Destroy! Neglect! Aggrandize! - изложба на Университета за изящни изкуства „Мимар Синан” / 08.10.2015, 19:00 ч. / София

Галерия SYNTHESIS | 08 Октомври 2015 - 02 Ноември 2015


Откриване: 08 октомври (четвъртък) от 19:00 часа
Галерия за фотография SYNTHESIS,
София, бул.”Васил Левски” 55
Изложбата може да бъде видяна от 08 октомври до  02 ноември 2015
  
“Destroy! Neglect! Aggrandize!” е дългосрочен проект, по който работят студенти от Университета за изящни изкуства „Мимар Синан” в Истанбул, Турция. Настоящата изложба включва творби на студенти от департамента по фотография.
 
Наблюдавайки и фотографирайки града, фотографите са използвали подход, различен от традиционния за документалната фотография. Изображенията показват лично възприятие и фотографско отношение-експеримент към градския живот, изолацията, разрушението и грабежите.
 
Позоваването на последици, избор и използване на обектите, фотографски техники, методи, форми и цветове трансформиращи се до метафори, са използвани за създаването на образи. В този контекст проектите целят да стигнат до публика, готова да изгради свое усещане за място. Фотографиите не са ценни поотделно, използвани са като елементи в подкрепа на темата отвъд времето и пространството, за засилване на въздействието. В този смисъл обединяването на различните серии  има за цел не да впечатлява като отделни фотографии, а провокация към зрителя да изгради собствена теория за града.
 
“Destroy! Neglect! Aggrandize!”
 
“През последното десетилетие Истанбул се превърна в център за инвестиционни интереси и преследване на печалби. Увеличаването на населението, причинено от имиграцията започва да настъпва към периферията. Земи, които са били предградия се превръщат в скъпи централни терени. Семейства с ниски доходи, които са живели в тези райони са принудени да напуснат домовете си и стават жертва на легална окупация по сценария „богат и щастлив живот-мечта”. Човешки, природни, културни и исторически ценности по тези места се унищожават, като се налагат изкуствени и монотипни модели.
 
Този период описван като „Нова Турция” се основава на използването на религиозни ценности и същевременно унищожаване на републикански и светски такива. Налагат се еднотипните и доминиращи религиозни схващания, докато  различни културни и етнически ценности се изключват и пренебрегват. Религиозното образование тенденциозно се превръща в модел за масово образование. Построени са много нови джамии надхвърлящи нуждите на местните общности, превръщайки се в символ за натиск.
 
Бизнесмени и големи компании, близки до управляващата партия през последните 12 години, получават големи привилегии, които им носят свръх-богатство.
Тази кохорта от строителни фирми придобили централни и скъпи терени, започва проекти за облагородяване, което неимоверно увеличава доходите им.
 
Департаментът по фотография към Университета за изящни изкуства „Мимар Синан” разглежда трансформацията на социологически и екологични ценности причинени от т.н. „Нова Турция” в множество лекции и проекти. Авторите на тези проекти понякога целят да бъдат само свидетели, да информират активно, а а друг път да протестират остро.
 
„Унищожавай! (културно, историческо и природно наследство), „Пренебрегвай! (да затваряш очи и да не отдаваш значение), „Трупай! (неправомерно облагодетелстване на политически приятелски кръгове)  е изложба третираща темата „Нова Турция”, чрез трансформацията на „Нов Истанбул”, чиято цел е да бъде световен метрополис.”
 
Проф. И. Мурат Шен
Директор – Център за фотографска практика и изследвания
Университет за изящни изкуства „Мимар Синан”
 
Aвтори и проекти:
 
Ахмет Селчук Битигъоглу, бакалавър
 
Окупация
Тъмен, опасен и забравен квартал, Юмрание – гето в миналото, а сега финансов център. От гето към финансов център, този проект е свидетелство за промените в квартал Юмрание.
 
Ялим Кесер, магистър
 
Дупки
В търсене на символи за метрополис, градската археология предлага на вниманието ни дупките – в микро и макро мащаб. От прозорци без рамки в разрушаващи се сгради до места с разрушени блок след блок, парцел след парцел. Дупките са повтарящ се модел в днешния град.
 
Серхат Кир, магистър
 
Далечен Истанбул
Нови градове формирани в рамките на (или по-скоро близо) на големите градове. Метрополисът се простира към краищата заради имиграцията, формират се нови квартали, създават се нови проблеми. Тези нефункционални места и животът в ново изградените „Проекти”, както и трудностите за живеещите там са темата на този проект. Всяка творба е представена под формата на диптих.
 
Мерве Сечкин, магистър
 
Кота нула
Хората възприемат града в една затворена зона. Тези, които се възползват от разрушаването, тези които се местят, тези които губят съседите си, квартала си, собственици на земя и наематели. Колкото по тих става животът, толкова повече градът отива към Кота нула.
 
Назлъ Тухера Морал, дипломиран
 
Сюмбулефенди: Анатомия на съседството
Сюмбюлефенди е колоритен район с петвековна история, намиращ се във Фатих, Истанбул. Въпреки постоянно продължаващите трансформации, жителите му все още се усмихват. Проектът представя детайли от топографията на домакинствата и извън тях.
 
Бекир Емре Диндар, бакалавър
 
III. Мост
Две огромни бетонни кули и дълъг срязан коридор…”Третият мост”  представян като средство за облекчаване на трафика и съществуващите транспортни проблеми е проект,  спиран и стартиран многократно във времето и вероятно ще бъде символ на огромна и необратима загуба. Смята се, че проектът повече цели печалби с влизането в северните горски масиви, отколкото облекчаване на съществуващия трафик.
 
Изложбата се организира от SYNTHESIS – галерия за фотография, Фотосинтезис арт център и от доц. Никола Лаутлиев от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в сътрудничество с ас. проф. д-р Сечкин Терджан от Университета по изкуства „Мимар Синан”.
 
Изложбата ще бъде открита на 8 октомври (четвъртък) от 19.00 часа от доц. Никола Лаутлиев.
Изложбата може да видите до 2 ноември в галерия за фотография SYNTHESIS, София, бул.”Васил Левски”55, до ФотоСинтезис Арт Център.
// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Октомври 02, 2015

Фотогалерия: Destroy! Neglect! Aggrandize! - изложба на Университета за изящни изкуства „Мимар Синан” / 08.10.2015, 19:00 ч. / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии