Сокотра - невидимият остров / Прожекция и разговор с Георги Кожухаров и Румяна Христова / 06.08.2019, 19:00 ч. / София

ФотоСинтезис Арт Център, кафе-галерия | 06 Август 2019 от 19:00 до 21:00 ч.

Начало: 06 август, 19.00 часа
във ФотоСинтезис Арт Център, кафе-галерия,
София, бул. "Васил Левски"57


Георги Кожухаров и Румяна Христова, достигат до едно от най-недостъпните късчета земя на планетата – остров Сокотра, Йемен. 

След няколко дни нелегално плаване през Арабско море, те акостират на брега на остров Сокотра, известен със своята ендемична, сюрреалистична природа. От началото на войната в Йемен, достъпът на журналисти до острова е забранен. За това Румяна и Георги се представят за антрополози и с помощта на фалшиви писма от български университет, успяват да прекарат 12 дни на Сокотра, заснемайки и документирайки историите на местните. 

Те ще ни представят късометражния си документален филм, изцяло заснет с новия Nikon Z6 и ще ни разкажат повече за Салма – „кралицата на острова”; за Мохамад – все още обитаващ пещерата на своите предци; за Салем - израснал катерейки се по драконовите дървета, събирайки лечебната им смола. Ще си говорим и за тихите вечери, прекарани в компанията на бедуините. За децата, които „просят” пластмасови бутилки и за екологични катастрофи причинени от... кози. 

Ще помислим и какви могат да бъдат последствията от глобализацията върху езика и културата на такива малки и до скоро изолирани общества. Ще поговорим за „несъществуващи военни бази” и една тиха окупация, част от една „невидима война”.
 

 

Фотогалерия: Сокотра - невидимият остров / Прожекция и разговор с Георги Кожухаров и Румяна Христова / 06.08.2019, 19:00 ч. / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии