Аз съм художник, защо да не нарисувам нещо?

Никола Дечев (nikkin) спечели втора награда на тазгодишното издание на Фотоваканция, осигурена от мястото за фотография, хора и идеи - PhotoSynthesis.

След този успех помолихме Никола да разкаже нещо за себе си и за наградената си фотография:

На 24 години съм, от София. Спортувам активно, като една от големите ми страсти е планинското колоездене. Завърших Графичен дизайн в НБУ, сега уча магистратура по Пространствен дизайн. Обмислям да запиша фотография като второ висше. По принцип работя и се занимавам с 3Д дизайн, анимация и реклама на свободна практика, а фотографията ми е хоби и неизменна част от работата. Занимавам се с фотография от деня, в който за първи път бях на Фотоваканция и хванах огледално-рефлексен апарат – 2001 г. Оттогава не пропускам Фотоваканция и винаги участвам с огромно желание. ММЦ Приморско е като мой втори квартал. С цифров апарат снимам за трета година. Миналата участвах с една снимка в изложбата и бях много щастлив, но успехът от тази наистина е насравним. Три снимки в изложбата и награда! Имам високи отличия и награди в областта на 3Д графиката, но медалът от Фотоваканция ми е най-скъп.

Идеята за снимката дойде спонтанно, докато се разхождах по кея на плажа, с джобното си фенерче. Тогава си казах: "Аз съм художник, защо не нарисувам нещо?" А техниката "Light Brush" (Светлинна Четка) рядко се използва. Хванах брат си и статива, отидохме на плажа и направих кадъра с пет отделни експозиции от по една минута. Първо нарисувах перилата от двете страни на кея, по една минута за всяко, след това оцветих и трите пози на брат си. Отварях затвора и обикалях около модела, рисувайки го със светлина. Опитах да пресъздам раждането, прогреса и стремежа у човека в три стъпки. Интересното е, че всички кадри се получиха от първия път, точно както си го представях.

Снимката сглобих на компютър. Няма дорисуване или корекция на цветове! Снимал съм с обектив EF 28-105/3.5-4.5 USM, ISO 100, F 8, време за експозиция – по 60 сек за всеки, фокусно разстояние 28мм. Получи се идеално, почти като на лента! И то, с фенерче за пет лева и хендмейд дистанционно :))

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Благодарности на брат ми Емилиан, Румяна Чапанова, Сава Чапанов и Силвия Иванова за безкрайната подкрепа през годините. Без тях нямаше да познавам магията на фотографията.

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии