Dummies – фотографска изложба на Мирко Варано / 02.06.2015, 19:00 ч. / София

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Май 25, 2015


Откриване: 2 юни (вторник) от 19.00 часа в присъствието на автора в
ФотоСинтезис Арт Център, кафе-галерия
София, бул. ”Васил Левски” 57
Изложбата може да бъде видяна от 02 до 16 юни 2015 г.

Мирко Варано е роден в Италия през 1973 г. и в момента живее в Стокхолм, Швеция. Той е самоук фотограф, специализиран в черно-бяла фотография, чиито работи са излагани в няколко галерии и музеи в Италия и Швеция, включително музея Fotografiska и GaleriKontrast, и двата намиращи се в Стокхолм.
Проектът Dummies представя около 30 фотографии, създадени в периода между 2010 г. и 2014 г., заснети по време на пътувания из различни европейски страни. Произведенията за първи път се представят пред публика и принадлежат към една огромна колекция, която ще бъде изложена в края на 2015 г. и началото на 2016 г. в редица шведски галерии.

Ефимерни, но все пак провокативни. Гротескни, и все пак загадъчни. Обикновен индустриален артефакт и търговска подкрепа по дефиниция, чиито несъществуващи артистични амбиции и дистанция от всяка възможна културна сфера ги прави недосегаеми за всяка естетическа оценка. Неосъзнато отчаяни същества, безжизнени аутсайдери, символи и отражения на нашата празнота и празни стойности.

Представяне на хората до степен, в която човек изпитва съпричастност към тях и без да иска ги персонифицира, което води до насмешка, подигравка и до тяхната комерсиализация. Неподвижни, студени, упорито безразлични към нашите разсеяни погледи в една игра на взаимна слепота. Ограбени, защото не съзнават правото си да бъдат разстроени, поради това, че нямат контрол нито върху заобикалящите ги обстоятелства, нито върху единствените елементи, които оправдават съществуването им: дрехи, които все още не принадлежат на никого.
Но те наистина съществуват и отразяват, по-добре от всичко друго, личността на техните собственици и на своята публика: тяхното чувство за хумор, за стил, за естетика, техните страхове, фантазии и тяхната вулгарност. Те са това, което ние си мислим, че сме, или по-скоро – онова, което ни се иска да бъдем.

В крайна сметка, парадоксално, тяхната единствена дълбоко впечатляваща характеристика се състои в това, че не притежават никакъв очевиден елемент, представляващ интерес.
Те са навсякъде, всички ние ги гледаме всеки ден, те гледат нас, и все пак, сякаш никой не ги забелязва и не отронва и дума, която би могла да потвърди съществуването им. Но тук, днес, за съвсем кратка част от техния фалшив живот, те най-накрая имат своя шанс поне да се престорят, че съществуват. Против волята им и против волята на наблюдателя, те изживяват своето безмълвно отмъщение.

Тези снимки са направени в различни европейски страни между 2010 г. и 2014 г. Сценографията е умело изградена от неизвестни професионалисти, които не са съзнавали ролята си, също както и манекените.
Откриването на изложбата ще бъде на 2 юни (вторник) от 19.00 часа в присъствието на автора в кафе-галерията на ФотоСинтезис Арт Център, бул. ”Васил Левски” 57
// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Май 25, 2015

Фотогалерия: Dummies – фотографска изложба на Мирко Варано / 02.06.2015, 19:00 ч. / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии