T(h)races - изложба на Владимир Василев / 19.09.22 - 25.10.22 / София

Галерия SYNTHESIS | 19 Септември 2022 - 25 Октомври 2022
T(h)races
Изложба на Владимир Василев
19 септември - 25 октомври, 2022 г., Галерия Синтезис
Куратори: Надежда Павлова и Никола Михов
 
Откриване: 19 септември (понеделник) - 18:30 ч. в присъствието на автора и доц. Николай Лаутлиев

Галерия Синтезис, Фотосинтезис и Пловдивско фотографско средище представят изложбата T(h)races на Владимир Василев, едно от водещите имена в българската съвременна фотография, който живее във Франция от 2001 г.
 
T(h)races е дългосрочен проект, по който Владимир работи повече от 10 години. В него той отправя един едновременно личен и документален поглед към България, със смел глас, с тънка ирония, с живи цветове и с надежда. Не случайно заглавието е игра на думи с френските думи „thraces” (географско и историческо понятие за траки) и „traces“ (следи). В тези спонтанни и понякога абсурдни портрети и ситуации, могат да бъдат открити следи от минало и настояще, от мечти и реалност, от гордост и отчаяние, от любов и омраза…

Серията T(h)races представя моята България след влизането ѝ в Европейския съюз […] Тя е като документален проект на целия ми живот и ще продължа да го снимам, докато съм емигрант. Имам нещо неразрешено с България. Търся отговор на въпроса: Дали аз я напуснах или тя ме пропъди? […]

Когато работя с хората, гледам да скъсявам дистанцията, за да мога емоционално да се проявя през тях. […] Между героите на моите фотографии могат да бъдат хора от моето семейство, съседи, приятели на мои приятели или непознати. […]

Разказът върви едновременно от позицията ми на българин и на гражданин на Европа. Именно тази двустранна култура е предизвикателство пред днешна България, която се опитва да намери пътя си между жалоните от миналото и съвременна Европа, като същевременно се опитва да запази идентичността си. Могат ли следите от миналото да доведат наследниците на Траките до задънена улица?“
- споделя Владимир Василев за проекта.
Изложбата T(h)races е показана за първи път в рамките на Международните фотографски срещи в Пловдив през 2019 г. В изложбата в галерия Синтезис са включени и допълнителни фотографии, заснети през последните три години.

За автора:

Владимир Василев е роден през 1977 г. в Стара Загора. Учи в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Работи като асистент-фотограф в студио „Къркеланов“,  участва в снимането на документални филми и различни предавания на „БТВ“.  През 2001 г. заминава за Франция, където прекарва осем години в очакване да получи легален статут. Работи като независим фотограф от 2009 г. и живее в град Брив ла Гаярд югозападна Франция.
Работата му е показвана в многоженство фотографски изложби и фестивали, като фестивала за млада европейска фотография „Circulation(s)“ в Паирж (2013), „Images Singulières“ в Сет, Франция (2012, 2015, 2017), фестивала „Fotografico Europeo“ в Милано (2019), „Meждународни Фотограгфски срещи“ в Пловдив (2010,2017,2019).

Печели нагрaдата „Lens Culture Emerging Talent Awards“ (2017), финалист е за престижната френска награда за фотография „Roger Pic“ (2010, 2017). Номиниран е за наградата „Prix HSBC“ (2018, 2020) в Париж и за наградата „New East Photo“ на фондация Calvert 22 » в Лондон (2016). Печели втора награда от „Gomma Photography Grant“, Лондон, (2017, 2018). Hoсител е на специалната награда „Grand Prix de La Samaritaine“ (2013) в Париж.

Владимир е част от проекта „La France vue d’ici“ (Франция погледната отвътре) иницииран от фестивала за документална фотография „ImageSingulières“ и най-голямата френска независима медия „Mediapart” за който са поканени 24 фотографи, които документират Франция в продължение на пет години. В момента завършва четиригодишна фотографската резиденция по документраннето на реставрацията на историческата сграда на универслания магазин „La Samaritaine” в Париж, с художествен ръководител Кристиан Кожол.

Съпътстваща програма:
20 септември (вторник) - 18:00 ч.
Тур в изложбата с Владимир Василев

26 септември (понеделник) - 17:00 – 21:00 ч.
Библиотека Фотосинтезис: Отворени врати - Фокус: История на българската фотография

29 септември (четвъртък) - 18:00 ч.
„Снимката е част от човека, който я е направил“ - среща-разговор с Владимир Василев

24 октомври (понеделник) - 17:00 - 21:00 ч.
Библиотека Фотосинтезис: Отворени врати – Фокус: Съвременна българска фотография
// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Септември 01, 2022

Фотогалерия: T(h)races - изложба на Владимир Василев / 19.09.22 - 25.10.22 / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии