Nikon D40x - приятната изненада на TIPA 2007

През април Nikon D40x бе обявен за най-добрия огледално-рефлексен фотоапарат в своя клас за 2007 г. на годишните награди TIPA (Technical Image Press Association) Awards за най добри фотографски и визуални продукти на континента.
Експертите от TIPA, които определят носителите на най-престижната награда в Европа, отбелязаха, че „със своята резолюция от 10 мегапиксела и чувствителност от 100 до 3200 ISO, с превъзходно качество на изображението и много бърза реакция на затвора, D40x е перфектният апарат за тези, които тепърва навлизат в света на дигиталните огледално-рефлексни фотоапарати.” Към краткото резюме на своята оценка те прибавиха изключително компактните размери на модела, малкото му тегло и висококачествения 2.5” LCD дисплей за настройка на фотоапарата и преглед на заснетите снимки.

Макар и изненадващо за мнозина, общото впечатление, което оставя този модел е, че скромните му размери ни най-малко не са постигнати за сметка на качеството на изображенията, тъй като тази малка камера е наследила голяма част от технологиите, използвани в професионалните модели на Nikon. 10.2 мегапикселовият сензор, мощният процесор, 3D цветното матрично мерене и бързата реакция на фотоапарата (готовност за снимане 0.18 сек. след включването му) посрещат спокойно дори изискванията на фотографите, свикнали с възможностите на професионалния клас.

Още с първото хващане на апарата в ръце се забелязва, че този модел дава нови измерения на лекотата и удоволствието при снимане. D40x е един от най-компактните и леките в света, като при това са съхранени всички предимства на едно добре разработено огледално-рефлексно тяло. Както разположението, така и размерът на функционалните бутони не дават почти никакви основания за критика, а самото тяло е оформено така, че пръстите на ръката прилягат удобно към грипа, без да са „вклинени” между него и обектива. „Освободен” от прекомерно количество бутони и снабден с логично меню, фотоапаратът позволява бърза и интуитивна работа с настройките и програмите.

Ако това е първият ви огледално-рефлексен фотоапарат, може да разчитате и на специалното помощно меню, което ще ви даде полезна информация и ще ви помогне още по-лесно да използвате всички предимства на апарата. Допълнително улеснение е системата i-TTL, която автоматично контролира светкавицата за отлични резултати дори в сложни светлинни условия. D40x предлага 8 готови снимачни програми, които съобразяват експозиционните параметри с някои от най-често сниманите сцени, както и режими за ръчен контрол.
За постигането на още по-добри кадри, фотоапаратът разполага с D-lighting системата на Nikon, която се грижи за просветляването и извеждането на детайлите от недостатъчно експонираните части на снимката, като едновременно с това запазва правилно експонираните части.

Основни впечатления

Да започнем с размерите от 126x64x94mm и тегло от 495g (без батерия), които правят D40x  един от най-компактните 10 мегапикселови огледално-рефлексни фотоапарати в света. Той е по-малък дори от Canon EOS Digital Rebel XTi и Sony Alpha 100 и е едва с няколко милиметра „по-дълбок” от Olympus E-400. Kрай на оплакванията, че огледално-рефлексните камери са „прекалено големи и тежки”, за да бъдат носени винаги и навсякъде. Малките размери и олекотеното тяло определено са безспорно предимство в някои ситуации, особено когато употребата на по-обемисти и “недискретни” апарати не е удачна.

Макар че D40x не използва сензора на своя „по-голям брат” D80, а подобен на него, резултатите на сензора (RGB CCD, 23.6 x 15.8 mm; 10.75 милиона пиксела, Nikon DX формат) показват отлични характеристики дори при ISO 3200, а при ISO 1600 и ISO 400 нивата на шум са учудващо ниски. Светлочувствителността варира от 100 до 1600 ISO , с допълнителна опция Hi1, която увеличава чувствителността до ISO 3200, като при това снимките остават с добро качество и са напълно използваеми. Ако все пак не искате да  настройвате ръчно, можете да използвате функцията AutoISO, която избира ISO настройките според околната осветеност. Като цяло, цветопредаването е добро, а автоматичният баланс на бялото (TTL баланс с 420-пикселов RGB сензор), както и шестте ръчно избираеми режима с предварително зададени стойности и с възможност за фина настройка се справят много добре.

Едно от предимствата на този модел, посочено и от специалистите на TIPA, е големият и светъл 2.5” TFT LCD дисплей с 230 000 точки и ниска температура на работа. Едрият шрифт и различните графични оформления правят дисплея много удобен за работа с менютата, които се използват сравнително често. Качеството на дисплея ви дава отлични възможности за преглед и корекции на снимките направо във фотоапарата. Липсва горен информационен дисплей като при D50 например, но тази липса не е огромен минус, особено като се има предвид колко често малките горни дисплеи се оказват претрупани с информация. Визжорът също е широк и светъл, с голямо увеличение (0.8x) и с повече от 95% покритие на кадъра. Той осигурява по-чиста визия и прецизно композиране на кадъра от „тунелоподобните” визьори на някои от по-високия клас фотоапарати и предлага много добра видимост на индикаторите за фокус, скорост, диафрагма, режимите на снимане и на светкавицата, оставащите кадри и корекциите в експонацията. Разполагате с възможност за диоптрична корекция (-1.7 до +0.5), а и работата с очила е доста удобна.

Автофокусът на D40x (автофокусен сензор TTL Nikon Multi-CAM530) е бърз и прецизен. Използван е софтуер за контрол от по-високия клас модели D200 и D80, който осигурява по-бързо и точно прихващане и следене на обектите, дори при недостатъчна осветеност. D40x разполага и с едно от най-мощните осветителни тела за подпомагане на фокусирането, което ви позволява да се справите добре дори в пълна тъмнина. Възможно е „заключване” на фокуса в избраната позиция. За разлика от останалите модели в същия клас, системата на D40x  използва само три фокусни точки, което е донякъде ограничаващо, но това е единственият минус.

Nikon D40x използва 3D Color Matrix Metering II системата за измерване на осветеността и 420 пикселов RGB сензор. Тази уникална система на Nikon оценява всяка сцена по яркост, цвят, контраст, фокусна зона и разстоянието от камерата до обекта, съпоставя информацията с повече от 30 000 действителни фотографски ситуации, и изчислява бързо и точно най-добрите експозиционни параметри. Имате възможност и за матрично, централно или точково измерване за по-голям контрол.

Като стана дума за контрол – освен готовите снимачни шаблони, които дават идеално решение в най-честите снимачни ситуации за потребители, тепърва започващи да се занимават с фотография, моделът позволява и пълен ръчен контрол (М), наред с Приоритет на диафрагма (А), Приоритет на скорост (S) и Програмен (P).  Готовите снимачни програми включват Авто, Авто без светкавица, Портрет, Пейзаж, Деца, Спорт, Макро и Нощен портрет. Режимът Авто без светкавица увеличава ISO чувствителността вместо да включи светкавицата и така дава възможност за снимки в музеи, концертни зали и други места, на които употребата на светкавица е нежелателна.

Както при всеки огледално-рефлексен фотоапарат, който има за цел да привлече и току-що „прохождащи” в този клас фотографи, при D40x голяма част от функциите са изведени в менютата за сметка на външните бутони за пряка навигация, което забавя донякъде работата с него. Особено неприятна на моменти е липсата на второ навигационно колелце, което налага прехвърляне на функции към единственото налично чрез натискането и задържането на бутон непосредствено зад спусъка. Все пак, Nikon са се погрижили да компенсират този недостатък с допълнителен функционален бутон, чрез който може директно да се достигне предварително избрана функция от менюто, която избирате по свое желание.

Новият процесор, вграден в D40x, е почти напълно идентичен с процесора на D80 и D200 и откровено по-добър от този на D50, което позволява на този модел да прави до 3 кадъра в секунда при ръчно фокусиране и скорост на затвора 1/250 сек. или по-висока. Възможна е направата на 9 последователни RAW снимки, а в JPEG можете да снимате непрекъснато до запълване на картата!
По отношение на обработката на снимките и файловите формати, D40x също предлага доста предимства. На разположение е богат набор от опции за обработка на снимките директно във фотоапарата. Можете да прегледате корекциите на снимката в реално време и да я запаметите като копие на оригиналната. При снимане, фотоапаратът може да записва снимките едновременно в RAW и JPEG. Сравнението показва, че е почти невъзможно да се открие каквато и да било разлика между кадър, заснет директно в JPEG с високо качество и същата снимка, записана в RAW и след това конвертирана в JPEG с наличния софтуер.

Едно от големите улеснения не само за начинаещите във фотографията е системата за контрол на светкавицата която автоматично контролира интензитета й. Вградената светкавица на D40x предлага няколко предварително зададени режима на работа (Автоматичен, Деца, Портрет, Нощен портрет и Макро), а  фотоапаратът дава възможност и за пълен ръчен контрол върху работата й. Компенсация на интензитета е възможна не само за вградената светкавица, а и за външната светкавица.

Моделът е със стандартния F-байонет на фирмата и е първият огледално-рефлексен Nikon без мотор в тялото. Това е и може би най-големият му недостатък, тъй като позволява автоматично фокусиране само с Nikkor AF-S и AF-I , които имат вграден мотор за автофокус. Така някои от по-старите, но добри обективи на фирмата могат да се използват само при ръчно фокусиране.

Обобщението на всичко казано дотук показва, че Nikon D40x предлага отлично качество на оптимална цена, компактни размери, изключително бърза реакция и лекота на снимане, които ще допаднат както на начинаещите собственици на огледално-рефлексни фотоапарати, така и на онези, които искат да преминат в „по-леката” категория на този вид фотокамери, без да изгубят от качеството на изображенията. Вниманието при разработването на този модел определено е било насочено към лесна употреба, подпомогната от добре разработен софтуер и ефективно съчетана с технологии от професионалния и полу-професионалния клас.

 

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии