Nikon представя новата система с байонет Z и пуска два пълноформатни безогледални фотоапарата: Z 7 и Z 6

// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Август 23, 2018


Nikon обяви пускането на пълноформатните безогледални фотоапарати на Nikon с формат FX, Z 7 и Z 6, както и на обективи NIKKOR Z с нов байонет с по-голям диаметър.

Подробни данни за обективите NIKKOR Z можете да намерите ТУК


Трима фотографи имаха възможност да тестват новата безогледална Nikon Z System и споделиха своите първи впечатления по време на дискусионен панел, който излъчихме на живо от ФотоСинтезис Арт Център в София. 

Иван Масларов – Джъмбо, Марин Маринов, Симон Вартерян обсъдиха опита си с новата камера по време на тестовите снимки и видео и отговориха на въпроси, зададени по време на живото предаване.Mirrorless Reinvented чрез системата с байонет Z на Nikon.


Системата с байонет Z се състои от безогледални фотоапарати с нов байонет с по-голям диаметър, както и от съвместими обективи NIKKOR Z и аксесоари. Тази система е създадена с цел постигане на ново измерение в оптичните характеристики. Тя е наследила традицията за качество, превъзходната фотографска технология, великолепните възможности за управление и високата надеждност на цифровите SLR фотоапарати Nikon, като са въведени много иновации.

В сърцето на новата система с байонет Z е новият байонет с по-голям диаметър, който отключва допълнителни възможности при конструкцията на обектива, увеличавайки възможностите при оптичните характеристиките. Системата с байонет Z ще предложи разнообразие от висококачествени обективи, включително най-бързия обектив в историята на Nikon с f/0,95. В допълнение, новият адаптер за байонет ще осигури съвместимост с обективите NIKKOR с байонет F, като ще предложи по-голям избор на фотографите.

„Z“ е мостът към нова глава в историята. Серията Z на Nikon отразява неумолимия стремеж на Nikon за предлагане на върхови характеристики. Тази система предоставя на фотографите инструменти за реализиране на по-голяма креативност.

Nikon ще направи безогледалните фотоапарати още по-стойностни, преследвайки нови измерения на оптичните характеристики, като поддържа традицията на Nikon за качество и едновременно с това реагира на еволюцията на фотографската технология. Чрез предоставянето на фотографите на стимулиращи нови продукти, Nikon ще продължи да играе водеща роля в визуалната култура.


Кратък продуктов обзор на Z 7 и Z 6

Z 7 и Z 6 са снабдени с ново пълнокадрово задно осветление, Nikon CMOS сензор с формат FX с вграден АФ с детекция на фазата във фокалната равнина и най-новия процесор за обработка на изображенията – EXPEED 6.
Z 7 има 45,7 ефективни мегапиксела и поддържа стандартен диапазон на ISO светлочувствителност 64–25 600. В комбинация с обективите NIKKOR Z, фотоапаратът постига изключително ниво на острота и детайлност чак до ръбовете на изображението.

Z 6 е универсален фотоапарат с формат FX и брой на ефективните пиксели 24,5 мегапиксела, който поддържа широкия диапазон от стандартни ISO светлочувствителности 100–51 200. С превъзходните си характеристики при високи стойности на чувствителността и записването на пълнокадрови 4K UHD филми с пълно четене на пикселите, Z 6 задоволява разнообразни потребности, например за снимане в затъмнена среда и за записване на филми.


Основни характеристики на Z 7 и Z 6

1. Оборудвани с нов CMOS сензор със задно осветление с формат FX от Nikon с вградено АФ с детекция на фазата във фокалната равнина.
Както при Z 7, така и при Z 6, е използван CMOS сензор със задно осветление, с вградени АФ точки с детекция на фазата във фокалната равнина. Z 7 е с брой на ефективните пиксели 45,7 мегапиксела и поддържа диапазон от стандартни ISO светлочувствителности 64–25 600 (възможно е също намаляване до еквивалента на ISO 32 и разширяване до еквивалента на ISO 102 400). Z 6 е с брой на ефективните пиксели 24,5 мегапиксела и поддържа широк диапазон от стандартни ISO светлочувствителности 100–51 200 (допълнително намаляване до еквивалента на ISO 50 и разширяване до еквивалента на ISO 204 800).

2. Система с хибриден АФ с точки за фокусиране, покриващи приблизително 90% от площта на изображенията
Z 7 има 493 точки за фокусиране*, а Z 6 – 273, което дава възможност за широко покритие на приблизително 90% от площта на изображенията както хоризонтално, така и вертикално. Тази система с хибриден АФ използва алгоритъм, оптимизиран за сензора с формат FX, за автоматично превключване между АФ с детекция на фазата във фокалната равнина и АФ с детекция на контраст с фокусиране. Използването на обективи NIKKOR Z увеличава допълнително точността на АФ както при неподвижни изображения, така и при филми.

*Със зона на изображението във визьора FX (36×24) и активирано АФ с единична точка.

3. Новият процесор за обработка на изображенията EXPEED 6 за получаване на ясни и чисти изображения поддържа творческата възможност за изява
Z 7 и Z 6 са оборудвани с новия процесор за обработка на изображенията EXPEED 6. Чрез използване на възможностите за първокласна разделителна способност на обективите NIKKOR с байонет Z и NIKKOR с байонет F, обектите се предават с по-голяма острота отколкото преди. Шумът също е ефективно намален.
В допълнение, в параметрите на остротата в Picture Control е добавена средна опция за рязкост. Тази опция заедно със съществуващите параметри за рязкост и яснота дава възможност на потребителите да постигат различни текстури на екран с по-голяма рязкост или с по-голяма мекота, както при неподвижни изображения, така и при филми*. Фотоапаратите предлагат и 20 опции за Creative Picture Control (Креативен Picture Control), като поддържат и творческата възможност за изява. Нивото на ефектите може да се регулира от 0 до 100.

*Регулирането на средна острота е възможно само при настройка за филми „Високо качество“.

4. Електронен визьор, който използва първокласните оптични технологии и технологиите за обработка на изображенията на Nikon, за да предложи ясен и естествен изглед
Електронният визьор, използван при Z 7 и Z 6, е удобен и лесен за използване, като е сравним с оптичните визьори. И двата фотоапарата са оборудвани с електронен визьор, за който се използва OLED панел с приблизително 3 690 000 точки. Електронният визьор има покритие на кадъра и увеличение съответно приблизително 100% и 0,8 пъти, както и диагонален ъгъл на виждане приблизително 37,0°. Той се опира на първокласните оптични технологии и технологиите за обработка на изображенията на Nikon, като осигурява ясен и удобен изглед, сравним с този на оптичните визьори, с намалена аберация и минимално напрежение на очите дори припродължителни снимки. Освен това върху защитното прозорче на окуляра е нанесено флуорно покритие, което ефективно отблъсква замърсяванията. В допълнение, в електронния визьор може да се изведе менюто <i>, което дава възможност на потребителите бързо да виждат и да регулират различни настройки на снимането, включително ISO чувствителността, режим за избор на АФ зона и Picture Control, докато гледат през визьора.

5. Уникален ергономичен дизайн от Nikon, който дава възможност за интуитивна работа
Z 7 и Z 6 са наследили първокласно удобство при работа, което Nikon създава с течение на годините при разработката на фотоапаратите си. Телата на фотоапаратите са компактни, но едновременно с това са снабдени със здрава ръкохватка, удобна за държане, а бутоните, например за спомагателния селектор, AF-ON, ISO и компенсация на експозицията, са разположени така, че да могат да бъдат задействани бързо и лесно. В допълнение, от горната страна на фотоапарата е поставен дисплеен панел, на който може да се показва информация за настройките, също както при висококачествените модели цифрови SLR фотоапарати.

6. Функции за филми, като 10-битов N-Log, който дава възможност за широк динамичен диапазон, и добавяне на код за време, който задоволява потребностите на професионалистите
Z 7 и Z 6 поддържат записване не само на пълнокадрови 4K UHD (3840 × 2160)/30p филми чрез базирания на FX формат, но също и на Full HD/120p филми. Пълното четене на пикселите дава възможност за 4K UHD филми с по-голяма рязкост.*1 В допълнение, при записването на 4K UHD и Full HD филми може да се използват активен D-Lighting, електронно намаляване на вибрациите и фокус пикинг. Оригиналният N-Log от Nikon също може да се използва с 10-битов*2 HDMI изход. Фотоапаратите използват разширена дълбочина на цветовете и дванадесетстопов, 1300% динамичен диапазон, за да запишат*3 богата информация за тоновете в силно осветените елементи и сенките за по-ефективна градация на цветовете. Поддържането на код за време улеснява синхронизирането на изображението и звука при видеоклипове, записани чрез различни устройства. В допълнение, пръстенът за управление, вграден в обективите NIKKOR Z, може да бъде използва за тихо и плавно регулиране на настройки, като диафрагма и компенсация наекспозицията.

*1 С изключение на FX-базиран формат на филмите за Z 7 *2 Не е възможно едновременно записване на 4K UHD филми с 10-битов изход към картата с памет на фотоапарата. *3 Не е възможно при запис на slow-motion филми.

7. Първото*1 вградено намаляване на вибрациите от Nikon с ефективност приблизително 5,0*2 стопа
Z 7 и Z 6 са снабдени с вградено намаляване на вибрациите (VR). Блокът за VR осигурява компенсация на движението по петте оси. Ефектите от намаляването на вибрациите са еквивалентни на увеличаването на скоростта на затвора с приблизително 5,0 стопа*1. Тази функция може да се използва ефективно и при обективите NIKKOR с байонет F, включително при тези, които не са снабдени с функция за VR, с адаптера за байонет FTZ (продава се отделно)*3.

*1 Сред фотоапаратите със сменяеми обективи *2 Измерено в съответствие със стандартите на CIPA (чрез NIKKOR Z 24-70mm f/4 S в позиция на телефото увеличение на обектива). *3 Нивото на компенсация, постигано, когато се използва обектив NIKKOR с байонет F, не е толкова високо, колкото при използване на обектив NIKKOR с байонет Z.

8. Други функции
• Операционната система, наследена от цифровите SLR фотоапарати на Nikon, дава възможност за интуитивно боравене с бутоните и превключвателите
• Същото ниво на здравина и издръжливост, както и на устойчивост на прах и капки вода, както при Nikon D850, предлагани в компактно тяло
• 8,0-сантиметров 3,2-инчов сензорен LCD дисплей с приблизително 2 100 000 точки и механизъм за накланяне
• Безшумното снимане премахва клатенето и шума, предизвикани от освобождаването на затвора.


“DREAMING” 4K | Shot on the Nikon Z6 Full-Frame Mirrorless Camera from Marin Marinov on Vimeo.

// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Август 23, 2018
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии