Абстрактни водни текстури - фотографски семинар с Десислава Грамадникова - 2 юли, София

Макрофотографията е магията на малките неща, които рядко забелязваме. Но ако дори за миг се поспрем и се загледаме в тревата сутрин няма как да не видим великолепието на малките капчици роса, отразили всичко около себе си.

На този семинар ще ви покажем как да пренесете тази красота  във вашите снимки. Ще експериментираме с вода и ще ви накараме да развихрите въображението си.

Носете си чадъри :). Шегуваме се, разбира се - чадър няма да ви е необходим. Единственото, което ви трябва е фотоапарат и весело настроение.


Лектор е Десислава Грамадникова - Desiti
или още “Водната фея” - ще ви „зарази” с нейната магия и ще ви сподели малки тайни в заснемането на този прекрасен миниатюрен свят. Ще ви покаже как на практика без скъпо струващи материали и техника можете да направите вашите водни макро кадри незабравими за околните.

 
Дата: 2 юли (събота) от 11.00 – 17.00 часа

Цена: 70 лв

Място: Арт-център Фотосинтезис, София, бул. “Васил Левски” 57

Максимален брой участници: 10
(при препълване на групата, ще бъде проведен семинар и на следващия ден – 3 юли (неделя)

 

ПРОГРАМА

11:00 - 12:00 - Запознаване с основни правила  при снимане на вода                                  
                            -   материали
                            -   осветление
                            -   безопасност
                            -   обсъждане на примерни постановки

12:00 - 12:30 - Почивка

12:30 - 15:00 - Практически занимания на курсистите с различни композиции, свободни                       експерименти, изпълнение на конкретно поставени задачи

15:00 - 15:30 - Почивка

15:30 - 17:00 - Време за разглеждане на заснетите кадри и тяхното обсъждане. Заключителни насоки    

Записване:
За да се запишете за участие е нужно да изпратите предварителна заявка на e-mail: photo@photosynthesis.bg със следната информация:
Трите ви имена, телефон и
e-mail за контакти.
В полето “
Subject /Относно” – посочете „Makro seminar

Срокът за подаване на заявка е 29 юни.
Всеки изпратил заявка за участие ще получи потвърждение за записване на посочения от него e-mail.

Заплащане:
След като получите потвърждение за участие, е нужно да заплатите в някой от нашите магазини капаро в размер на 30 лв. Доплащането в размер на 40 лв. може да направите на място в деня на семинара.

 


 

Деси се занимава с фотография едва от няколко години, но любовта й към тази магия се е зародила още в детството, когато се любувала на вълшебните проявления на различни образи в лабораторията на баща си.

 „В макро фотографията се влюбих, когато веднъж се загледах в тревата след дъжд. Видях блясъка на слънцето, отразен в капките и никога няма да забравя това великолепие. Така водата стана моята фотографска страст. Сега навсякъде виждам капки, мехурчета и всякакви балончести нещица.”

 

 


 

А ето и няколко практически съвета за това как вашите макро снимки на вода да станат впечатляващи и запомнящи се.

 

Необходими материали

Да започнем с течностите. На практика може да използвате всичко, което ви се намира в къщи – вода, газирани напитки, кафе и всякакви течности в интересни цветове.

За основа на водните текстури е добре да имате голям прозрачен съд (аквариум, голяма стъклена купа, различни по големина и форма чаши), както и корди, влакна и всякакви мрежести неща. На тях ще закрепите капките, мехурчетата и т.н. 

Като говорим за материали...ще трябва да помислите и за фон на вашите макро снимки. За тази цел чудесна работа ще ви свършат парчетата плат (които всеки има) и цветните хартии (които може да си вземете от всяка книжарница или цветарски магазин). Естествено, това са само примерни материали. Вие може да експериментирате и да използвате всичко, което ви хареса и ви се струва подходящо.

 

Осветление

Може да използвате всякакъв вид осветление от настолна лампа, халогенни крушки, макросветкавици до студийно осветление. Важното е обектът да е достатъчно силно осветен, за да може да снимате на малко ISO (за по-малко шум и по-голяма чистота на изображението), по-затворена бленда и по-голяма скорост. Избягвайте фронталното осветяване на обекта и снимането с вградената светкавица на апарата. Не се притеснявайте да използвате различни комбинации от осветление и цветна температура – все пак снимате водни абстракции и можете сами да определяте цветната хармония.

 

Няколко основни правила

Ако снимате с компактен цифров фотоапарат изберете режим МАКРО. Ако снимате с DSLR ползвайте ръчния режим „М”.

Снимайте на най-голямата възможна резолюция, която може да ви даде вашия апарат.Това е необходимо за да можете впоследствие, ако се наложи, да кадрирате по-добре и да увеличите изображението.

Използвайте по възможност ръчно фокусиране.

Ако ви е удобно снимайте със статив, тъй като при макро фотографията дълбочината на рязкост (фокуса) е много малка и всяко малко трепване на ръката му влияе.

По възможност снимайте перпендикулярно на равнината на обекта, за да избегнете недостатъците на плиткия фокус.

 

Това са в общи линии нещата, които трябва да знаете за макро снимките на вода. След като си набавите необходимите материали остава само да освободите фантазията си и да експериментирате. Не се отказвайте ако първите ви опити изглеждат неуспешни. Просто ви е нужен опит. Желая ви успех!

 

 

 

Можете да видите още снимки от участниците в предишен семинар, проведен с Деси в студиото на Фотосинтезис ТУК


Можете да видите още по-подробни съвети и прикмерни постановки от Данаил Маринов ТУК

  

Очакваме ви!

Вижте пълната програма на новото място за фотография, хора и идеи - Център ФотоСинтезис - за месеците юни и юли...
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии