„GLAM” - изложба фотографии на Димитър Дачев / 21.07 - 20.08.2017 / Варна

Фотосинтезис Варна | 21 Юли 2017 - 20 Август 2017

Откриване: 
21.07 (петък), 19:00 ч.
във ФотоСинтезис Варна,
бул.” "Княз Борис I" 64
Изложбата можете да видите до 20.08.2017 г.
 
 
На 21.07.2017 г. от 19:00 ч. в галерията на Фотосинтезис Варна се открива първата самостоятелна фотографска изложба на младия варненски автор Димитър Дачев. В над 20 фотографии широк формат ще бъдат представени неговите „интимни фотографски етюди в търсене на деликатността“. Изложбата представя творби създадени в период от десет години в жанра на GLAMOUR фотографията.

"GLAM" означава вълшебство, обаяние, привлекателност, разкош. Развитието на този жанр е обусловено от наличието на многобройните лъскави списания. За разлика от модната фотография, където акцентът е предимно върху дрехата, "GLAM" стилът зависи изцяло от вижданията на самия фотограф. Главното при него е акцентът на автора върху модела, изцяло върху неговата външност, а не върху дрехата, фона или обстановката. Затова и в повечето случаи елементите на фона, облеклото и аксесоарите се явяват просто допълнение към красотата и чара на модела. 

Димитър Дачев е разпознаваем с работата си върху редица музикални клипове, между които "Двама" на Джанго Зе, "Безкрайност" на Мария Грънчарова, видеo клипове за Music Idol, Любена Нинова, Искра Милкова - вокален педагог в X-factor, автор е на мултимедията в проекта "Живот като на кино" на Мариета Ценова и Деси Тенекеджиева. Работи върху документални филми за музикални фестивали, политически кампании, рекламни кампании и др. Участва в изложбите НЕОХРАНЯЕМА ЗОНА, Contempo, Българска фотографска академия „Янка Кюркчиева“, сребърен медалист е на FIAP за цветна фотография от Международен фотосалон - Варна.
Създател е на проекта NAKED MEME, a през 2014 година е отличен от журито на национален конкурс "Хартията в съвременното изкуство" на фондация "Йордан Парушев" за синемаграфията "Tear the paper hair" .
 
"GLAM фотографията е трудна, защото е красива лъжа. Благородна е, защото е комплимент. В торбата с трикове са добро познаване на анатомия, светлина, физика, дори математика. Целта е да модулираш по вътрешен усет елементи, детайли и състояния, да ги разкриеш или скриеш като естетичен еквалайзер, давайки на мозъка на зрителя ремикс, от който той да създаде холограма."

Димитър Дачев


По специална покана на Фотосинтезис арт център, куратор на изложбата е Стела Костова.
Стела Костова е завършила Willem de Kooning Academy, специалност „Визуални изкуства“, в Ротердам , Нидерландия  и през 2015-та година се присъединява към  екипа на Градска художествена галерия – Варна. 
 

 
// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Юли 21, 2017

Фотогалерия: „GLAM” - изложба фотографии на Димитър Дачев / 21.07 - 20.08.2017 / Варна

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии