ИСТОРИИ С ОПАШКИ - изложба на Красимир Андонов / 28.09.-11.11.2023г. / София

Галерия SYNTHESIS | 28 Септември 2023 - 11 Ноември 2023
ИСТОРИИ С ОПАШКИ - изложба на Красимир Андонов
28 септември – 11 ноември, 2023г. , галерия Синтезис
 
Откриване: 28 септември, 18:30 ч.. в присъствието на автора и проф. Атанас Кънчев 
 
Съпътстваща програма:    
                                                                                                                                         
29 септември, 18:30 ч.:"Фотографът на киноснимачната площадка" - лекция на Красимир Андонов                                                                     
2 октомври, 17:00 – 20:00 ч.:Test Press: „Само когато някой те гледа, тогава се получава портрет“ с Хенк Гронендейк

24 октомври, 18:30 ч.: „Подтекстът в репортажната фотография“ - лекция на Красимир Андонов 

30 октомври, 17:00 – 20:00 ч.: Библиотека Фотосинтезис| Фокус: Животът и животните 

Галерия Синтезис представя изложбата „Истории с опашки“ на Красимир Андонов, оператор, фотограф и дългогодишен преподавател в НАТФИЗ. Авторът, който рядко показва творческите си проекти, работи по тази серия повече от двадесет и пет години. Фотографиите, включени в изложбата представят уловени моменти от ежедневието, в което се срещат хората и животните.  

 
 
 „Направих първите снимки от серията, докато бях студент по операторско майсторство във ВИТИЗ. Тогава, под влияние на проф. Румен Георгиев - Рум, се запалих по фотографията на ежедневието и започнах да снимам всяка интересна репортажна ситуация, която успявах да видя.
Когато имаме един кадър с няколко обекта, зрителят винаги търси връзката помежду им – и ако ти предварително заложиш комуникация между  обектите, дори тя да се случва в живота точно за един миг, историята, която носи снимката, става съвсем различна.С времето забелязах, че в хаоса от запечатани моменти се появяват изображения, които кореспондират помежду си. Това ме насочи да организирам работата си по няколко теми, една от които - животните. Мисля, че първата фотография в изложбата е заснета през 1992 година, а последната е от 2021. Ако ги нямаше датите под изображенията, трудно може да се улови разликата във времето. Това не е търсено нарочно - замислих се, че като оператор съм научен да поддържам единен визуален стил на картината, нещо, което несъзнателно съм приложил и при тази дълго снимана фотографска серия.
Как се снимат животни ли? Лесно, защото никога нямат нищо против да им досаждам с фотоапарата… И трудно, защото винаги изпитват бързината ми - нямат навика да повтарят два пъти един и същи номер.” – споделя авторът.


 
В списание „Фото око“ Николай Трейман пише: „Все по-рядко се вглеждаме, все по-малко светът ни интересува като визуална находка. Краси Андонов е изключение. Той осъзнава ценността да наблюдава света с детски очи, да се рaдва на случайностите и тяхното видимо проявление. Ситуацията e категорично ясна, случайна, добре премерена във всеки детайл. Убеден съм, че за да бъде превърната във фотография, е предварително преживяна и изпитана. Овладеният рефлекс за бърза реакция е постепенно осъзнатата готовност за среща с неочакваното.  Разказаните истории са симпатични и разбираеми. Заредени с богат, пълнокръвен и емоционално наситен живот. Носители на позитивното са животните, както Краси твърди – поради тяхната човечност.“
 
ЗА АВТОРА:
Красимир Андонов е филмов оператор и фотограф. Той е преподавател и  ръководител бакалавърската специалност „Фотография” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, където завършва специалност „Кино и телевизионно операторско майсторство“ (1995) при проф. Георги Карайорданов, а по-късно и „Художествена фотография“ (1997) в класа на проф. Румен Георгиев. Носител е на наградата за най-добра камера от South East European Film Festival в Лос Анджелис за филма „Отрова за мишки“ (реж. Константин Буров, 2014) и призът за операторска работа на Българската филмова академия за „Съдилището“ (реж. Стефан Командарев 2016)
 
Работата му като фотограф е показвана и награждавана в България, Франция, Канада, Нова Зеландия и Китай, а негови дългосрочни проекти са показвани в самостоятелни изложби като „Светлина и култ“ в галерия Кредо Бонум (2012) и „Пенсионирани птици“ в рамките на фестивала Международни фотографски срещи в Пловдив (2020). Същата серия е представена с прожекция на престижния фестивал за фотожурналистика Visa Pour L'Image в Перпинян, Франция. Негови фотографии са публикувани в списания като: Eva, PHOTO, Geo, National Geographic, Schwarzweiss и ZuDeutscheZeitung.

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Септември 26, 2023

Фотогалерия: ИСТОРИИ С ОПАШКИ - изложба на Красимир Андонов / 28.09.-11.11.2023г. / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии