Sony ZV-1 - ултра-компактна камера за влогъри

Sony представи нов фотоапарат - или по-скоро мултимедийна камера - създадена специално с мисъл за влогърите. Още на пръв поглед новият модел Sony ZV-1 напомня много на отлично приетата и подобрявана с години серия компактни фотоапарати Sony RX100, която до днес има вече 7 различни версии.

Разбира се, веднага се забелязват и някои от нововъведенията, които имат за цел да улеснят създаването на ежедневно аудио-визуално съдържание или иначе казано - влогването. ZV-1 вече разполага с 3-инчов подвижен дисплей, който може да бъде завъртян така, че да предлага отличен контрол над кадрирането в реално време и multi-interface hotshoe чехъл за аксесоари.

В добавка, Sony ZV-1 предлага подобрени възможности за аудио запис, както и някои не толкова видими на пръв поглед полезни за влогърите функции. За звукозапис новият модел разчита на централно разположен вграден насочен микрофон с три капсули, който е оптимизиран за запис на звук, идващ откъм предната страна на камерата. Това помага да се изолират нежеланите странични шумове и да се постави ударението върху гласа на този, който е застанал пред обектива. ZV-1 пристига в комплект със специално разработен ветробран за микрофона, който се прикрепва към чехъла за аксесоари.

Това гнездо за аксесоари е друго от нововъведеният в модела, което ще позволи по-лесна работа на влогърите, независимо дали ще го използват за закрепване на осветление, външен микрофон като Sony ECM-XYST1M или друг аксесоар.

За разлика от серията RX100, корпусът на ZV-1 предлага ясно изразен грип, който да направи захвата по-удобен и по-сигурен и да улесни работата с една ръка, голям и удобен бутон за стартиране на видеозапис, както и светлинна индикация за активен запис, видима от предната страна на камерата. За още по-голямо удобство при влогване, ZV-1 е напълно съвместим с мултифукционалния аксесоар Sony GP-VPT2BT, който съчетава безжичен дистанционен спусък, статив и снимачен грип. За заснемане на фото и видео, новият модел използва същата комбинация от сензор и процесор като RX100 VII - 20.1-мегапикселов 1" сензор тип Exmor RS BSI CMOS и процесор BIONZ X, която предлага функции като фокус по очи в реално време и следящ фокус в реално време при заснемане на видео.

От Sony RX100 V пък е наследен светлосилният обектив ZEISS Vario-Sonnar T* с еквивалент на фокусното разстояние при 35-милиметров сензор от 24-70mm и голям максимален отвор на диафрагмата от f/1.8-2.8. Обективът е стабилизиран, а широката дифрагма допълнитело помага при снимане в условията на ниска осветеност и позволява добър контрол на дълбочимната на фокус.

По отношение на качеството на видеото, няма особени изненади и всичко е като в Sony RX100 IV - до 4K (разделителна способност QFHD: 3840 x 2160) с 30 кадъра в секунда с цялостно прочитане на пикселите без групиране, с HLG и S-Log3. На разположение е чист HDMI извод с управление на записа, часови код и прокси записване.

Това, което отличава ZV-1 по отношение на видезаснемането и го прави особено привлекателен за влогърите, са някои допълнителни функции, като например режимът Product Showcase. Този режим е разработен специално за представяне на продукти и при него автоматичният фокус оптимизира работата си така, че бързо, точно и плавно да превключва от лицето на човека пред обектива към продукт, който той показва между себе си и камерата - и обратно.

В добавка на разположение е Super Slow-Motion режим с възможност за запис на до 960 кадъра в секунда за изключително ефектни каданси.

Face-Priority Auto-Exposure (AE) се грижи лицето на главния субект да е винаги оптимално експонирано, независимо от евентуалните промени в осветлението, Background Defocus управлява диафрагмата за поддържане на по-плитък или по-дълбок фокус, а Skin-Softening се опитва да замести гримирането преди живо предаване.

Разбира се, на разположение са задължителните вече Wi-Fi и Bluetooth

Можете да поръчате Sony ZV-1 в магазин ФотоСинтезис на цена от 1599 лв. и на цена от 1799 лв. в комплект с мултифункционалния грип-статив-дистанционен контролер Sony GP-VPT2BT.

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии