ИСТАНБУЛ - изложба на Ара Гюлер / 23.11.2023г. - 25.01.2024 / София

Галерия SYNTHESIS | 23 Ноември 2023 - 25 Януари 2024
Галерия Синтезис, Музеят „Ара Гюлер“ в Истанбул, Пловдивско фотографско средище и Фотосинтезис представят изложбата „Истанбул“ на Ара Гюлер.

Откриване: 23 ноември, 18:30 ч. в присъствието на г-жа Чагла Сарач – директор на Музея "Ара Гюлер" / Архив и изследователски център "Ара Гюлер" в Истанбул.
 
Истанбул – вълшебният град на контрастите, разположен на два континента, е едновременно хаотичен и спокоен, шумен и тих, сияещ в тюркоаз и злато, а на моменти мрачен и черно-бял.
 
Изложбата показва вечния чар на Истанбул чрез творбите на световноизвестния фотограф Ара Гюлер, чиито черно-бели фотографии са се превърнали в синоним на самия град. Ара Гюлер улавя Истанбул през обектива на майстор разказвач – отражение и на късите разкази, които е писал на млади години, и на влиянието на киноизкуството върху собственото му творчество.

 
 
По думите на Самих Ръфат: „ако търсим фотограф, който – подобно на Судек, Атже, Брасай или Изис – почти напълно се идентифицира с града и се е превърнал в органична част от него, който вече се счита за негов символ, който през целия си живот го е обичал с безумна страст и го е снимал с чувствителността на поет и наблюдателното око на романист, мисля, че само един човек на лицето на земята отговаря на това описание и може да бъде наречен „фотографът на Истанбул“: това е Ара Гюлер. От момента, когато започва да се занимава с фотография, и до края на живота му Истанбул е единственият обект, който той никога не изоставя – не че някога е бил способен да го изостави."

 
Замислени мъже, седнали в кафене, уплътненият корпус на лодка, ферибот, който отплава в Босфора с притъмнени светлини – това са само част от моментите, които намираме в обширното изследване на града, който Гюлер нарича свой дом. На фона на свещените паметници и архитектурното великолепие на Истанбул Гюлер създава портрет на неспирното движение на града, чиито звуци и аромати се простират извън рамките на фотографиите. Силното чувство за общност е в центъра на образите на Ара Гюлер – работници, които неуморно се трудят, за да издържат семействата си, споделени моменти по време на ежедневното пътуване през Босфора, снимка на група деца, които се смеят заедно. Дори и в нефигуралните му творби индивидът е главен герой на визуалния разказ. В богатото културно наследство, което се предава през поколенията, в топлината на улицата, споделена със съседите, и в сладката горчивина, предизвикана от гледката на два празни стола до Босфора, хората на Истанбул оцветяват черно-белите снимки на Ара Гюлер.


 
Изложбата „Истанбул” е показвана в десетки музеи и галерии по света, а през 2023 г. е част от програмата на фестивала Международни фотографски срещи в Пловдив.
 
За Ара Гюлер:

Ара Гюлер (1928 -2018) е турски фотограф, роден в Истанбул. В ученическите си години е силно повлиян от киното и работи във филмови студия, където помага със сценографията и продукцията. През 1951 г. завършва арменската гимназия „Гетронаган“, а след това започва обучение в театралната сфера. Докато следва в Стопанския факултет на Истанбулския университет, публикува къси разкази в литературни списания и арменски вестници. Скоро след това Гюлер решава да стане фотожурналист и напуска университета. През 1950 г. завършва военна служба и започва кариерата си във вестник Yeni Istanbul. Започва да работи като фотожурналист за американската издателска компания Time Life от 1956 г. и за Paris Match и Stern от 1958 г. Става част от екипа на престижната агенция Magnum Photos, която разпространява снимките му и днес. От 1956 г. до 1961 г. Ара Гюлер е главен фоторедактор на списание Hayat. В изданието на „British Journal of Photography Year Book“ от 1961 г. той е обявен за един от седемте най-добри фотографи в света. През 1962 г. получава наградата Master of Leica в Германия. Негови творби участват в изложбата „Man and His World“ в Канада през 1967 г. и на панаира Фотокина в Кьолн през 1968 г.

Негова фотография е на корицата на книгата „Picasso, Métamorphoses et Unité“, с която издателство Скира oтбелязва 90-ия рожден ден на Пикасо. През 1974 г. е поканен да гостува в Америка, където снима множество известни личности, чиито портрети по-късно са показани в пътуващата изложба „Creative Americans Around the World“. През 1992 г. дългогодишният му проект за творчеството на великия османски архитект Мимар Синан е публикуван в книгата „Sinan, Architect of Suleyman the Magnificent“.

През 2002 г. Франция награждава Гюлер със степента Офицер на ордена за изкуство и литература, а през 2009 г. Гюлер получава Медала на Париж. Удостоен е с почетни докторски степени от Университета „Йълдъз Текник“ през 2004 г., Университета за изящни изкуства „Мимар Синан“ през 2013 г. и с Наградата за изключителни заслуги на Великото народно събрание на Турция през 2009 г. През същата година получава награда за цялостен принос от фондация Lucie в САЩ. Творчеството му е част от стотици изложби по целия свят, а фотографиите му са публикувани в десетки книги. Гюлер интервюира и фотографира множество забележителни политици и хора на изкуството – от Уинстън Чърчил, Вили Бранд и Индира Ганди до Мария Калас, Алфред Хичкок, Пабло Пикасо и Салвадор Дали.

 
 
За музея „Ара Гюлер“ и „Архив и изследователски център Ара Гюлер“:  
 
Музеят „Ара Гюлер“ и „Архив и изследователски център Ара Гюлер“ са създадени в резултат на партньорство между Ара Гюлер и Доуш Груп. Мисията на музея „Ара Гюлер“ е да споделя разнообразната творческа идентичност, вдъхновяващ живот и ценен архив на фотографа с широката публика. Музеят цели да подчертае и популяризира визуалното, емоционалното и социалното въздействие на фотографията на Гюлер чрез местни и международни изложби, публикации, събития и сътрудничества. 
 
Центърът работи за запазване на архивите на фотографа във формата, избрана от него  и за предаване на наследството му на бъдещите поколения. Освен фотографския архив на Гюлер колекцията включва неговите фотоапарати, лабораторно оборудване, книги, дневници, кореспонденция, лични вещи, както и колекция от произведения на изкуството. „Архив и изследователски център Ара Гюлер“ извършва дигитализиране, индексиране, класификация, консервация и реставрация на тези архиви.
 
За галерия „Синтезис“
 
Създадена през 2013 г. като част от Фотосинтезис, тя се превърна в значима институция, посветена изцяло на фотографията, която популяризира българските творци в различни жанрове на фотографията. През годините галерия "Синтезис" е представяла известни международни фотографи, изявени български таланти, както и исторически изложби. Галерията има за цел да изгради архив, който да документира развитието на българската фотография, като същевременно предлага богат избор от произведения на изкуството за колекционерите. 
 
През тази години галерия „Синтезис“ отбелязва своето десетгодишно присъствие на културната сцена в България. 
 
Музеят „Ара Гюлер“ има удоволствието да открие първата си изложба в София – „Истанбул“, организирана в сътрудничество с галерия „Синтезис“ и в партньорство с посолството на Република Турция в България, Генерално консулство на Република Турция в Пловдив, Пловдивско фотографско средище, Културният център на СУ и Фотосинтезис. 

Съпътстваща програма:
 
24 ноември, 18:30 ч.
Continuing a Photographer’s Legacy: A Look Into the Ara Güler Archives and Research Center and the Ara Güler Museum – лекция на Чагла Сарач – Директор на Музея „Ара Гюлер“ и „Архив и изследователски център Ара Гюлер; Гьоркем Ергюн – специалист фотографска лаборатория;  Туана Пулак - Tuana Pulak - Мениджър изложби и разработване на проекти, Музей „Ара Гюлер“, Ясемин Озюе - мениджър продажби и бизнес развитие, Музей Ара Гюлер
 
Лекцията ще се проведе на английски език
Театрална зала, Софийски университет, бул. „Цар Освободител“ 15
 
25 ноември, 16:00 – 20:00 ч.
Библиотека Фотосинтезис 
Фокус: Книгите на Ара Гюлер
16:30 ч.
Литературно четене текстове на Ара Гюлер – представяни от екипа на Музея „Ара Гюлер“
 
15 януари, 16:00 – 20:00 ч.
Библиотека Фотосинтезис 
Фокус: Фотографът и градът
 
25 януари
Финисаж
Прожекция на филмите:
“The Whistling Man“ and “Hero’s End“

 
// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Ноември 14, 2023

Фотогалерия: ИСТАНБУЛ - изложба на Ара Гюлер / 23.11.2023г. - 25.01.2024 / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии