Лекция на Бара Прашилова / 09.06.2021 от 16:00 ч./ София

Бар SYNTHESIS | 09 Юни 2021 от 16:00 до 17:00 ч.
09 юни от 16:00 часа, Бар SYNTHESIS

Във връзка с гостуването на чешката фотографка Бара Прашилова в България, ви каним на лекция в рамките, на която тя ще представи работата си. Бара Прашилова пристига в София по повод откриването на изложбата си "Кръгове" на 9 юни от 18:00 ч. в Чешки център. Събитията се организират от Чешкия център съвместно с Посолството на Чешката република в София и са включени в програмата на Месеца на фотографията.Това, което се знае за Бара Прашилова е, че е изключително прецизна. Отделя голяма част от времето и енергията си за подготовката на снимките. Често сама изработва реквизитите и костюмите, това за нея е единственият начин да материализира представите си. Най-лошото, което може да й се случи, е да се сблъска с границите на реалността и тогава е готова да премине през стени. Упоритостта и точността са причините тя и творчеството й да са познати по света.

"В моя фотографски цикъл, преведен на езика на символите и метафорите, се редуват изображения на жени в различни етапи от детството и зрелостта, в пълно, непълно или никакво партньорство, в позицията на дъщеря, сестра или майка, в ролята на жертва или безкомпромисна героиня, жена, която е подценявана или точно обратното - образно или буквално преекспонирана от обществото.
Целта на моя цикъл "Кръгове" не е да възпитава или да налага мнение. По-скоро бих искала да насърча да сме искрени към самите себе си, а тази искреност може да предизвика смях и ирония. Способни ли сме да се самонаблюдаваме, как отделните образи резонират в нас, какво и защо ни дразни? Умеем ли да се вгледаме дълбоко в себе си и да изследваме какъв е произходът на нашите емоции? Дали точно образите, с които вътрешно се индентифицираме или негативните реакции към тях, са тези, които ни водят към вътрешен, емоционален и социален баланс.
"Бара Прашилова (Bára Prášilová) е визуален артист с интереси към фотографията и филма. Нейните сюрреалистичи и многопластови снимки и късометражни филми балансират между прецизната красота и обезпокоителната символика. Те са резултат от внимателното планиране и взискателен процес при изработката на реквизитите, които често са част от фотографските инсталации, представени в Чехия и чужбина.
През 2009 г. и 2011 г. тя става Фотограф на годината в Чехия (наградата Czech Grand Design). През 2014 г. печели престижната награда Hasselblad Master и от същата година е част от журито в този конкурс.
Освен с авторски творби, Бара Прашилова се ангажира с поръчки, които носят нейния отличителен почерк. Кампанията, която прави за Народния театър в Прага, както и първият й режисьорски дебют за Tanec Praha, са оценени от престижното жури в Ню Йорк и тя получава бронзова награда Clio Awards.

Акценти от постиженията на Бара Прашилова:

Филм:
Clio Awards – bronze / Audio visual category / New York (2019)
Фотография:
Selected artist for the global NORRHASSEL fine art collection of IKEA (2018 - 2019)
Global Hasselblad Ambassador (2017 - 2018)
Member of the Jury at the Hasselblad Masters Award, Gothenburg (2016, 2018)
Winner of the global PDN Photo Annual Award, New York (2017)
Winner of the Grand Prix of FotoFest, Kosice (2017)
Selected artist for the global limited fine art collection of IKEA (2016)
Winner of the global Hasselblad Masters Award, Gothenburg (2014)
Finalist of the New York Photo Awards (2012)
Photographer of the Year by the Academy of Design of the Czech Republic (2009, 2011)
Winner of the Frame 005 Awards, Brno (2005)

Пълният списък с наградите и изложбите може да бъде видян на: https://www.baraprasilova.com/about

Лекцията ще се проведе на английски език.

Фотогалерия: Лекция на Бара Прашилова / 09.06.2021 от 16:00 ч./ София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии