Under Destruction - фотографска изложба на Никола Михов / 05 – 31 март, 2013 г.

// Актуално / Други | PhotoSynthesis | Март 01, 2013

Under Destruction
фотографска изложба на Никола Михов


Център за култура и дебат „Червената къща” (5 – 31 март, 2013 г.) Откриване: 5 март (вторник) 18:30 – 21:00 ч.

Серията на фотографа Никола Михов „Under Destruction”, номинирана за награда на Салона на Фотографията в Париж през 2012 г.


Серията е заснета в град Шънджън, намиращ се в непосредствена близост до Хонг-Конг. През 1979г. Дън Сяопин обявява тогавашното рибарско селище за първата специална икономическа зона в страната. Днес само 30 години по-късно, Шънджън е сред най-бързо разрастващите се градове в света с близо 12 милиона жители. В началото на 80-те години градът е застроен с гъстонаселени квартали, които приютяват мигриращи работници от всички краища на Китай. Днес много от тези квартали вече са разрушени, а други чакат реда си, заобиколени от небостъргачи, жилищни кули и градски магистрали.


Серията „Under Destruction” представя съдбата на "Ганся", последният подобен квартал в централната част на града. Когато градската управа решава кварталът, в който живеят близо 70 000 души да бъде разрушен, някои от жителите му отказват да напуснат, защото не могат да си позволят значително по-високите наеми за новите жилища. Така разрушаването на комплекса е забавено с повече от две години, което води до големи загуби за инвеститорските компании. Властите от своя страна спират подаването на вода и разрушават околните сгради.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Никола Михов (www.nikolamihov.com) е роден в София през 1982 г. През 2002 г. заминава за Париж, където започва да се занимава с фотография. Участва в редица международни изложби и фестивали. Носител е на наградата за Фотожурналистика на Съюза на българските журналисти (СБЖ) през 2012г. Номиниран е за наградата „Еssl Art Award” на музея за съвременно изкуство „Есл“ във Виена през 2011 г., както и за наградата на „Salon de la Photo” в Париж през 2012 г. През юни същата година излиза неговата първа фотографска книга „Forget Your Past – монументалните паметници от времето на комунизма”, която попада в селекцията "The best photobooks of the year" на британското списание "British Journal of Photography.


Център за култура и дебат „Червената къща” ул. "Любен Каравелов" № 15 зала „Бeзименна”, зала „Гъливер” Работно време: всеки ден между 10.00 и 19.00 ч., почивни дни: събота и неделя
За контакти: Център за култура и дебат „Червената къща” 02/988 81 88 Никола Михов: nikolamihov.com@gmail.com, 0882486522

// Актуално / Други | PhotoSynthesis | Март 01, 2013
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии