Премиера на фотокнигата на Росен Коларов “Извън фокус” / 11.06 oт 18:30 часа / София

Бар SYNTHESIS | 11 Юни 2021 от 18:30 до 20:00 ч.
Разговор с участието на Росен Коларов и издателя Антоан Божинов, модератор: Никола Михов

11 юни, петък, 18:30 ч.  Бар Синтезис в градината на ФотоСинтезис София

Фотосинтезис, галерия Синтезис и фондация Фодар ви канят на премиерата на фотокнигата на д-р Росен Коларов - "Извън фокус". Тя събира две негови серии заснети в домове за деца лишени от родителска грижа и домове за възрастни хора в периода 1988 - 1999 г. По това време грижата за деца, изоставени от семействата си е институционална, а домовете се намират в труднодостъпни села, далеч от погледа на обществото. До началото на политическите промени подобни снимки няма как да бъдат публикувани, нито показани в изложба. Децентрализирането на грижата за изоставените деца започва едва след 2010 г. с активното участие на неправителствените организации. От отглежданите към 1988 г. близо 30 000 деца в институции, днес те са по-малко от 4000.Изложбата на д-р. Росен Коларов “Непожеланите”, показвана на различни места след 1989 г., има своето място в този процес. Тя катализира обществен интерес, привлича дарения и подкрепата на различни български и международни организации и в крайна сметка води до промяна на ситуацията. Съществена роля има фактът, че авторът на фотографиите е лекар, част е от колегия, призвана да се грижи за хората и усилията му не са изолирана лично мотивирана активност.


Идеята на група млади лекари от Медицинската академия да окажат доброволна квалифицирана медицинска помощ в домовете за изоставени деца отведе екипи в два от тях – в с. Стоб и в гр. Роман. След прегледа на всички деца лекарите констатираха, че здравното им състояние съвсем не е завидно. Заключенията за здравно-хигиенните условия, при които живеят децата, намериха място в докладите, представени на председателя на МА проф. Жабленски. Това е инициативата, която ме провокира да взема фотоапарат и да снимам. [...] В съзнанието ми изплуват думите на Августина. Тя навярно е родена през август и затова се казва така. Гледа с топлите си очи и говори: „... аз съм подхвърлено дете. Намерили са ме в кош за боклук. Намерила ме е една лекарка и ме е довела в дома...“. Постоянно си припомням и писмата на Петърчо до лекари от екипа. В едно от тях той пише: „... изпращам ти плик, за да ми отговориш...“ [...] Това ме кара да си мисля за правото на всяко дете да има свои детски спомени. Те живеят в нас през целия ни живот, чак до нашия край. Питам се какви ли ще са те за тези деца. Какво ще живее в тяхното съзнание след години и имаме ли право да ги лишаваме от техните детски преживявания?“, споделя авторът на книгата "Извън фокус" д-р. Росен Коларов пред списание “Българско фото” през 1990 г.За автора:
Д-р. Росен Коларов е роден на 10. VI. 1959 г. в София. Завършва стоматология и е лицево-челюстен хирург. Бил е управител на „Специализирана болница за активно лечение по лицево-челюстна хирургия“ в София, а от 2018 г. е избран за професор. Автор на десетки научни публикации у нас и в чужбина. Председател на Управителния съвет на SOS Детски селища в България до 2019 г. Занимава се с фотография от близо 40 години. Участвал е в повече от 80 български и международни изложби и е носител на множество награди. Негови фотографии са част от колекциите на Музея за пресфотография в Осло и на Музея за изобразителни изкуства „А. С. Пушкин“ в Москва. Автор е на 20 самостоятелни изложби, между които „Непожеланите“, показвана във Франция и Полша. Представяне с колекция в дом Витгенщайн във Виена. Преподава фотография НБУ и СУ „Св. Климент Охридски“. Член е на фотографска академия „Янка Кюркчиева“ и е носител на статуетката на академията. Извън фокус е неговата трета фотокнига след „Лица, съдби, нрави“ (Изд. Изток-запад/Институт за съвременно изкуство, 2010 г.) и „25 мига от детството“ (изд. SOS детски селища България, 2019 г.)Фотогалерия: Премиера на фотокнигата на Росен Коларов “Извън фокус” / 11.06 oт 18:30 часа / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии