ЕКЛЕКТИКИ - фотографска изложба на Лубри / 20.05.2016, 19:30 ч. / Варна

Фотосинтезис Варна | 20 Май 2016 - 30 Юни 2016

Откриване: 20 май (петък) oт 19.30 часа
ФотоСинтезис Варна,
бул. "Княз Борис I" 64

Изложбата можете да видите от 20 май до 30 юни 2016

Представени с общото име „Еклектики”, фотографиите на Лубри произхождат от един превърнал се с времето в класически сюжет. Можем да го опишем накратко така: това е видяното от фотографа, който прекосява Новия свят от Ню Йорк до Сан Франциско и Ел Ей, пътува по легендарния Роут 66 и почива на плажовете на Маями. В самите работи може да се види пленителността на Америка, но за разлика от класическия сюжет те не показват и не търсят американската мечта.


Авторът се интересува от различията: драг кралиците в Ел Ей, гей културата в Сан Франциско, разнообразието на Ню Йорк, сантименталността на провинцията, социалната бедност и шарения. В изложбата преобладават портретите на хора, а местата не са натоварени с голямо значение. Отделните фотографии показват много индивидуални лица, житейски карти и съдби. Те са част от един свят, който вече не е нито толкова нов, нито толкова далечен. Затова кадрите от Сърбия, България, Ибиса и Великобритания, които също са включени в изложбата, не се различават и не противоречат на останалите.


В работите отсъства иронията и социалната критика - за сметка на удоволствието от снимането, така както и от самото живеене. Еклектиката във фотографиите е комбинация от умерен кич, промяна на социални роли и сексуалности, лек сантимент и чудатост. Авторът показва не само хармоничното съществуване на противоречията, но и липсата на напрежение между представата за живота и неговото реално живеене. Това не е реализираната мечта обаче, а нейната невъзможност, която е въплътена в телата на хората. Затова те са едновременно красиви, деформирани, чудовищни, изкуствени и истински човешки.

Лубри (р. 1977) живее и работи в София. Завършва „Информатика” в Нов български университет, София, като от девет години се занимава с фотография. Негови работи са показвани в множество групови изложби и фестивали, сред които: София куиър форум, 2014, куратор Стефка Цанева; Фестивалът „Град и публични пространства”, Пловдив, 2012; Имал е самостоятелни изложби в Галерия Сариев, Пловдив (2011, 2013) и в Галерия Пистолет, София (2007).
http://lubrikante.blogspot.bg/

Изложбата е част от програмата на
НОЩ на музеите и галериите Варна 2016г.

Изложбата се организира със съдействието на Галерия Васка Емануилова (филиал на СГХГ).

Галерия ФотоСинтезис ВАРНА е новото място за фотографски изложби във Варна. Тя е естествено продължение на посоката, в която работим - изкуството фотография да намери своето място за излагане пред публика. Тя е свободно и живо пространство за срещи на хора и идеи, в което се случват обучения, дискусии, презентации.

Следете нашата програма и актуални събития на http://photosynthesis.bg/

Кадри от изложбата, както и репортажни снимки от откриването, можете да видите в галерията под статията.

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Май 14, 2016

Фотогалерия: ЕКЛЕКТИКИ - фотографска изложба на Лубри / 20.05.2016, 19:30 ч. / Варна

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии