DJI Osmo Pocket - видео ревю

 
DJI продължават да изненадват. Последната им новост – DJI Osmo Pocket е на път да предизвика сериозен фурор.
Малка джобна стабилизирана видео камера, която наистина оправдава името си и се събира в джоб и то в доста малък джоб.
Спретнах едно бързо видео, а след него ще допиша още няколко реда с нещата, за които не ми остана време да споделя.


Няма как да очаквате DJI Osmo Pocket да върши професионална работа, не е и създадена за това. Камерата е насочена към любители, но качествата и възможностите надвишават с доста любителското ниво.
Факт е, че може да снима 4К видео, макар 99% от ползвателите ще се задоволят и само с Full HD, защото 4К носи след себе си доста по-мощен компютър за обработка и много дисково пространство.

Всъщност малко технически данни както обещах:

Камера

 Сензор  1/2.3” CMOS
 Резолюция  12М
 Обектив  Ъглов обхват: 80°; диафрагма f/2
 Приравнен към 35 mm стандарт -  26mm
 Диапазон на ISO чувствителността   Снимки: 100-3200
 Видео: 100-3200
 Скорост на електронния затвор  8s-1/8000s
 Максимален размер на изображението  4000×3000 пиксела
 Режими на снимане  Единична снимка; Панорама; TimeLapse; MotionLapse
 Видео резолюция  4K Ultra HD: 3840 x 2160 24/25/30/48/50/60p
 FHD: 1920×1080 24/25/30/48/50/60/120p
 Режим на видео заснемане  Автоматично
 Забавен кадър
 Максимално качество на запис  100 Mbps
 Поддържани файлови формати  FAT32 (≤32 GB)
 exFAT (≥64 GB)
 Фото формат  JPEG / JPEG+DNG
 Видео формат  MP4 / MOV (MPEG-4 AVC / H.264)
 Поддържани SD карти  MicroSDMax.
 Капацитет  256GB
 Audio изход  48 KHzAAC

Гимбал
 Контролиращ обхват  Pan: -230° до +50°
 Tilt: -95° до 50°
 Roll: ±45°
 Максимална управляваща скорост  120°/s
 Вибрационен обхват  ±0.02°

Теглото на камерата е около 116 грама, а размерите: 121.9×36.9×28.6 mm.


Не снимах толкова много за да установя колко е държелива батерията. Ще спомена, че DJI Osmo Pocket идва без зарядно устройство и ще е добре да предвидите такова с тип USB с мощност поне 10 вата.
Малката матрица, с която е оборудвана камерата, не се държи чак толкова добре на тъмно, макар от DJI да са се постарали да напишат добър алгоритъм за чистене на шума. Все пак обективът е светлосилен и ако се разхождате из един добре осветен нощен град няма да имате толкова видим шум.

Трябва да имате предвид, че измерващата система малко се лъже при преобладаващо бяло или черно в кадъра (на светло леко недоекспонира, а на тъмно преекспонира), затова ако използвате смартфон ще е хубаво да правите +/ - корекция.

Смятам, че обективът е достатъчно широк и без досадният фишай ефект, но все пак ще е добре да попрегледате някой и друг урок по операторско майсторство, ако не искате да причините сериозно главоболие на бъдещите си зрители.

Неща, които не ми допаднаха:
Картата памет се слага изключително трудно... аз поне се мъчих в продължение на 5 минути. Явно захапващият механизъм иска определен натиск и потъване в гнездото. Същото е и за изваждането...

Липсата на джойстик за мен е осезаема, да има нещо като джойстик, който се слага на универсалния порт, но той по-скоро е двоен скролер, което означава работа само в една посока за момент.

Наличието само на порт на USB-C или за iPhone, оставя доста притежатели на смартфони с USB-mini на сухо. Не съм гледам подробно аксесоарите които се продават отделно... може и да има въпросният преходник.

Не намерих опция да сменя батерията, което означава почивки за зареждане или пък да се вържа с кабел с външна банка...

Липсата на стриймване когато се включи към смартфон.

Какво ми харесва:
Цялостно идеята за DJI Osmo Pocket, както се казва, ме кефи максимално. Компактна с дисплей за кадриране и лесно снимане. Категорично може да е ежедневно с мен.

Както казах по-горе, малко бил бих нещастен от това, че няма опция за стрийм или сменяема батерия, но едното се решава с ъпдейт, другото с външно захранване.

DJI Osmo Pocket е камера, която излиза на пазара с голям набор аксесоари. Имате възможност да закачите ND филтри (4 на брой с различна плътност), подводен бокс за дълбочина до 60 метра, външен микрофон, Wi Fi приставка, селфи гега, или най-готиното зареждаща кутия, която събира DJI Osmo Pocket, ND филтрите, двата предходника за смартфон и осигурява около 2 зареждания на камерата.

DJI имат добра политика да пускат често ъпдейти, да оправят някой бъг, или да добавят нова функционалност. Както се казва за двете седмици, в които си играх с DJI Osmo Pocket излязоха два “фърма” коригиращи някои грешки или пък спомагащи за правилното прибиране на камерата в полутвърдата черупка.
Може би в DJI Mimo ще добавят и стрийминг по подобие на другата си апликация. Ще следя внимателно какво се случва с DJI Osmo Pocket и може пак да си поговорим за него.Иван Масларов - Джъмбо
 
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии