#SaveYourInternet - 12 юни - ден за мобилизация срещу подготвеното от ЕС блокиране на съдържание в Интернет

// Актуално / Други | PhotoSynthesis | Юни 12, 2018
Приятели, на 20 юни ще се проведе финалният вот за промени в Директивата за авторското право на ЕС (Директива 2001/29/EC), чрез които се цели драстична промяна на начина на споделяне на съдържание в Интернет. Според част от предвидените промени, всяко споделено в Интернет съдържание задължително ще бъде обект на автоматизирано филтриране и блокиране, ако има вероятност част от него да е защитена от авторско право.

До момента, законите даваха свобода на Интернет платформите да предоставят възможности, от които потребителите да се възползват, носейки отговорност за съдържанието, което публикуват. С промените в Директивата процесът се обръща диаметрално, което ще доведе до преустановяване на дейността на всички малки свободни и независими проекти като нашата фотографска общност например, а дори и на проекти като като Wikipedia, електронните библиотеки и др.

Това би засегнало практически всички Интернет платформи, предоставящи възможност за публикуване на каквито и да е авторски произведения. От една страна, предвидените филтри разчитат на алгоритми, които не са и не могат да бъдат съвършени. Те ще блокират всяко съдържание за което "има някакво съмнение". От друга - макар и несъвършени - тези филтри са скъпи и непосилни вероятно за всички, с изключение на най-големите платформи, които разполагат с огромен финансов ресурс.

Всички европейски партньори на кампанията се обединяват на 12-ти юни (вторник) в Take Action Day. Бихте могли да действате чрез http://saveyourinternet.eu, на който всеки желаещ може да научи повече по въпроса и през който да се свърже с евродепутатите, ангажирани с гласуването на директивата, по мейл, по телефона или през Twitter.

Сходен сайт на инициативата Create-Refresh е активиран на https://createrefresh.eu/take-action/, където хората ще могат директно да туитнат или да изпратят мейл до евродепутатите от комисията в парламента на ЕС, от които вотът ще зависи.

Посетете и Facebook страницата на кампанията, където ще намерите всичко необходимо. Важното е да изкажете мнението си, да ползвате #SaveYourInternet и най-важното - да отбележите евродепутат в Tweeter или Facebook, за да стигне мобилизацията до тях – хората, които сме посочили да избират вместо нас.

Илюстрация: Julia Reda / Twitter
// Актуално / Други | PhotoSynthesis | Юни 12, 2018
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии