Безогледалният Z 50 с DX формат и първите Nikkor Z DX обективи се присъединяват към семейството Nikon Z

// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Октомври 10, 2019
Nikon пуска на пазара първата си камера с формат на сензора DX, която използва Z байонет. Това беше дългоочакван ход на производителя, с който те се надяват да задоволят нуждата от по-достъпна камера, ползваща този перспективен байонет. Nikon Z 50 разполага със същия 21MP BSI CMOS APS-C сензор, който се ползва в професионалния DSLR Nikon D500, но с добавена автофокусна система с фазова детекция.

Според производителя, макар Z50 да е по-малка и лека камера от откриващите системата модели Nikon Z6 и Nikon Z7, тя не би трябвало да създава усещане за евтина изработка и до някаква степен има защита от атмосферни влияния.

За радост, Nikon не са се опитали да спестят електронния визьор, макар да са намалили резолюцията му до 2.36 милиона точки. Имайки предвид колко добре работят електронните визьори на Z6/7 в сравнение с конкутентни такива дори с по-висока резолюция, очаквам че снижената резолюция няма особенно силно да се отрази на изключително високия стандарт на работа на един електронен визьор, зададен от Nikon.

Непосредствено над електронния визьор, който разбира се е OLED, се е появила вградена светкавица, което с оглед на потенциалните потребители на тази камера е важна придобивка. Задният сензорен дисплей е накланящ се както и в Z6/7, но вече има възможност за обръщане напред, макар че ползването му в "selfie" режим е леко затруднено заради това че той се показва под камерата. Единственият слот за памет е SD/SDHC/SDXC и е съвместим с високоскоростния интерфейс UHS-II. Това допълнително намалява крайната стойност на комплектованата камера с памет, благодарение на широкото разпостранение и достъпност на този тип памети. Nikon Z50 е обурудван с Micro USB порт, който освен за пренос на данни се използва и за зареждане на батерията в камерата. И разбира се Z50 използва нова батерия EN-EL25, тъй като ръкохватката все пак е по-компактна.

Z50 не е загубила скорост на работа спрямо Z6/7 и е в състояние да снима серия от кадри при 11 fps с непрекъснат автофокус. Видео възможностите също не са пострадали. Камерата може да записва UHD 4K (3840х2160) видео при 24p и 30p, а при Full HD (1920х1080) имаме опцията да снимаме с 120 fps. Наличието на вход за микрофон е чудесна новина за видеографите, макар че не би било зле да има възможност и за мониторинг на звука, а за съжаление гнездо за слушалки липсва.

Заедно със Z50 Nikon пускат и два DX обектива за Z байонет. На първо място е изключително компактният сгъваем Nikkor Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR, който осигурява 4.5 стопа ефективност на стабилизиране на изображението, което е особено важно, имайки предвид че самата камера не предлага такова. В комбинация с този обектив Z50 е едно наистина компактно високотехнологично предложение на Nikon. Вторият обектив - Nikkor Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR - е предназначен за снимане на по-отдалечени обекти и предлага 5 стопа ефективност на своята стабилизация на изображението.

Z50 се очаква да се появи в магазините на Фотосинтезис през ноември на цена от около 1900 лв. само за тялото и 2200 лв. в комплект с новия компактен обектив 16-50mm.

Nikon Z 50
Изключително качество на изображението: широк байонет Z на Nikon, голям 20,9-мегапикселов CMOS сензор с формат DX (APS-C) и бърз процесор EXPEED 6.
Острота от край до край: 209-те АФ точки на сензора покриват приблиз. 90% от кадъра, хоризонтално и вертикално, за изключителна острота от край до край.
Великолепни изображения при слабо осветление: широк от 100 до 51 200 диапазон на ISO и автоматично фокусиране при слабо осветление с долна граница -4 EV.
Функция АФ с детекция на око: автоматично фокусира очите на обекта, независимо дали е сам, или сред други хора.
Плавен EVF: ясният електронен визьор (с 2 360 000 точки) може да показва естествено изображение, подобно на това на оптичния визьор на DSLR фотоапарат.
Голям накланящ се сензорен дисплей: LCD екран (1 040 000 точки) с висока разделителна способност и сензорни бутони като на смартфон. Може да се накланя нагоре или надолу за гъвкавост, когато снимате видео или автопортрети.
Серийно снимане: до 11 кадъра/сек с автоматично фокусиране (АФ) и автоматична експозиция (AE).
Безшумна работа: Nikon Z 50 фокусира изключително тихо и има режим „Безшумна фотография“.
4K видео: 4K/UHD видео при 30p и видео клипове на забавен кадър във Full HD без ограниченията на коефициента на изрязване. 4K таймлапс филми.
Безогледално тяло с формат DX и изскачаща светкавица: лесно за носене, изработено от здрава магнезиева сплав.
Ергономия на Nikon: дълбока ръкохватка за удобен захват и практично разположени бутони, сензорни бутони и дискове.
Опростена система на менюто: мигновено разпознаваема от настоящите потребители на DSLR фотоапарати на Nikon и лесна за овладяване от начинаещите потребители на Nikon.
Творчески ефекти: 20 различни ефекта във фотоапарата за видео и снимки. Интензитетът може да се регулира при визуализацията на ефекта.
Свързаност: Wi-Fi® и Bluetooth® заедно с приложението SnapBridge на Nikon улесняват изпращането на снимки и филми до всяко устройство с цел съхранение или споделяне.
Система, която ще обикнете: съвместима с адаптера за байонет FTZ и аксесоарите за DSLR фотоапарати на Nikon, включително дистанционни управления за фотоапарата, микрофони, светкавици Speedlight за DSLR и др.
 
NIKKOR Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR
Компактен телефото вариообектив: обектив с бързо фокусиране с нормален до телефото диапазон на фокусно разстояние от 50 – 250 мм (еквивалентен на 24 – 75 мм при формат FX/35 мм).
Безшумен пръстен за управление: за основни функции, включително ръчно фокусиране, управление на диафрагмата и компенсация на експозицията.
Минимално разстояние на фокусиране от 0,5 м: позволява на фотографите да фокусират ясно близки обекти.
Намаляване на вибрациите в обектива: снимане с до 5 стопа по-бавни скорости на затвора, отколкото е възможно иначе.
  
NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR
Ултрапреносим широкоъгълен вариообектив: обектив с бързо фокусиране с широкоъгълен до нормален диапазон на фокусно разстояние от 16 – 50 мм (еквивалентен на 24 – 75 мм при формат FX/35 мм).
Безшумен пръстен за управление: за основни функции, включително ръчно фокусиране, управление на диафрагмата и компенсация на експозицията.
Минимално разстояние на фокусиране от 0,2 м: позволява на фотографите да фокусират ясно детайли в близък план.
Намаляване на вибрациите в обектива: снимане при скорости на затвора до 4,5 стопа по-бавни, отколкото е възможно иначе. Заснемане на по-ясни изображения при слабо осветяване и запис на стабилни видео клипове дори когато ходите.
 
 
// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Октомври 10, 2019
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии