с новия модел на пазара се появява и нова батерия Sony Z, която обещава 1.6 по-дълго време за видеозапис (до 95 мин. с включен LCD) и 1.6 повече снимки с едно зареждане (до 600 кадъра) по данни на CIPA, а към нея се прибавя и възможността за 3 до 4 пъти по-бързо зареждане.

Очакваната дата на първите доставки на Sony A7S III в магазини ФотоСинтезис е през септември 2020 г., а цената се очаква да бъде 8399 лв. Предвиждат се и сериозни бонуси за първите поръчки - отстъпки при покупка заедно с обектив от серията Sony GM, както и удължена гаранция.


Фотогалерия: Sony α7S III - изцяло нова машина за видеографи

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии