BOX - една различна изложба с фотография и живопис - галерия ''София прес'', София

Различия в еднаквостта

Откриване: 08.10.2010 г. (петък) от 18.00 часа
в галерия "София прес" на ул. Славянска 29.

Двама автори – Дарина Цурева (живопис) и Георги Георгиев (фотография), работещи в областта на изображението, но боравещи с различни техники, са си поставили за цел да изследват понятието кутия – всеки сам за себе си, независимо един от друг, в умишлена неизвестност за търсенията на другия и без ограничения на изразните похвати. Ограниченията са единствено на формално ниво – брой и размери на работите (по 10 от автор до 100 х 70 см).


Целта на проекта BOX е да се подчертае различният, а в някои случаи може би еднакъв авторов подход при интерпретацията на една-единствена дума, подадена от единия от участниците (Дарина Цурева).

Авторите, за да се "предпазят" от "пинг-понг" ефекта, а именно, волна или неволна, търсена или избягвана диалогичност при интерпретацията и реализацията на отделните си работи, умишлено са се поставили в изолация един от друг по отношение и по време на проекта.

И така – до момента на самата изложба.

Без излишни заигравания с митологията, без претенции за "философски" тълкувания, в опитите си да достигнат до същината на понятието кутия Дарина Цурева и Георги Георгиев имат не по-малко сложната задача да изобразят собствените си представи и разбирания за термина. Да се отива към същността на нещата означава да се отива към тяхното естество. В изобразителното, а и във философията, пътят към естеството на нещата е по-дълъг и по-усложнен, отколкото в митологията. Митът е по-лесен за разбиране и това го прави по-близък до живота, "по-истински". Като мита за Пандора*, макар и страховит, макар и апокалиптичен.


В проекта си BOX Дарина Цурева и Георги Георгиев не разказват митове, не освобождават страхове и апокалипсиси. Абстрактно-лаконични, но земни и дори пределно буквални, те не затварят надеждата, а я освобождават...

*Кутията на Пандора – източник на беди. Когато Пандора отваря кутията, всички злини и нещастия излизат навън сред хората. Вътре остава само Надеждата.

Дарина Цурева, Георги Георгиев'2010

Изложбата може да бъде видяна до 22 октомври

Галерия София Прес
Адрес: София, ул. Славянска 29
Работно време: пн-пт 11:00–19:00
Телефон: 02/988 58 31 207


Ето една снимка от откриването (кликнете върху нея, за да я видите голяма) 

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии