Olympus SP 550 UZ - първият в света

Първият в света компактен фотоапарат с 18-кратно приближение или за свободата да снимаш без ограничения. В често повтаряната фраза «да уловиш мига», която срещаме в рекламите на фотоапарати, има немалка доза истина. Истината е, че всички сме имали миг, който ни се изплъзва, перфектния кадър, който виждаме във въображението си, но понякога точно фотоапаратът, който държим в ръце не ни позволява да заснемем. Случва се на тези, които тепърва започват да снимат и да се сблъскват с погледа през «окото» на фотоапарата. Този поглед е различен от нашия и често установяваме как на снимката нещата изглеждат не точно така, както сме ги видели или както си ги представяме.  Случва се и на тези, които отдавна познават както предимствата, така и ограниченията на фотографския поглед, и точно поради това понякога се спират от границите на чисто техническите възможности. Но свободата за действие на фотографа непрекъснато се увеличава и доказателство за това е новият Olympus SP 550 UZ.

Когато хванах този фотоапарат в ръце почувствах нещо различно. Първите снимки направих в един съботен следобед и думата, с която го асоциирах беше свобода. С Olympus SP 550 отпадат всички ограничения. Няма да е пресилено, ако кажа, че държейки го в ръце, не искам да го оставя. Корпусът е направен от високотехнологичен поликарбонат, монтиран върху основната метална шина, която разделя предната страна и гърба на апарата. Отпред, където се поставят пръстите има гумено покритие, благодарение на което апаратът буквално залепва  за ръката. Мястото, където се поставя палците също е гумирано, с което стабилността е напълно гарантирана. Усещането за ергономия и удобство е впечатляващо.

С първият в света 18-кратен широкоъгълен вариообектив Olympus SP 550 задава нов стандарт в категорията на компактните ултра зумове. Фокусното разстояние на този модел се простира от удивителните 28мм до 504mm (еквивалент при 35мм фотоапарати)! Тук е важно да се отбележи, че голямото предимство на Olympus SP 550 е не само уникалното приближение, но и широкоъгълния обхват, който стартира от 28 мм и това е другата новост, която до момента не присъства при никоя камера в тази категория. С такива възможности ограниченията наистина отпадат. От панорамен пейзаж през портрет до спотайващи се обекти в далечината, за които оставате незабелязани – няма нищо, което да не може да постигнете на практика, разчитайки само на този  фотоапарат в ръцете си.

За любителите на малките обекти супер макро режима на апарата фокусира от 1см разстояние, а в макро от 10 см в широкоъгълно и 1,2 м в теле положение. Последното е много полезно, ако не искате да приближавате до обекта си - например за да не отлети красивата, но плашлива пеперуда е добре да я снимаме от по-голяма дистанция.  Светлосилата 2,8-4,5 е изключително постижение при  обективи с такива параметри. В съчетание с двойната стабилизация се открива възможност да се снима в неблагоприятни светлинни условия без помощта на статив. Механичната стабилизация е постигната със спотна система, която използва широкоскопен сензор за регистрация на движението на камерата и компенсира чрез изместване на матрицата. Ползата от това нововъведение е, че при включена стабилизация можем да снимаме на около осем пъти по-слаба осветеност от необходимата за получаване на достатъчно остри изображения.  Механичната стабилизация може да работи заедно с цифровата, която е повишаване на чувствителността на сензора, и независимо от нея, когато ръчно изберем  по-ниски ISO стойности. Диапазонът на чувствителността на 7,1 мегапикселовата матрица с размер 1/2,5” е постепенен: ISO 50, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 5000 като последните две са възможни при 3 мегапиксела.  Естествено опцията за автоматичен избор на  ISO също е налична.

Фотоапаратът е снабден с течнокристален LCD дисплей с резолюция 230 000 точки и размер 2,5 инча. За по-голямо удобство разполага и с електронен визьор с настройки на диоптъра, като е нужно да отбележим, че визьорът използва по-малко от заряда на батериите. Тук е мястото да спомена, че съм приятно изненадан от ниската консумация на енергия. При направени около 400 кадъра, съчетани с разглеждане на дисплея и ровене из менюто, само с четири Ni-MH-AA батерии с капацитет 2100mAh индикаторът все още не е мръднал и с една чертичка.

Режимите за снимане са подбрани, така че да улеснят максимално потребители, които не желаят да навлизат надълбоко във взаимодействието между скоростта и блендата. В менюто сцени има 23 готови програми, които общо взето обхващат по-голямата част от възможните ситуации, като всяка от тях е илюстрирана с малка снимка и обяснение.

Познатите ни AUTO и Р (програмен) автоматични режими също са налични за бърз достъп. За тези, които вече са или ще бъдат увлечени от магията на фотографията и желаят сами да контролират параметрите на снимане са предвидени пълни ръчни настройки. Отново за бърз достъп са изведени приоритетните режими на диафрагмата /А/ и на скоростта на затвора /S/ и ръчния с настройки на скорост и бленда  /М/ . Файловите формати за запис са JPEG и RAW и удобната опция за едновременен запис в RAW +JPEG.

Системата за фокусиране на SP 550 UZ е TTLiESP автофокус с детекция на контраста. Налични са 143 избираеми зони на авотофокус, автофокус с предсказване ( удобен за движещи се обекти) и ръчно фокусиране по скала.
Измерването на експозицията става по трите основни метода - по целия кадър ESP, централно претеглено и точково измерване. Помощник е и хистограмата в реално време за тези, които умеят да я разчитат.

Менюто е разделено на 5 сектора, като любопитното е, че можете да създадете четири отделни менюта с персонално настроени параметри според различни снимачни изисквания.
Диапазонът от скоростта на затвора е от 15 сек. до 1/2000 сек. плюс В.
Серийните снимки при пълна резолюция са 1,2 кадъра в секунда до 7бр., високоскоростни последователни със 7 кадъра в секунда до 15 бр. при 3 мегапиксела, и 15 кадъра в секунда при 1,2 мегапиксела. Възможно е и снимане през предварително зададени интервали.
За белия баланс се грижи системата IESPII с възможност за избор на автоматичен, слънчево, облачно, ел.крушка, флуоресцентна светлина и ръчен с бял лист  или сива карта. Според моите наблюдения автоматичният бял баланс се справя чудесно.

Вградената светкавица се включва с помощта на механичен бутон и има няколко основни режима: автоматичен, корекция на червени очи, запълваща, с бавна синхронизация. Възможна е и компенсация с +/- 2 EV. За предаване на верните цветове  и визиране при слаба осветеност се грижи Bright Capture технологията на Olympus, която вече работи и при видеозапис.

Но стига толкова приказки, време е за снимане. Което с този фотоапарат е възможно без никакви граници. Не съм си и мислел, че ще мога да снимам нощна София от ръка. Благодарение на стабилизацията и светлосилната оптика снимам по всяко време, защото хубавите моменти са непредвидими. Нито съм си представял, че всичко е толкова близо до мен. С 18-кратния обектив достигам навсякъде и улавям детайли, които иначе убягват  от погледа на не толкова добре въоръженото око. Така че, си позволявам да цитирам  една друга фраза, дочута от телевизора, която обаче ми се струва идеална за този случай: Olympus SP550UZ сваля оковите и дава криле! Политаш навън ... и досниман
е!

Фотогалерия: Olympus SP 550 UZ - първият в света

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии