Кения през погледа на известния британски фотограф и посланик на Nikon - Дейвид Яроу

// Други / Тема | PhotoSynthesis | Октомври 17, 2018
 
Новата поредица изображения на посланика на Nikon Дейвид Яроу съпоставя две коренно различни страни на Кения - от една страна представя величествените слонове на Амбосели, известни с дългите си бивни, от друга бандите на оживената столица Найроби. Той съпоставя тези ярки елементи на Източна Африка с помощта на Nikon D850 и няколко фиксирани обектива NIKKOR.
 
Африканските саванни слонове – Национален парк Амбосели
Обширната савана в Националния парк Амбосели приютява множество диви животни, като най-интересни обитатели са свободните стада от африкански саванни слонове. В парка живеят някои от най-големите слонове в света, чиито бивни са толкова дълги, че стигат чак до земята. Дейвид, който е посещавал парка няколко пъти преди този проект, иска да улови великолепието на тези изумители създания от земята, като се доближи до тях толкова, колкото никой фотограф не е успял досега. 

Дейвид използва Nikon D850 с обективите AF-S NIKKOR 400mm f/2.8G ED VR и AF-S NIKKOR 200mm f/2G ED VR II, за да представи по интимен начин тези същества, и разчита на AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED, който гарантира острота от край до край, за пейзажното изображение със стадото от слонове в далечината. 
 
Дейвид Яроу коментира: „Амбосели е любимото ми място в света за заснемане на тези невероятни животни. Това е един непринуден, първичен амфитеатър, дом на над две хиляди слона и идеалното местоположение за снимането им в естествена среда. Щом видите слон с такива размери, знаете, че никога няма да видите нищо подобно през кариерата си. Аз съм и винаги ще бъда изумен от техните сила, размер и интелигентност с човешки измерения, която личи толкова ясно в очите им.“ 

Животът на улицата в Дандора, Найроби
Другата гледна точка, която ни представя Дейвид е от Дандора, източно предградие на Найроби, което вероятно е най-добре познато с огромното сметище, простиращо се на площ от над 3000 акра. Това разкрива един различен обект за Дейвид – не по-малко див от Националния парк Амбосели – оживен град, в който съжителстват престъпни банди и екологични проблеми.
 
Аналогично на Амбосели, Дейвид иска да снима сцена, която е далеч по-различна от Западния свят. Той се свързва предварително с членове на местна банда, които се съгласяват да бъдат снимани. Позиционира ги така, че да контрастират на заобикалящата ги среда. Всеки от тях е облечен в стилен черен костюм – пълна противоположност на фона на сметището. 
 
Коментарът на Дейвид: „Предградието Дандора в Найроби е коренно различно от Амбосели, но също толкова предизвикателно и впечатляващо от фотографска гледна точка. Сметището е най-голямото, което съм виждал през живота си, и е пълно с химически отпадъци. Освен това в района все още съществуват престъпни банди, така че снимането може да е опасно. Трябваше да бъда внимателен.“ 
 

Съпоставяйки режисирани портрети и обекти възможно най-близо до природата, изображенията на Дейвид показват как с помощта на различни техники може да се заснеме една свързана и въздействаща поредица: “Когато снимаш дива природа, трябва да намериш идеалната позиция, за да уловиш желания авторитетен и въздействащ кадър, но никога не контролираш ситуацията. Ако животното не ти позволява да го снимаш, не можеш да направиш нищо. При режисираната фотография можеш да следваш сценарий – от предконцепцията до самото снимане. Истинско изпитание за възможностите ти като фотограф е да видиш дали можеш да заснемеш идеалния планиран момент. И двата стила са изключително важни за мен, също както това да представя тези две коренно различни области на Кения и да създам връзка между хората и дивите животни, които живеят там. 


Програма за европейски посланици на Nikon
В програмата за европейски посланици на Nikon участват талантливи и влиятелни визуални творци, които използват най-модерните технологии в индустрията и следват социалните тенденции, за да представят настоящето. Дейвид е световнопризнат фотограф на изящни изкуства. Поради тази причина Nikon отправя предизвикателство към него, като му дава възможност да осъществи мечтания си фотографски проект.
 
Можете да видите всички изображения на официалната страница на Nikon ТУК.

Оборудването, което Дейвид използва за осъществяването на проекта си:: 
    • Nikon D850 
    • AF-S NIKKOR 400mm f/2.8G ED VR 

За автора:
Дейвид Яроу е роден в Глазгоу, Шотландия през 1966 г. Той започва да се занимава с фотография много рано и на 20-годишна възраст работи като фотограф за „Таймс“ на финала на Световното първенство по футбол в Мексико. На този ден Дейвид прави известната снимка на Диего Марадона със световната купа в ръце. В резултат на това е поканен да отрази Олимпийските игри и редица други спортни форуми. Много години по-късно той намира истинската си зона на комфорт в документирането на естествения свят. Въздействащият и реалистичен начин, по който Дейвид представя живота на Земята, му печели все повече последователи сред колекционерите на изкуство. През 2018 г. той се утвърждава като един от най-продаваните в света фотографи на изящни изкуства.

Авторските права върху всички изображения са собственост на Дейвид Яроу.
 


 
// Други / Тема | PhotoSynthesis | Октомври 17, 2018

Фотогалерия: Кения през погледа на известния британски фотограф и посланик на Nikon - Дейвид Яроу

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии