DJI представи първия си зум обектив в Zenmuse Z3

Лидерът в производството на безпилотни летателни апарати (дронове) DJI представи нов стабилизатор с камера, чийто обектив за първи път предлага оптично увеличение. Zenmuse Z3 тежи 262 грама, има 1/2.3” сензор на Sony (същият като този в камерата на Phantom 4) и е способен да записва 4K p30 видео и 12-мегапикселови DNG Raw фотографии. Самият стабилизатор е триосен, както е при Zenmuse X3, но има подобрение по отношение на допустимото ъглово отклонение при вибрации. При Zenmuse Z3  то е  до 0.02 градуса срещу 0.03 при X3. Ключовото нововъведение  обаче е  вградената камера с 3.5х оптично увеличение с еквивалентно фокусно разстояние  спрямо 35mm формат на кадъра от 22-77mm и макс. относителен отвор от  f/ 2.8-5.2. Освен това при 1080p видеозапис допълнително е възможно разширяване на оптичното увеличение с 2x цифрово, с което сумарното увеличение става 7х. 

DJI определя използването на Z3 основно в качеството му на инструмент за промишлени нужди. Обикновено по време на снимане единственият начин да получим  увеличен мащаб на изображението е като приближим самия дрон до снимания обект. Сега си представете, че се провежда издирвателно-спасителна операция. Със Zenmuse Z3 операторът, благодарение на оптичния зум, може да приближи определен участък без да скъсява дистанцията до него. Това ни дава голяма бързина, която често е от критична важност в такива ситуации, а в други случаи, например при бушуващи пламъци, е единственият  вариант да открием интересуващия ни обект. Освен това управлението на дрона се осъществява чрез видео канал, което изисква определена радиовидимост (без наличието на сериозни бариери между дистанционото управление и дрона), така че ако има нужда, например да се спуснем надолу в пропаст, това просто би било невъзможно. При такива случаи наличието на оптично увеличение значително разширява възможностите за снимане и изследване. 

Zenmuse Z3 е съвместим с Inspire 1, Matrice 100 и Matrice 600. Z3 поддържа DJI Lightbridge и Lightbridge 2 технологията за пренос на HD-видео на разстояние до 5 км. Управлението на вариото се осъществява с помощта на стандартното мобилно приложение на DJI GO, като чувствителността на стабилизатора се променя в зависимост от позицията на вариото. Това позволява  значително по-прецизно да се управлява движението на камерата при теле положение на вариото. Летателното време на Inspire 1 с  Zenmuse Z3 е максимум 19 минути. С Matrice 100 времето на полета стига до 30 минути с а с Matrice 600 до 39 минути.
Може би в следващия модел DJI Phantom ще видим подобен обектив. Безспорно наличието на вариообективи в безпилотните летателни апарати е прекрасно улеснение, когато се ползва с добри намерения, но няма как отново това да не предизвика разгорещени дискусии относно възможностите, които дават такива обективи за незабележимо проследяване и съответно навлизане в личното пространство на хората. А тези обективи ще стават с все по-голямо приближение.
 
 

Фотогалерия: DJI представи първия си зум обектив в Zenmuse Z3

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии